PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #138 : Novembar 2007

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Mala Internet kutija

Telenor Connect objedinjuje sve što vam je potrebno da iskusite blagodeti brzog mobilnog prenosa podataka. Uređaj radi kao broadband modem i WiFi access point, ali na njega možete priključiti čak i običan analogni telefon...

Nakon uvođenja 3G servisa u mreže domaćih mobilnih operatera metode za prenos podataka su vrlo brzo evoluirale. Dok su najčešći komentari skeptika bili da su video‑pozivi i striming multimedijalnih sadržaja samo prolazne atrakcije, prednosti brzog pristupa Internetu posredstvom mobilne mreže je bilo teško poreći. Ipak, u početku je to obično podrazumevalo da uz laptop imate i 3G telefon, koji onda treba nekako povezati i uneti posebna podešavanja u oba uređaja, što nije baš praktično. Pa onda štap & kanap rešenja kako podeliti tu vezu na nekoliko računara...

3G Internet je kroz HSDPA protokol postao još brži, a ubrzo su počela da se pojavljuju i hardverska rešenja jednostavna za upotrebu. Najpre su to bili HSDPA modemi, koji obezbeđuju brz prenos ali su ograničeni na jedan računar, a zatim smo radili sa WiFi access point‑om kome je bio potreban PCMCIA adapter da bi se povezao na mobilnu mrežu. 3G laptopove smo pominjali nekoliko puta, ali to je opet rešenje za samo jedan računar. Telenor je sada svojim korisnicima ponudio jedinstveno i praktično rešenje za više klijenata – Telenor Connect. Ova kutija obezbeđuje kablovski i WiFi pristup brzom mobilnom Interenetu, prima i šalje SMS‑ove, a uz dodatak običnog analognog telefona omogućava čak i govorne servise.

U tri poteza

Još nam je Telenorov HSDPA modem (pogledajte PC #134), čiji izgled naprosto ne može da vas ostavi ravnodušnim, nagovestio da ovaj mobilni operater puno polaže na dizajn, pa tako ni Telenor Connect nije izuzetak. Uređaj vrlo lepo izgleda, ali je svakako važnije to što je potpuno plug and play – sve što je potrebno da biste računar povezali na Internet jeste to da u za to predviđeni slot postavite SIM karticu, povežete Ethernet kabl i priključite adapter za napajanje. Ako su TCP/IP podešavanja računara postavljena na automatski režim (što je najčešći slučaj), za trenutak ćete biti na Internetu. Slično važi i za pomenutu upotrebu govornih servisa – Telenor Connect poseduje RJ‑11 konektor (standardna „žabica“) na koji možete priključiti običan analogni telefon. Poziv preko ovog „fiksnog“ telefona se ostvaruje na uobičajen način, ali se veza uspostavlja kroz mobilnu mrežu, pa će pozvana strana videti identifikaciju, odnosno telefonski broj koji odgovara SIM kartici koja je u uređaju.

Sve antene su interne, pa je teško i pogoditi da se u kutiji nalazi čak i WLAN access point usklađen sa 802.11g standardom. Na malom ekranu se ispisuju parametri veze, podaci o primljenim SMS porukama, propuštenim pozivima i broju računara koji su tog trenutka povezani na access point, dok se osnovnim funkcijama upravlja korišćenjem tri tastera: uspostavljanje veze sa Internetom, uključivanje WiFi funkcionalnosti i ciklična promena podataka na ekranu. Naravno, korisnik nije ograničen na ovih nekoliko rudimentarnih funkcija, pošto se uređaju može pristupiti i kroz Web interfejs sa nekog od računara koji su na njega povezani. Web interfejs je i jedini način za slanje i primanje poruka, a SMS podmeni je organizovan slično kao kod telefona, sa folderima za templejte, dolazne, odlazne i draft poruke.

U posebnom meniju su grupisani parametri glasovnih poziva, a najinteresantniji su zapisi u kojima su sadržani podaci o svim dolaznim i odlaznim pozivima. Celokupan meni Telenor Connect‑a je inače prilično obiman i nudi vrlo veliki broj funkcija – počev od statusnog ekrana, gde možete videti čak i snagu signala mobilne mreže u decibelima, pa do podešavanja parametara Ethernet i bežičnog LAN‑a. Parametri ugrađenog firewall‑a i filtriranja Internet sadržaja koje Telenor Connect podržava su osobine po kojima je ovaj uređaj čak i napredniji od većine „običnih“ rutera u SOHO klasi.

Još da je flat...

Telenor Connect je kompletno rešenje za neko SOHO okruženje, bilo da je u pitanju potreba za dobrom vezom na nekoj lokaciji kojoj nedostaje infrastruktura ili kao rezervno rešenje za broadband. Pored brzog HSDPA podržani su i svi aktuelni mobilni protokoli za prenos podataka (UMTS, EDGE i GPRS), a NAT funkcije znače da istu Internet vezu može da deli veći broj računara – jedan direktno posredstvom Ethernet porta i više njih povezanih u WLAN, što je zgodno za notebook računare. WiFi pristup je poželjno ograničiti, a za ovo je pored WEP, WPA i WPA2 zaštite na raspolaganju i filtriranje po MAC adresama. Može se kreirati lista korisnika kojima je dozvoljeno da menjaju konfiguraciju.

Cena uređaja je 29.500 dinara, ali ga Telenor svojim korisnicima nudi i daleko povoljnije (15.000 dinara) uz ugovornu obavezu. Telenor Connect smo dobili na ekskluzivan test pre nego što je usluga predstavljena korisnicima, pa smo se do poslednjeg trenutka potajno nadali da će komercijalna ponuda sadržati barem neki mesečni paket sa flat‑rate tarifom, ali to se ipak nije dogodilo. Tarifiranje ove usluge ipak zavređuje komentar, jer je sa cenom od samo 0,01 dinar po kilobajtu prenetih podataka ovo daleko najjeftiniji mobilni Internet. Ako se trend pada cena nastavi, možda i nije daleko dan kada će mobilni pristup Internetu prevazići status rezervnog rešenja za pristup svetskoj Mreži.

Korisne adrese:

Telenor
http://www.telenor.rs