PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #146 : Jul/Avgust 2008 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Nebojša Rašković  

Canon iR2022i

Multifunkcijske mašine su nezamenjiv deo kancelarijskog okruženja i strateški partner poslovnog čoveka u njegovoj težnji da što brže i jednostavnije obavi svakodnevne radne zadatake. Canon iR2022i svemu tome pristupa vrlo ozbiljno...

MF mašine štampaju, skeniraju, kopiraju i obavljaju niz drugih poslova, veoma efikasno i – što je najbitnije – sve kvalitetnije i jeftinije. Canon je jedan od vodećih proizvođača profesionalnih rešenja, takozvanih kopir-jedinica, koje iz godine u godinu privlače sve veći broj kompanija, prvenstveno zbog povoljne cene održavanja i jeftinog otiska. Nedavno smo testirali Canon-ov model iz porodice monohromatskih jedinica koji važi za najbrži u svojoj klasi. Kakve nam mogućnosti donosi ImageRUNNER 2022i i koliko je proizvođač uspeo da ode daleko u pogledu mogućnosti štampanja najrazličitijih vrsta dokumenata?

Za velike grupe

Canon iR2022i je kopir-jedinica namenjena zahtevnih grupa korisnika. Odlikuju je solidna brzina štampe i kopiranja (25 stranica u minutu) i visok kvalitet otisaka. Po dimenzijama (622×676×757 mm) i masi (53 kg) jasno se vidi da za štampač treba odvojiti priličan prostor u kancelariji. Prilikom postavljanja uređaja posebno treba obratiti pažnju na to da se obezbedi dovoljan razmak od zidova (minimum 30-35 cm) kako bi vazduh mogao nesmetano da cirkuliše. Mašina radu proizvodi priličnu buku, otprilike na nivou većine konkurenata.

Čim pogledate Canon iR2022i, uočićete njegov ADF (Automatic document feeder), koji može da primi do 100 listova papira A3 formata. Limiteri sprečavaju gužvanje u procesu uvlačenja materijala u sken-blok, a čitav postupak funkcioniše tako što se željeni dokumenti postave u gornji deo sklopa, potom se reguliše njihova širina i na kraju zada komanda za kopiranje. Dokument automatski biva uvučen, skeniran za par sekundi, a otisak izlazi u jednu od standardnih fioka (može ih biti do četiri). Po obavljenom zadatku polazni materijal biva vraćen u donji deo mehanizma za automatsko kopiranje.

Bazu ove složene jedinice čini monohromatski laserski printer koji koristi toner velikog kapaciteta. Maksimalna rezolucija je 1200×1200 dpi, a gramatura papira se kreće do 60 i 256 g/m2. U radu proizvodi buku, pogotovo pri startnom zagrevanju.

U osnovnoj postavci iR2022i dolazi sa dve ulazne fioke, kapaciteta od po 250 listova, koje se po potrebi mogu nadograditi sa maksimalno još dve istih performansi. Ovakava rešenja su neminovnost kod profesionalnih kopir-mašina, gde je obim štampe veliki, pa se izbegava prazan hod. Slična je situacija i sa izlaznim blokom: standardne su dve fioke, a u slučaju većih zahteva možemo dodati još dve, doduše manjeg kapaciteta. Ovom bloku se može dodati i finišer, čime aparat postaje još multifunkcionalniji.

Ulazni blok

Skener smo već imali prilike da sretnemo kod nekih Canon-ovih uređaja. Odlikuju ga nešto niža rezolucija (600 dpi za mono, odnosno 300 dpi pri kolor radu) i nešto veća brzina odziva. Radi se o flatbed skeneru koji, između ostalog, omogućava jednostavno kopiranje stranica knjiga. Pri povlačenju dokumenata iz ADF-a optika skenera postaje munjevita, što za rezultat ima neznatno veći broj kopija u minutu. Proizvođač je omogućio konvertovanje dobijenog materijala direktno u PDF format, a ukoliko poželite da sačuvate određene skenove, na raspolaganju vam stoji veliki broj slobodnih destinacija.

Kompletan sistem opslužuje Canon-ov procesor najnovije generacije koji radi na taktu od 192 MHz i ima 128 MB radne memorije, koja se može nadograditi do 1024 MB, što je dovoljno i za obavljanje više paralelnih zadataka istovremeno. Veza sa serverom se ostvaruje putem Ethernet kontrolera, a tu su i kartice sa USB i paralelnim portom, ako neko to još koristi. Priloženi su drajveri za Windows (uključujući i Vistu) i Mac OS X (verzija 10.2.8 ili kasnija). Uređaj ima i bogatu kontrolnu tablu, koja nudi zavidan broj opcija i umanjuje potrebu za intervencijama sa računara.

Održavanje ovakvog sklopa nije nimalo jednostavno i iziskuje poprilično angažovanje. Glavni problem leži u postojanju velikog broja komponenti, koje svaka pojedinačno traže čišćenje. Najzahtevniji su manji spoljni elementi koji su u sprezi sa prenosnim mehanizmima i njihovo neadekvatno održavanje može negativno uticati na obim i kvalitet štampe.

Canon iR2022i je sjajna kopir-mašina, kojoj je teško naći zamerku, osim eventualno buke i izostavljanja nekih (manje važnih) funkcija. U ključnom brzinskom segmentu, kao i po kvalitetu skeniranja i otiska, ona je trenutno u samom vrhu svoje klase.

Korisne adrese:

Meteor SN BIRO
http://www.meteor.co.yu/