PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #156 : Jun 2009 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Miloš Stamenković  

Lenovo Thinkstation S10

Radnom stanicom nazivamo moćnu mašinu koja se nalazi na samom vrhu tehnološkog napretka u IT industriji. Danas se termin raslojio i ima više značenja - da vidimo kako ga vidi Lenovo...

Lenovo - Thinkstation S10

U teoriji, radnom stanicom se može smatrati svaki računar na kome se nešto radi, pa stoga može biti i office mašina kojoj je glavni zadatak otvaranje Web i e-mail klijenata, te Word ili Excel tabela. U realnosti se radnom stanicom može nazvati računar izuzetnih grafičkih performansi. Naravno, te grafičke performanse moraju biti u profesionalnom CAD/3D modeling domenu, što automatski podrazumeva brzinu rada kroz OpenGL API. Kompanija NVIDIA je pre skoro deceniju predstavila prvu seriju grafičkih karti Quadra, koje su namenjene gotovo striktno OpenGL primeni. Sa svakom novom generacijom GPU-a, nastupala je nova serija odgovarajućih Quadra modela. Trenutno su na raspolaganju modeli od Quadra FX330 pa do trenutno vodećeg Quadra FX5800 modela.

Računar koji smo dobili na test opremljen je Quadra FX370 karticom, koja je zasnovana na G84GL grafičkom procesoru na radnom taktu od 360 MHz, sa 256 MB DDR2 memorije na 64bitnoj magistrali i radnim taktom od 400 MHz. Po ovim podacima je jasno da se radi o modelu iz osnovne Quadra ponude, što potvrđuje i cena od oko 100 evra. Računar nosi oznaku Thinkstation S10, a predstavlja jedan od modela iz ekonomske serije radnih stanica kompanije Lenovo.

Oznaka modela S10 je samo osnovna, dok se ispod toga krije veliki broj podverzija koje se razlikuju po svim vitalnim parametrima – procesor, memorija, matična ploča, grafička karta itd. S10 varijanta koju smo imali na testu bazirana je na Intel X38 čipsetu i Lenovo brendiranoj matičnoj ploči koja poseduje standardnu 4-phase naponsku jedinicu i opremljena je sa čak tri grafička PCI Express i sa dva standardna PCI slota, dva LAN konektora, 7.1 audio-podrškom i ostalim bazičnim stvarima.

Na ploči je Core2Duo E8400 procesor na 3 GHz sa modifikovanim fabričkim kulerom, na koji je montiran brži (i bučniji) ventilator. Dva Elpida DDR2 modula kapaciteta po 1 GB ne mogu da zadovolje memorijske zahteve u workstation primenama, posebno u slučaju 64bitne verzije Vista OS-a.

Iako je Thinkstation S10 lepo upakovan, radi se o standardnom računaru, ako izuzmemo Quadra grafičku kartu. Kako je ova stavka glavna razlika u odnosu na standardne konfiguracije, uporedićemo grafičke performanse sa mainstream rešenjem ATIja. Radeon HD4850 i Quadra FX370 su približne cene, tako da je bilo interesantno videti razlike u performansama kroz različite testove. SpecViewPerf 10 je kroz 3DMax, Maya-u, SolidWorks i ProEng na delu najbolje pokazao razliku u OpenGL performansama Quadra karte (i to čak low-cost modela) u odnosu na standardno HD4850 rešenje. Razlika od oko 50% je dovoljno velika da se oseti u radu kroz 3D aplikacije, pa i odabir Quadra kartice ima smisla. Performanse u igrama i Direct3D API-ju su na strani HD4850.

Core 2 Duo i samo 2 GB radne memorije ipak nisu dovoljni za udoban rad u bilo kojoj modernoj 3D modeling aplikaciji. Zbog toga treba obratiti pažnju na Thinkstation S10 modele koji imaju Quadcore procesore i mnogo više memorije, što će, istina, biti skuplje, ali je to neizbežno ukoliko želite Lenovo radnu stanicu i pravu Thinkstation S10 produktivnost.

Korisne adrese:

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com