PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #138 : Novembar 2007

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Maksimović  

Biostar GeForce 8600GTS

Posebna serija grafičkih kartica, namenjena igračima i overklokerima, koju proizvodi Biostar, nosi naziv Sigma-Gate. Isprobali smo model 8600GTS...

Posebna serija video kartica, namenjena igračima i overklokerima, koju proizvodi Biostar, nosi naziv Sigma‑Gate. Model 8600GTS je na prvi pogled standardna G84 kartica sa velikim, orbolikim kulerom, kvalitetnim komponentama i pedantnom izradom. Na njoj su dva „dupla“ DVI‑I priključka, konektor za SLI, ali i za eksterno napajanje, kao i četiri Samsung GDDR3 memorijska čipa (BJ1A), koji omogućavaju radne učestanosti od 2000 MHz. Kartica stiže sa 256 MB, a kako su frekvencije standardne (675 / 2000 MHz), obratićemo pažnju na ono po čemu je baš ovaj Sigma‑Gate model poseban.

V‑Ranger je aplikacija koja radi samo sa Sigma‑Gate karticama, jer se njihov bios ne može snimiti standardnim softverom, pa ga nećete naći nigde na mreži, kako biste mogli da ga flešujete na svoju „običnu“ 8600 GTS karticu. Pre nego što krenete da ga koristite, moraćete da prihvatite „User Agreement“, koji vas upozorava na to da njime lako možete spaliti neki od mnogobrojnih čipova i komponenti na kartici, bez obzira na njihov visok kvalitet. Jer, poneki korisnik će na ovu karticu postaviti daleko bolje hlađenje (ko je pomenuo tečni azot?), a u tom slučaju se prag tolerancije same kartice na napon i temperaturu značajno podiže.

Napon za GPU i memoriju, kao i tajminzi mogu se podesiti i sačuvati unutar profila, dok se radni takt grafičkog čipa može podešavati odvojeno za oba dela grafičkog čipa. Kod običnog softvera za overklokovanje svaki put kada ubrzate GPU, takt shader jedinica povećava se za isti procenat, te se veoma brzo dolazi do limita. Takođe, V‑Ranger vam nudi opcije za podešavanje 2D i 3D režima, kao i detaljno igranje sa brojem obrtaja: za svaku radnu temperaturu možete dodeliti određeni procenat od maksimalnog broja obrtaja ventilatora. Pre prihvatanja novih podešavanja, V‑Ranger vrši kratak test, pa ne postoji mogućnost da se baš tako lako prevarite i „ubijete“ omiljeni deo vašeg računara. Na standardnim naponima, maksimalni takt jezgra koji smo postigli je bio 746 MHz, dok je za memoriju limit bio na 2180 MHz. Korekcija napona sa standardnih 1.338 V na 1.380 V omogućila je još viši takt – čak 784 MHz, dok je naš neustrašivi kolega uspeo da izvuče 850 MHz na naponima od 1.46 V, takođe hlađeno stock kulerom. Memoriju je, takođe, moguće značajno ubrzati nakon povećanja radnog napona sa 1.8 na 1.9 V (2400 MHz!), dok su naši prijatelji bili hrabriji, pa su sa 1.95 V postigli klok od 2475 MHz za memoriju, što su zaista impresivni rezultati.

Nakon dužeg druženja sa jednim primerkom Sigma‑Gate grafičke kartice, možemo da zaključimo da bi Biostar lako mogao da postane ono što su DFI i Abit u svetu matičnih ploča. Jedva čekamo da nam na test stignu i neki jači modeli.

Korisne adrese:

Telix
Episkopa Visariona 7, Novi Sad
tel: 021/4890-489
http://www.telix.co.yu