PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #157 : Jul/Avgust 2009 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

MSI X320 - nešto između

MSI X320 notebook se po računarskim karakteristikama nalazi između dve kategorije, ali je zapravo namenjen korisnicima koje računarske karakteristike preterano ne zanimaju...

Prava je muka preporučiti nešto što je konceptualno novo, a MSI X320 donosi niz zanimljivih rešenja koja ga izdvajaju iz niza konceptualnih rešenja koje je tržište već usvojilo. Sa ekranom od 13,4“ i rezolucijom od 1366×768 sigurno nije netbook.

Snaga bez potrošnje

Ljubitelji prave računarske snage biće iznenađeni izborom platforme. Procesor Atom Z530 je skoro isti kao i Atom N270, ugrađen u gotovo sve aktuelne modele netbook računara. Z530 takođe radi na 1,6 GHz, ima FSB od 533 MT/s, podržava hyperthreading, a jedine razlike su u ekonomičnosti korišćenja struje. Prosečna potrošnja je kod Z530 mizernih 220 mW naspram 600 mW kod modela N270. Tehnološki napredak ima cenu, pa je Z530 oko 40% skuplji, a oni koji vole Intel‑ove šifre, pamtiće ove projekte kao Diamondville (Atom N) i Silverthorne (Atom Z).

Da zaokruži platformu, MSI je primenio US15W. Intel‑ov veoma štedljivi Intel System Controller Hub sadrži grafički adapter licenciran od kompanije PowerVR, kome je Intel dao i svoj naziv GMA500, a obuhvata 3D jedinicu SGX535 savremenog koncepta (OpenGL 2.0, DX 10.1, SM 4.1), po čemu bi bila slična adapteru X3000, ali sa manjim brojem procesnih jedinica i propusnim opsegom. GMA500 sadrži i PowerVR VXD370 video dekoder koji hardverski podržava H.264 i MPEG4/2, ali mu ponestaje „sirove“ snage kad treba da se uhvati u koštac sa Open Source kodiranim sadržajima koji ne prate standarde.

Računaru i OS-u Vista Home Premium živahnost daju 2 GB RAM‑a i brzi Toshiba hard disk od čak 320 MB, na kome je ostavljena particija za oporavak sistema koji funkcioniše odlično.

Lepota nije u snazi

Može vam se učiniti da ovo pre zvuči kao odvraćanje od kupovine, ali morate da shvatite da MSI X320 nije zver od mašine, već pre idealan, lagani saputnik za ovisnike o mreži. Mase svega 1,3 kg i debljine koja ne prelazi dva centimetra, X320 ima ekran trendi odnosa 16:9 na kome ćete lepo moći da pregledate Web i sve vrste multimedijalnih sadržaja, nesmetano komunicirate uz pomoć tastature normalnog formata i ugrađene kamere i mikrofona. Dobar utisak pojačava i vrlo solidan zvuk.

Računar je opremljen 802.11b/g/Draft‑N bežičnim adapterom koji je očigledno zamišljen kao primarni način povezivanja. Za ljubitelje kabla tu je MSI USB Ethernet adapter – zapravo ne postoji klasičan Ethernet, već je MSI upotrebio jedan od svojih pronalazaka iz mrežne tehnologije i pretvorio jedan od USB adaptera u Ethernet. Iako je time komunikacija kroz kabl ograničena na 10/100 mbps standarde (nasuprot već ustaljenoj upotrebi gigabitnog standarda), ovo predstavlja još jednu dobru meru štednje energije. Tu je i Bluetooth 2.1, od konektora su na raspolaganju tri USB‑a i VGA, a sve je dopunjeno čitačem kartica.

MSI X320 ekskluzivno je u ponudi kompanije "Pakom" po ceni od 64.990 dinara, a najavljena je i mogućnost kupovine u kompletu sa Telenor HDSPA modemom uz poklone u vidu većeg transfera.

Ukoliko se već odvažite da razvijate novi koncept, onda je bolje ako je on namenjen i novom segmentu tržišta. A istina o X320 je da on cilja na rastuće tržište korisnika koji nisu pasionirani brojači megabajta i megaherca, već žele da uživaju u mrežnim aktivnostima, pregledanju fotografija, slušanju muzike i razmeni multimedije, ma gde se nalazili.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com