PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #146 : Jul/Avgust 2008 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Branislav Bubanja  

Tri DVD koncepta

Ovog meseca odabrali smo za test tri brenda portabl DVD plejera: Crypton, Grundig i Sony. Iako bi se reklo da je u DVD svetu već sve rečeno, svaki od kandidata izabrao je zanimljivu koncepciju...

Prvi plejer koji smo testirali, potpisan imenom Crypton, učinio nam se najinteresantnijim iz nekoliko razloga. Radi se o modelu sa relativno velikim displejom od 9,2 inča, originalnom sistemu za podešavanje položaja displeja, a na raspolaganju je i dug spisak funkcionalnosti...

Crypton Funway

Dimenzije plejera su nešto veće nego što smo u prvi mah očekivali, a to se naročito odnosi na debljinu, koja iznosi skoro 7 cm. Postoje dva razloga za to. Razlog je Li-ion baterija ugrađena u plejer (dakle, baterija je integralni deo uređaja), ali i fleksibilnost pokretanja monitora. On je povezan pomoću nosača koji dozvoljava rotiranje na oba kraja, na sastavu sa bazom i na sredini leđa monitora. Time je dobijena mogućnost rotacije monitora oko horizontalne ose za 180 stepeni, pa se plejer može postaviti i u „laptop“ i u „tablet“ položaj, ali i u mnoge druge pozicije – čak može da „lebdi“ paralelno bazi, na rastojanju od par centimetara.

Sam monitor je velike dijagonale i po specifikacijama njegova rezolucija je čitavih 800×480 piksela. Ipak, kvalitet slike ukazuje da je prava rezolucija verovatno 480×234 piksela, pa se jasno uočavaju iskrzane ivice nekih slika. Na primerku koji smo testirali postojao je jedan „mrtav“ piksel, pa pre kupovine nije zgoreg uključiti plejer i proveriti ga. Ugao vidljivosti monitora bez gubitka kvaliteta je odličan: po horizontali oko 170 stepeni, a po vertikali najmanje 60 stepeni. Desno od monitora postavljeno je nekoliko tastera za kontrolu reprodukcije koji mogu da se koriste i kada je plejer postavljen u „laptop“ varijanti.

Baza plejera je velikih dimenzija (25×20 cm) i na njoj dominira poklopac loader-a. Taster za otvaranje poklopca je takođe veliki, ali reaguje na pritisak samo na jednom delu koji treba pogoditi, pa ćete u početku biti u nedoumici. Preostala površina baze ispunjena je tasterima sa različitim komandama, tako da se većina stvari može obaviti bez upotrebe daljinskog upravljača. Ugrađeni zvučnici su veoma jaki za klasu kojoj pripadaju, mada se i dalje oseća nedostatak niskih tonova. Na desnoj bočnoj stranici nalaze se audio/video ulazi i izlazi, čitač SD/MMC/MS kartica, USB port i izlaz za slušalice. Sa leve strane su postavljeni konektor za povezivanje sa ispravljačem i antenski priključak.

Antenski priključak? Da, Crypton Funway poseduje analogni TV prijemnik. Antena koja se dobija u kompletu je slabašna i sa njom nismo uspeli da uhvatimo nijedan program. Povezivanjem na kablovski sistem situacija se popravila – tjuner je pronašao sve TV kanale koji se emituju, ali je kvalitet slike slabiji nego na klasičnom televizoru: slika je pomalo mutna i boje deluju isprano. Razlog za to može da bude lošiji tjuner, ali mi ipak tipujemo na (ne)kvalitet displeja.

U DVD modu plejer je regionalno otključan. Maksimalno ubrzanje reprodukcije je 20x, usporenje 1/7x, a opseg zumiranja se kreće od 0,25x do 4x. Iznenadio nas je način na koji funkcioniše PBC taster na daljinskom upravljaču: ovde se uz njegovu pomoć uključuju ili isključuju startni meniji na DVD filmovima, što smatramo korisnom opcijom – kada su meniji isključeni, film će početi da se prikazuje automatski, odmah po ubacivanju diska u plejer. Funway je uspeo da reprodukuje audio CD-ove, VCD filmove, JPEG fotografije i MP3 pesme (bez mogućnosti prikaza ID3 tagova). Na ekranu se prikazuje prvih 13 karaktera u imenima pesama, ali efektivno je upotrebljivo samo devet karaktera, jer su prve četiri pozicije rezervisane za ispis rednog broja pesme na disku. Softver raspoređuje sadržaje po tipovima podataka, što je u zadnje dve godine prihvaćeno od najvećeg broja proizvođača DVD plejera. Setup plejera nudi sve što je potrebno za podešavanje, ali se ne može pohvaliti nekim „viškom“ opcija.

Podrška za DivX format je solidna. Titlovi mogu biti u SRT i SUB formatu, mogu se menjati u toku reprodukcije, a fajlovi koji ih sadrže mogu da imaju proizvoljna imena i vidljivi su dok god se nalaze u istom folderu sa video zapisom. Naša slova su podržana, ali čitljivost titlova nije na visokom nivou. Kombinacija niske rezolucije i velike dijagonale ekrana, zajedno sa kondenzovanim fontom koji je upotrebljen za titlove (solidne je veličine, ali preterano uzak), koji pri tome nema nikakav okvir niti pozadinu, otežava čitanje čak i na mestima gde postoji veliki kontrast.

Podrška za DivX 6 format je dobra, ali ne i potpuna. Titlove ugrađene u video zapis smo uspeli da menjamo, ali ne i audio podlogu. Umesto toga, dobili smo aktiviranje stereo, mono levog ili mono desnog audio kanala. XviD sa QPEL opcijom je reprodukovan bez problema, a Nero Digital format nije podržan.

Za kraj smo ostavili informaciju da plejer poseduje i antišok sistem, koji kod reprodukcije DVD filmova traje 3 sekunde, kod CD-ova 10 sekundi, a kod MP3 zapisa 90 sekundi. Baterija obezbeđuje oko 2 časa reprodukcije, što se može malo produžiti isključivanjem displeja, recimo kada slušate muziku.

Grundig DVD-P 7600

Grundig DVD-P 7600 je predstavnik „klasične škole“ portabl DVD plejera. Sve je napravljeno po prihvaćenim i odomaćenim standardima. Dakle, plejer poseduje displej dijagonale 7 inča, zasebnu bateriju koja se povezuje sa zadnje strane, minijaturni daljinac... Rezolucija ekrana je 480×234 piksela, što je uobičajeno za ovu klasu uređaja, ali je slika mnogo oštrija nego na Crypton plejeru. Na uređaj su postavljeni samo najneophodniji tasteri, dok se puna kontrola ostvaruje isključivo preko daljinca dimenzija kreditne kartice, koji veoma podseća na daljinske upravljače za Mustek portabl DVD plejere. DVD-P 7600 daje veoma kvalitetan zvuk, usuđujemo se da kažemo jedan od najkvalitetnijih u klasi.

Podešavanje jačine zvuka i osvetljenja slike obavlja se preko potenciometara koji su postavljeni na desnom boku plejera. Pored njih su dva izlaza za slušalice, dok sa leve strane, po prvi put na jednom portabl plejeru, vidimo E-port konektor. U uputstvu za njega doslovno piše “No function“, a guglanjem smo pronašli da Grundig ovaj port koristi za priključivanje eksternih DVB-T modula. Pored njega postoje još i u/i audio i video konektori, čija se svrha određuje pomoću preklopnika. Baterija može da izdrži 2,5 do 3 časa reprodukcije.

Softver ukazuje na to da je korišćena neka varijanta MTK DivX čipa, što poznavaocima prilika može da ukaže na mnoge karakteristike uređaja. U DVD modu ovaj plejer je inicijalno zaključan, ali se to lako prevazilazi: treba otvoriti poklopac loader-a, pritisnuti taster Setup na daljinskom upravljaču i u meniju koji će se pojaviti izabrati Preference page (četvrta stavka sa leve strane u osnovnom meniju). Zatim na daljincu treba otkucati 9, 6, 5 i 3 i pojaviće se novi meni sa informacijama o firmveru, a na dnu će pisati Region: 2. Strelicama na daljincu promenite ovu vrednost na nulu i izađite iz setup-a – plejer će posle toga biti otključan.

Što se tiče uobičajenih funkcionalnih osobina u DVD modu, ubrzanje reprodukcije je dozvoljeno do 32x, a zumiranje do 4x. Usporenje nije moguće (krivac je minimalistički daljinac). Grundig DVD-P 7600 je jedan od retkih, ako ne i jedini DVD plejer koji smo do sada testirali koji nije u stanju da čita VCD diskove – jeste da se oni odavno ne koriste, ali ako svi ostali proizvođači uključuju ovu podršku u svoje plejere, Grundig-ova odluka deluje neobično. čudnije. Kod MP3 diskova na ekranu se prikazuje prvih 14 karaktera iz imena pesme, bez podrške za ID3 tagove, a moguće je reprodukovati i JPEG slike i audio CD-ove.

Kod DivX formata nije nam se svidelo što plejeru treba mnogo vremena pre nego što se smiluje da pokrene film. Naša slova u titlovima nisu podržana, kako u SRT tako i u SUB formatu. Imena titl-fajlova mogu da budu proizvoljna sve dok se fajlovi nalaze u istom folderu sa filmom. Slova su osrednje veličine, ali dobro čitljiva na svim podlogama, pošto imaju crni okvir oko belih slova.

Podrška za XviD sa QPEL setovanjima postoji samo na papiru – takav film je reprodukovan na ovom plejeru, ali je slika više ličila na slide show nego na video (frejmovi su se menjali na svakih nekoliko sekundi), dok su ton i titlovi funkcionisali normalno. DivX 6 i Nero Digital formati nisu prepoznati, a čak je pri pokušaju pokretanja DivX 6 filma plejer upadao u „mrtvu petlju“, gde je pomagalo samo isključenje uređaja.

Sony DVP-FX720

Sony-jev plejer je lepo dizajniran, sa sjajnom belom bojom spolja i mat crnom bojom u unutrašnjosti. Eksterna baterija priključuje se ispod plejera i obuhvata skoro celu donju površinu baze. Tako baterija može da bude većih dimenzija od standardnih, a ova prednost je konkretizovana u velikoj autonomiji, koja iznosi čak 5 časova. Na poklopcu plejera nalaze se displej od 7 inča i zvučnici. Displej je standardne rezolucije (480×234 piksela), ali je izuzetno kvalitetan. Ima odličan ugao gledanja, slika je jasna (koliko je to moguće u ovoj rezoluciji), a boje prirodne. Zvučnici su prilično jaki i kvalitetni.

Većina kontrolnih tastera nalazi se na bazi plejera, ali zato na daljincu nema svih komandi koje bismo poželeli. S druge strane, neke komande su duplirane, npr. Advance taster koji ima skoro istu funkciju kao i taster za ubrzanje. Na bočnim stranama plejera nalaze se dva izlaza za slušalice, audio i video ulazi i izlazi (jedan konektor koji se podešava preko preklopnika), USB port, i optički audio izlaz,.

Setup plejera ocenjujemo kao prilično siromašan. Kod reprodukcije DVD formata plejer je regionalno zaključan. Kodove za otključavanje nismo pronašli, pošto je Sony implementirao sopstveni softver. Ubrzanje i usporenje reprodukcije moguća su u tri koraka (nigde nisu navedene brzine), dok zumiranje nije moguće. Čak je i usporenje implementirano posredno – treba pritisnuti pauzu, pa taster za ubrzanje. Veoma nam se svidela opcija Display, koja daje detaljne informacije o fajlu koji se trenutno reprodukuje.

Reprodukcija VCD, audio CD, JPEG i MP3 diskova je tekla bez problema. U MP3 modu prikazuje se prvih 13 karaktera u imenu pesme, dok ID3 tagovi nisu podržani. Kod DivX formata prepoznaju se SRT i SUB formati titlova. Slova su bela i prikazuju se na polutransparentnoj tamnoj traci. Titlovi moraju da budu smešteni u istom folderu sa filmom, a ne moraju da se isto zovu i mogu se menjati u toku reprodukcije. Sony je doneo jedan potpuno drugačiji način rada sa titlovima: ako pokušate da promenite titl, otvoriće se meni sa kodnim rasporedima (CP1250, CP1251, CP1253 i CP1254). Kada postoji jedan titl, sve radi savršeno – naša slova prikazuju se normalno kada se odabere CP1250, a očigledno je da se mogu prikazati i ćirilični titlovi (CP1251). Međutim, kada smo isprobali film koji je imao više titlova, plejer je prvi titl prikazivao u CP1250, drugi u CP1251 rasporedu, što može da dovede do nezgodne situacije.

DivX 6 format je podržan u potpunosti, dok su problemi nastali sa XviD QPEL formatom. Plejer je započeo reprodukciju, a onda nakon par sekundi prijavio Data error i prekinuo sa njom. Kod Nero Digital formata nije stigao ni dotle – odmah je prijavio nepoznati format.

Konačna ocena

Iako Crypton Funway ima nekoliko osobina koje bi trebalo popraviti, ne možemo mu skoro ništa zameriti kada se uzme u obzir njegova cena od 11.999 dinara. Grundig DVD-P 7600 košta u dinar isto kao i Crypton, a kako se radi o dva koncepcijski potpuno različita plejera, treba da razmislite o konceptu koji vam odgovara. Ako želite veću funkcionalnost, veći ekran i/ili TV prijemnik, onda treba razmišljati u pravcu Crypton plejera. A ako vam je bitniji kvalitet slike i zvuka, tas na vagi prelazi na stranu Grundig-a. Sony je znatno skuplji od prethodna dva plejera (15.990 dinara), ali je to donekle opravdano odličnom baterijom, kvalitetnim displejom i solidnim zvučnicima.

Korisne adrese:

ComTrade Shop
http://www.comtradeshop.com

Big Apple Electronics
Beograd
tel: 011/3344-696
http://www.bigapple.co.yu