PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komentari Komentari
PC #158 : Septembar 2009 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Uvodnik

U danima kada su svi prezadovoljni ako im prodaja stagnira, u jednoj niši IT tržišta zabeležen je rast od čak 27% - pametni telefoni su hit leta. Apple je još jednom pokazao kako se stvara novo tržište i onda njim ovladava, ali daleko od toga da su konkurenti bez šansi...

U danima kada su svi prezadovoljni ako im prodaja stagnira, u jednoj niši IT tržišta zabeležen je rast od čak 27% - pametni telefoni su hit leta. Apple je još jednom pokazao kako se stvara novo tržište i onda njim ovladava, ali daleko od toga da su konkurenti bez šansi...

U kompjuterskom svetu istorija se ne ponavlja ni kao tragedija, ni kao farsa, nego kao poslovni (ne)uspeh. Kao i u ranim danima kućnih računara, firme koje su zasnovale tržište PDA uređaja danas retko ko i primećuje, a pravi bum je izazvao onaj ko je uspeo da prilagodi tehnologiju korisniku, ponudivši dizajn, (dovoljnu) funkcionalnost, pa i glamur. Apple iPhone je brzo osvojio svet, ali ni ostali ne odustaju. Google Android dolazi, mobilišući (takođe brojno) geek tržište kome se dopada visoka funkcionalnost, (gotovo) slobodan softver i činjenica da će Android telefone proizvoditi razne firme, pa će svaka dodati nešto svoje... Potpuna kontrola nad softverom koji se prodaje, kao i činjenica da je iPhone upotrebljiv samo u mrežama malobrojnih mobilnih operatera, za sada donose Apple-u velike prihode, ali bi na duži rok to mogao biti mač sa dve oštrice - setimo se kako je IBM prošao kada je, PS/2 računarima, pokušao da "zaključa" i veže za sebe PC standard.

Gde je u toj mobilnoj igri Microsoft? Windows Mobile je uspeo da savlada PalmOS i stekne dobru poziciju na tržištu, ali kao da su razvojni timovi u Redmondu negde usput zalutali. Microsoft-ova koncepcija da je mobilni uređaj produžetak desktop računara poklekla je pred iPhone-om koji je svet za sebe; najzad bi se moglo desiti da stoni računar postane "privezak" mobilnog telefona. Microsoft ni samu svoju koncepciju nije doveo do savršenstva, pošto je veza telefona i PC-ja preko zlosrećnog ActiveSync-a (kasnije Mobile Device Center-a) prilično nepouzdana, a sinhronizacija se ne može precizno podešavati. Ipak, Windows Mobile telefoni su veoma upotrebljivi, naročito otkako ih je HTC dopunio svojim shell-ovima, a koncepcija samostalnog uređaja mi i dalje deluje privlačno - lepo je što Google Android sve podatke "vuče" sa Interneta, ali se nećete prijatno osećati kada nasred puta Mreža postane nedostupna, pa vaš GPS prestane da se odaziva, a vi ostanete izgubljeni; ne možete čak ni da telefonirate normalno, pošto je imenik na Net-u, a ne u memoriji.

Uz sve koncepcijske nedoumice, naši lični komunikatori napreduju meteorskom brzinom. Pročitajte zato pregled tržišta pametnih telefona i pronađite svoj model - izbor je možda lakši nego drugde, pošto iPhone još nije raspoloživ kod domaćih operatera. Još nije? Pa, čujem da bi i tu moglo biti promena narednih meseci. Vidimo se 1. oktobra!