PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #142 : Mart 2008 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Miloš Stamenković  

Gigabyte i Biostar za DDR3

I pored dolaska novog Intel-ovog čipseta, P35 je daleko od odlaska u penziju. Gigabyte i Biostar predstavljaju dve budžetske ploče namenjene onima koji malo kasne sa upgrade-om mašine.

Gigabyte EP35C‑DS3R

Nakon pompeznog ulaska X38 baziranih matičnih ploča na rafove i nešto manje burne X48 prezentacije, prethodna generacija Intel čipseta veoma brzo silazi u niži segment tržišta. Međutim, kako je P35 čipset još daleko od zastarelog, eto radosti za sve korisnike koji imaju želju da unaprede svoj računar novom pločom. Biostar kao poznati proizvođač low-cost opcija je očekivano brzo reagovao, i sada je u ponudi jeftini P35 baziran TP35D2-A7 model. Sa druge strane, pored udarnog X48-DQ6 modela, koji smo u ovom broju testirali, Gigabyte nudi i jedno zanimljivo dual rešenje.

Reč je o modelu EP35C-DS3R, koji podržava oba trenutno aktuelna memorijska standarda. Dakle, ovo znači da se sa ovom pločom može koristiti i stara DDR2, ali i nova DDR3 memorija. Naravno, u isto vreme moguć je rad samo sa jednim tipom memorije, pa se tu korisnik mora opredeliti. Ideja koja je vodila Gigabyte kod ovog modela je sa jedne stane sasvim razumljiva. Jednostavno, korisniku se nudi pogodnost da kupovinom ove ploče prvo koristi staru DDR2 memoriju, koju možda već poseduje, a da kasnije izvrši upgrade na DDR3, kada se cena ove memorije malo spusti. Ipak, osnovni problem ove teorije leži u činjenici da DDR3 ne donosi apsolutno nikakav boljitak u performansama, odnosno da se bez problema može nabaviti DDR2 memorija koja može da odgovori zahtevima čak i novih procesora sa brzinom magistrale od 1333 ili čak 1600 MHz. Po specifikaciji proizvođača, maksimalni FSB sa DDR2 memorijom je 1200 MHz, dok je sa DDR3 moguće ići na 1333 MHz. Ipak, u realnosti se već pokazalo da to ne mora da bude baš tako, te da je DDR2 adekvatno rešenje u većini slučajeva. Zbog prisustva čak šest memorijskih slotova, četiri za DDR2 i dva za DDR3 memoriju, PCB je full ATX formata kako bi sve komponente mogle da stanu.

I pored velikog prostora, sasvim je logično što P35C-DS3R dolazi sa normalnim setom opreme. Hlađenje čipseta povereno je klasičnim posebnim pasivnim hladnjacima, dok je naponska jedinica ostavljena bez dodatnog hlađenja. Ipak, upotrebljena 6-phase naponska jedinica se po kvalitetu vrlo malo razlikuje od one primenjene na X48-DQ6 modelu, što znači da Gigabyte u ovom delu nije hteo da pravi velike kompromise. Sama činjenica da nema dodatnog hlađenja opet jasno govori da modernim naponskim jedinicama u velikom broju situacija to hlađenje i nije neophodno, te da se prisustvo masivnih pipe rešenja više odnosi na vizuelni i marketinški utisak. Što se tiče ostatka layout-a nemamo značajnijih zamerki, a veoma je lepo videti čak tri klasična PCI slota i samo jedan PCI Express x16, uz tri x1 slota. Tačno ono što prosečnom korisniku u realnosti i treba. Ovom utisku doprinosi i čak osam USB portova koji se nalaze direktno na I/O panelu. Kada se ploča pokrene i uđe u BIOS, može se videti da se isti veoma malo razlikuje od onog koji smo mogli da vidimo na X48-DQ6. Ima tu par opcija manje i maksimalni nivo dozvoljenih napona je nešto niži, ali sve to nije dovoljno za neke veće zamerke. Opet, overkloking dometi jesu nešto manji, ali opet 460 MHz je dovoljno da se uz većinu procesora izvuče solidan rezultat.

Biostar TP35D2‑A7

Ploča Biostar TP35D2-A7 u ovom momentu predstavlja jednu od najjeftinijih matičnih ploča baziranih na P35 čipsetu. Ova činjenica se veoma jasno vidi već pri prvom pogledu na dotičnu ploču. Layout nije baš najbolji, naponska jedinica je u 3-phase konfiguraciji sa MOSFET-ima starije generacije i tako to... Ipak, na pozitivnoj strani stoje tri PCI slota koja su na raspolaganju, šest USB portova direktno na I/O panelu i četiri SerialATA2 konektora preko ICH9 outhbridges-a. A prisustvo Power i Reset tastera je poseban detalj koji podseća na mnogo atraktivnije modele. Dakle, ono što se može reći jeste da je TP35D2-A7 prosta i jednostavna ploča, sa ambicijama u skladu sa svojom cenom. Ulazak i BIOS sasvim očekivano potvrđuje taj trend. Istina, Biostar je učinio dosta napretka kada su u pitanju BIOS mogućnosti, tako da sada sve to više liči na modele kao što je EP35C-DS3R. Napon procesora može ići do +0,75 V od nominalne vrednosti, a memorije do 2,6 V. Pohvalno, na raspolaganju je mogućnost da se i napon čipseta malo uveća. Sve ovo zajedno na kraju nudi sasvim dobre overkloking mogućnosti, koje nismo baš očekivali. FSB od 400 MHz ostvaruje se bez problema, a stabilan rad se može ostvariti na maksimalnih 450 MHz. Ovo je tek nešto slabiji rezultat u odnosu na EP35C-DS3R, što je definitivno prijatno iznenađenje. Ipak, stabilnost u ovom režimu se može dovesti u pitanje kada se kompletan sistem optereti sa više karti, četiri modula i zahtevnijom grafičkom kartom, jer su padovi napona pod punim opretećenjem sa quadcore procesorom bili primetni. Na kraju, Biostar TP35D2-A7 se nameće kao veoma primamljivo i solidno rešenje za sve koji bi da svoj novčanik što više poštede troška. Sa druge strane, ako imamo u vidu ciljano tržište za EP35C-DS3R model, ova ploča nudi nešto bolje mogućnosti i performanse, uz generalno bolji utisak kvaliteta, a da pri tome cena nije mnogo veća, te u ovom testu ovaj Gigabyte model zaslužuje našu preporuku.

Korisne adrese:

Telix
Episkopa Visariona 7, Novi Sad
tel: 021/4890-489
http://www.telix.co.yu