PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #146 : Jul/Avgust 2008

 Naslovna  Sadržaj 
Marko Herman  

Burno Internet leto

Iako se približavaju letnji raspusti, kreatori sadržaja na domaćem Internetu ne lenčare, čak i pojačavaju svoje aktivnosti. Predstavljamo vam nekoliko internesantnih lokacija na kojima možete potrošiti vrele letnje dane.

Leto je, temperature ne silaze ispod 30 stepeni, a vi sedite ispred monitora? Ne verujemo da je to najbolji način za uživanje tokom ovih vrućih dana, ali nekad nema mnogo izbora. Uostalom, ko bi izlazio u prirodu kada klima-uređaj ohladi stan na prijatnih dvadesetak stepeni? A i vreme ispred monitora može biti zabavnije i korisnije provedeno. Da bismo vam u tome pomogli, obišli smo naše parče Interneta i odabrali nekoliko interesantnih sajtova...

Pre svega, igre

Dok klima-uređaj duva u monitor koji zagreva vazduh ispred vas, prva stvar koja će vas opustiti jesu igre, a na Internetu ima dosta mesta gde se možete zabaviti bez ikakvih download-a, instalacija i registracija. Ako vas interesuje zabava na brzinu, posetite sajt Igre-igrice.rs i uživajte isprobavajući desetine flash ostvarenja. Podeljena su u više kategorija: arkadne, akcione, auto-moto... oduzeće vam možda i previše vremena, ali zar to i nije poenta? Kad se umorite od teške fizičke aktivnosti – kliktanja mišem – možete zaroniti u more informacija o filmu (sinemagija.com ) ili stripu (stripvesti.com ), a ne smete zanemariti ni nezaobilazno Srbovanje.com, sa stotinama gluposti koje možete videti na svakom koraku, ali koje je ipak neko primetio pre vas.

Dok ste uludo visili na Internetu, došlo je vreme i da nešto pojedete. Ako najviše volite da kuvate sami sebi morate posetiti Zalogaj.com . Ovaj interesantan sajt povezuje korisnike, omogućavajući im da sa drugim posetiocima podele najbolje recepte. Uputstva za spravljanje hrane podeljena su u više kategorija a za razliku od mnogih drugih mesta, postoje i posebne rubrike za ljubitelje makrobiotičke i vegetarijanske ishrane. Veliki broj zgodnih recepata, uz testove, savete i praktična uputstva, neće vas pretvoriti u majstora kuhinje, ali će vas za korak približiti tome.

Ako je potrebno više od jednog sajta da bi vas učinilo kuvarom, probajte nešto gotovo. Naš omiljeni sajt Donesi.com već preko 18 meseci povezuje ljubitelje kvalitetne kuhinje i restorane koji isporučuju specijalitete. Sada u novom ruhu, još je jednostavniji za upotrebu (ima li ikoga kome je bio komplikovan?!) i omogućava vam da naručite hranu iz preko 30 restorana u Beogradu, Novom Sadu i Banja Luci. A kako god hrana stigla do vaših usta, zahvaljujući vašem kulinarskom umeću ili brzini isporuke, kvalitetna šljivovica (sljivovica.net ) je neizbežno piće.

Pare su za trošenje

Jedna od najnovijih terapija je... šoping. Kažu da provereno oslobađa od stresa, ali ume da nabaci i osećaj krivice. Dok vaša nežnija polovina obilazi sajtove Ekstravaganca.com i Ženski svet (zenskisvet.com ), možete se posvetiti pomirenju šoping terapije i osećaja krivice. Na sajtu Gadgets’n’Toys (www.gedzet.com ) sa lakoćom ćete pronaći gomilu sitnica koje će pokazati da ste pravi geek. Od binarnih i satova unazad, preko USB disko kugle i akrilne cigle sa sijalicom, sve do potpuno štreberskih majica... samo naručite a sajta.

A kada račun olakšate za par desetina... dobro, par stotina evra, red je da krivicu „ubijete“ kupovinom lepog gadžeta za vašu dragu na sajtu zlatare „Andrejević“ (www.zlatara.net). Izbor između zlatnog i srebrnog nakita, ukrašenog raznim „kamenčićima“, za manje i više ozbiljne prilike, za čas posla „zveknuće“ u vaš limit na kreditnoj kartici. Na kraju će vam ostati samo da maštate o novom ljubimcu vrteći strane sajta Auto vesti (www.autovesti.com ).

Ako para nedostane, možete nešto i da zaradite. Sajtovi poput odličnog Srbportfolio.com će vam na jednom mestu dati pregled domaćih investicionih i penzionih fondova, kao i berzanskih indeksa, te vas informisati o dešavanjima u poslovnom okruženju. Vrlo je zgodna i mogućnost otvaranja virtuelnog portfolija – trošite novac na berzi a ne gubite ništa! Šalu na stranu, tako možete isprobati kakav je vaš „berzanski nos“ i odlučiti da li da u ovaj način zarađivanja uđete i sa realnim, a ne samo virtuelnim parama.

Malo ozbiljnosti

Kada smo već krenuli putem ozbiljnih tema, najbolji izbor ekonomskih vesti naći ćete na emportalu (www.emportal.rs ) koji priprema redakcija časopisa Ekonomist. Kada vas zainteresuje političke i druge opštije teme, nećemo vas uputiti (samo) na B92.net, već i na vrlo interesantne elektronske dnevne novine, prigodno nazvane e-novine.com. Uređuje ih „ozloglašeni“ Pera Luković, a svakog dana donose tekstove vezane za politička dešavanja u Srbiji i regionu, ali puno pažnje posvećuju i kulturnim i zabavnim sadržajima sa kojima većina dnevnih novina kuburi.

Naše omiljeno mesto za čitanje najnovijih vesti svajako je sajt naslovi.net . Upravo ovih dana dobio je novi izgled, ali i puno promena „ispod haube“. Umesto statičnog pregleda novih naslova iz različitih kategorija, nova verzija sajta omogućava da se registrujete i boksove sa različitim tematskim celinama rasporedite onako kako vama to odgovaram, a možete pojedine sekcije i ukloniti ili samo smanjiti na visinu naslovne linije... Sve promene ostaće zapamćene, pa ćete svaki put videti vesti koje su vama najinteresantnije.

Ako više volite da ozbiljne teme slušate, posetite sajt radio-emisije „Peščanik“ (www.pescanik.net ) i preuzmite najnoviju ili neku od emisija iz arhive. Možete čitati i transkripte starijih emisija, te dodatne tekstove gostiju i prijatelja emisije.

Izađite u prirodu

Ne možete celo leto provesti u zatvorenom prostoru niti pred računarom – posetite Kudazavikend.com i otkrijte šta se sve dešava u vašoj blizini. Spremite se, sačekajte da temperatura spadne na prihvatljiv nivo i... u provod!

Sajt vam omogućava da ne propustite zanimljiva dešavanja u kafićima, restoranima, klubovima, daje vam predloge za koncerte, filmske projekcije, izložbe i još mnogo toga. Ako biste radije otišli van grada, spremite se za jutarnji polazak a prethnodno posetite prezentaciju Nacionalnog parka „Fruška gora“ (www.npfruskagora.co.yu ) i pogledajte šta sve ova prelepa planina nudi. Na lepo osmišljenom sajtu naći ćete puno zanimljivih i korisnih informacija o prirodi, kulturi i turističkim sadržajima što će vas dodatno ubediti da na Fruškoj gori provedete i više od jednog izletničkog dana.

A kad ste već blizu Novog Sada, produžite do Petrovaradinske tvrđave i posetite makar jedno veče čuvenog Exit festivala (exitfest.org ). Na sajtu ćete naći detaljne podatke o programu za svako veče (preporučujemo 12. jul), informacije o kupovini karata, smeštaju u Novom Sadu, tu je i blog festivala, kao i mnoge druge informacije koje bi mogle zainteresovati posetioce.

Kada se umorni vratite do vašeg vernog računara, svakako bi vam prijalo da se zavaljeni u vašu omiljenu fotelju opustite pijuckajući ledenu kafu, grickajući neslani kikiriki i slušajući muziku koju želite. To poslednje, omogućiće vam sajt B92.fm (www.b92.fm ) – sasvim nova društvena mreža na našem komadiću Interneta. Nakon besplatne registracije možete pretraživati muziku koja se nalazi u bazi, dodavati je u sopstvene plej liste i reprodukovati direktno sa sajta. Liste možete pozajmljivati i od drugih korisnika sajta, kao što i oni mogu videti šta ste vi iskombinovali. A osim muzike, možete slušati i radijske emisije iz B92 produkcije, kao i originalne kompilacije drugih korisnika čiji će broj rasti paralelno s njihovom kreativnošću. Kao i svaki drugi social networking sajt, B92.fm će vam omogućiti da u svoj profil integrišete i fotografije, video klipove, blog... taman da sa svima podelite utiske sa Exit festivala i objasnite zašto niste smeli da propustite nastup grupe Gogol Bordello.