PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #156 : Jun 2009 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

Karta za visoko društvo

Pre mesec dana predstavili smo D5000, novi Nikon-ov adut na tržištu jeftinijih DSLR aparata. Čim smo ga uzeli u ruke, postalo je jasno da je Nikon ovim modelom pomerio mnoge granice...

Na testiranju Nikon-a D5000 u junu sa nama će se družiti: Dragan Dimitrijević, Aleksandar Dojčinović, Petar Drndarević, Jovan Jarić, Snežana Jovanović, Karol Majorski, Ivan Miladinović, Dragan Nedeljković, Nenad Panić, Ivana Rakić i Predrag Rakić

Kada bi u jednoj rečenici trebalo predstaviti D5000, moglo bi se reći da je to zapravo tehnologija D90 spakovana u kućište D60, obogaćena rotirajućim LCD displejem. Ovaj aparat prati aktuelni trend premošćavanja jaza između jeftinije i srednje DSLR klase. Ako ste razmišljali da li da kupite D60 ali se dvoumili oko toga da li je njegov Multi-CAM 530 autofokusni sistem sa samo tri fokusne tačke dovoljno dobar, CCD senzor od 10 Mp dovoljno osetljiv za snimanje u uslovima slabog svetla, ili je aparat sa brzinom od 3 snimka u sekundi previše spor, D5000 je odlična alternativa: Multi-CAM 1000 sistem sa 11 fokusnih tačaka će vam omogućiti brzo i precizno fokusiranje u svim uslovima, novi CMOS senzor od 12 Mp (isti kao u D90) pružiće vam ne samo udvostručenu maksimalnu osetljivost, već i veoma upotrebljive snimke pri visokim osetljivostima, a brzina rada jedva da zaostaje za D90 (4, umesto 4,5 fps).

Pogrešno bi bilo reći da je D5000 jeftinija zamena za D90, pošto model srednje klase još ima dosta prednosti u odnosu na novajliju – na primer, autofokusni motor u telu (omogućava korišćenje starijih objektiva), pentaprizmu sa uvećanjem optičkog tražila (0,94x umesto 0,78x), 3“ ekran superiorne rezolucije (920.000 umesto 230.000 tačaka), kao i sekundarni LCD displej.

Spisak karakteristika koje je D5000 preuzeo od D90 duži je od liste onoga što nije dobio. Tu je vrlo korisni 3D tracking mod autofokusiranja (prati objekte u kadru pri rekompoziciji), četiri različita režima fokusa u Live View modu, automatska korekcija hromatskih aberacija, kontrola inteziteta Active D-lighting korekcije, šira mogućnost izbora RAW+JPEG kvaliteta snimaka, mogućnost snimanja HD video zapisa u 720p rezoluciji, konektor za GPS prijemnik... Memorijski bafer D5000 nadmašuje onaj kod D90 (11 umesto 7 snimaka u RAW modu), a tu je impresivan spisak mogućnosti za postprocesiranje snimaka u samom aparatu.

Kod ergonomije nije bilo eksperimenata; dobro poznati raspored tastera preporučuje D5000 kao jedan od aparata koji se koristi lako i bez napora (sve vam je pod prstima i nema potrebe za akrobatikom šaka), a i rukohvat je oblikovan tako da odlično leži u ruci. Za displej je pronađeno originalno rešenje sa rotacijom naniže umesto u stranu, koje ima i svoje dobre i loše strane, ali jedno je sigurno – proširuje vam mogućnosti za kadriranje u situacijama kada se aparat ne može postaviti horizontalno u visini očiju.

Za kraj, osvrnućemo se i na kvalitet snimaka koje pravi D5000. Snimci su čisti, oštri, sa malo šuma, impresivnog dinamičkog raspona i precizno eksponirani. Deluje da je Nikon, nakon tri izuzetno uspešno realizovana nova modela u višim kategorijama (D90, D700, D3x), na pravi način obnovio i klasu koja će početnike i korisnike skromnijeg budžeta uvesti u vode moderne DSLR tehnologije.

Korisne adrese:

RefotB
http://www.refot.com