PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #159 : Oktobar 2009 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Đorđe Grujić  

Trinaest je srećan broj

ArchCAD 13 ne donosi neke zemljotresne novosti, ali će opcije za rad u grupi i udaljeni rad privući pažnju profesionalaca...

(kliknite za veću sliku)

Ritam „jednom godišnje“ je postao pravilo za proizvođače projektantskog softvera. Koliko su verzije zaista nove, ili samo popravljaju i dovršavaju ono što je u prethodnoj započeto, uvek je predmet burnih rasprava. Naravno, ne može svaka verzija da bude revolucionarna, a ArchiCAD 13 je „zemljotresan“ ne po onome što donosi u samom projektantskom paketu, već u tehnologiji koju primenjuje na rad u grupama i ispod haube.

Glavni aduti

Još u PC #19, 1997. godine, objavili smo članak „CAD u grupi“. Bila je to premijera Graphisoft TeamWork koncepta i tehnologije za saradnju više projektanata na istom projektu. Pošto je ovo jedna od osnovnih prepreka koju veće firme, korisnici BIM softvera, žele da uklone, TeamWork ili, kako je kasnije postao poznat, TW je bio adekvatno nagrađen i prepoznat kao revolucionarno rešenje. Vremenom su i granice tehnologije, pre svega propusnost komunikacija, lakoća upravljanja i količine podataka, dostignute. Svet je postao drugačiji, BIM je postao poznato ime za tehnologiju koja se u Graphisoft verziji zove Virtual Building, softver je postao teži, mašine jače, veze brže... i tehnologija za saradnju je sazrela za obnavljanje.

(kliknite za veću sliku)

Team Work 2 (TW2) je novo rešenje i novi pristup podeli rada u BIM aplikacijama. Zasnovan na RDBMS tehnologiji industrijske snage koja radi na Windows i Macintosh operativnim sistemima, Graphisoft BIM Server se zasniva na prvoj primeni Delta Server tehnologije u industriji. Kako se sada samo izmene šalju i primaju, protok informacija se smanjio za red veličine, od nekoliko megabajta na samo nekoliko kilobajta. Istovremeno, ovo znači da propusna moć mreže na kojoj radite više nije ograničenje i da se na projektima može raditi ne samo u VPN ili LAN mrežama, ponekad sa skupim WAN akceleratorima, već i preko svuda dostupnog Interneta. Ovo omogućava pre svega manje troškove infrastrukture, jer se koristi postojeća, rad od kuće ili sa udaljene lokacije koji se ne razlikuje od rada u birou, i mogućnost manjih biroa ili pojedinaca da organizuju virtualne kompanije koje će raditi na projektima gde god da su. Ova tehnologija otvara potpuno nove mogućnosti načina rada i menja sam koncept i organizaciju rada, jer je sve što vam je sad potrebno, osim naravno vašeg znanja i ArchiCAD‑a, brza veza.

Značajno je poboljšano i olakšano postavljanje pravila deljenog projekta, dodela uloga i određivanje pristupa delovima projekta. TW2 uključuje i ceo sistem za interne poruke iz koga je moguće „skočiti“ u projekat i obaviti zahtevano. Upravljanje bibliotekama je takođe sasvim novo i oni, kojima je posao da ArchiCAD radi glatko, imaće šta da nauče.

Još dve velike novosti povezane sa ovim jesu potpuna podrška 64‑bitnom Windows‑u i mogućnost distribuiranja licenci. ArchiCAD 12 je bio prvi BIM koji je koristio više procesora, a ArchiCAD 13 svojom 64‑bitnom arhitekturom praktično omogućava da svoju mašinu iskoristite do krajnjih granica. Naravno, verzija 13 će raditi i na 32‑bitnom sistemu, gde važe stara ograničenja u pristupu memoriji. Primetili ste i da ne pominjemo 64‑bitne Macintosh‑e. Korisnici tih sistema će morati da pričekaju dok razvojni alati ne budu sasvim usklađeni sa novim operativnim sistemima, jer praviti Mac 64‑bitnu verziju sada praktično znači napisati ceo softver iz početka.

„Trinaesticu“ prati i novi USB licencni ključ, impresivnog izgleda i mase, koji omogućava da jednu od mrežnih licenci koju vaša firma poseduje pozajmitenekom drugom, da radite na nekoj drugoj, za vas pogodnijoj lokaciji, pa da najzad licencu „vratite na mesto“ kad ste ponovo fizički prisutni. Pri tome, pozajmica može biti samo parče koda u vašem laptopu ili fizički ključ.

Novosti u proizvodnji

Proširen je izbor logičkih uslova za prikaz elemenata u predmeru i shemama, kotnom tekstu se može dodeliti pozadina, a elementima tekstura kao pokrivna šrafura, što je idealno za prikaz podova
(kliknite za veću sliku)

Posle ovoliko konceptualnih novosti, da vidimo šta je novo u samoj aplikaciji i njenom korišćenju. Treba odmah reći da su novosti manje „zemljotresne“ nego tehnološke i konceptualne, i sve su u polju gde ArchiCAD već briljira – proizvodnji. Za one koji su želeli modelovanje složenih formi i vrhunski rendering, sledi razočaranje – moraće i dalje da koriste ArchiFormu, Rhino, Artlantis, Maxwell ili, što da ne, max. Za to ćemo još sačekati – setimo se da se ArchiCAD praktično mora ponovo napisati za Macintosh 64‑bit.

Ovo su novosti koje su želeli obični smrtnici, većinom slobodni strelci koji koriste ArchiCAD kao firme s jednim čovekom ili manji biroi. Kako ih većina u početku nije videla zašto bi TW2, 64 bita i pozajmljivanje licenci za njih bilo bitno, spisak koji sledi nije izazvao preterano oduševljenje. Detaljni opisi su na www.graphisoft.com/products/archicad/pi.html . Tri osnovne kategorije novosti su: izgradnja modela, dokumentacija, i komunikacija.

Počnimo od izgradnje modela. Stranice ploča sada mogu da budu nagnute – kao i rupa u pločama – sve pod istim uglom ili svaka za sebe. Takođe, svaka može da ima svoj materijal. Nažalost, kao i rezultati SEO operacija, ovo se ne vidi u osnovi, ali lepo radi u svim ostalim pogledima koje koristite. Drugo, zid zavese se sada mogu menjati i u osnovi, a ne samo u svom posebnom 3D Edit pogledu, kao i svaka druga polilinija, i može im se grafički menjati visina.

I to bi bilo to... ako ne pogledamo dokumentaciju i alate za svakodnevni rad. Tu već ima mnogo lepih novosti, koje su možda dugo očekivane, ali tim bolje primljene! Moji favoriti u ovom delu su podešavanje pozadine kotnog teksta, tako da se može pročitati kada je postavljen preko neke šrafure, kao i prerađeni Find&Select sa više logičkih argumenata koji svi rade!

Slede dorađeni i prošireni parametri za liste predmera i kalkulacije uopšte i u okviru toga, sheme vrata i prozora koje se mogu kotirati i u kojima se može docrtavati šta treba. Ovo je zaista bilo potrebno i to odavno, još otkako su uvedene Interactive Schedules. Jednako potrebno je bilo i automatsko prilagođavanje složenih šrafura u kompozitima, što je teško opisati u nekoliko reči, pa je možda bolje pogledati kako to radi na primeru termičke izolacije – adresa je www.graphisoft.com/ftp/marketing/ac13/nfc/04/04.html

Zakrenut pogled

Grafički prikazi u shemama vrata i prozora se mogu dodatno kotirati ili doraditi u posebnom prozoru
(kliknite za veću sliku)

Bitna novost je promenjen način rukovanja bibliotekama, unekoliko posledica uvođenja BIM Server‑a. Najvažnije, pogotovo za manje iskusne korisnike, jeste to da se od sada svi upotrebljeni objekti čuvaju zajedno sa projektom, i da objekti koji nisu deo neke od biblioteka učitanih na početku projekta automatski postaju deo ugrađene biblioteke (obično stepenice, delovi fasade i obloga, specijalni nameštaj...) Način prikaza objekata koji su adekvatno napisani može se globalno kontrolisati, pogledajte www.graphisoft.com/ftp/marketing/ac13/nfc/03/03.html , što uveliko smanjuje mogućnost ljudske greške i dovodi automatsku koordinaciju do savršenstva. Ako proverite šta su sa ovom novošću uradili recimo CADImage sa Novog Zelanda u svojim specijalnim dodacima i bibliotekama, biće vam jasno dokle ova novost može da stigne.

Poseban pasus zaslužuje novouvedeni zakrenuti pogled. Da, ako je deo vašeg projekta zakrenut pod uglom u odnosu na ostatak, možete odrediti pogled koji će pratiti isti ugao zakretanja, i taj pogled postaviti na list bez zakretanja ili bilo kakve gimnastike. Tekst, kote, i sve ostale oznake prate isti ugao zakretanja automatski.

Poboljšan je i Gradient fill, tako da jedna od boja ili šrafura može da bude prozirna, što otvara nove grafičke mogućnosti, a Image fill sada može da bude Cover fill – možete automatski prikazati obradu poda ili slog kamena. U izgledima i presecima, možete podesiti da se kraj linije preseka ili izgleda koji je unutar zapremine objekta prikazuje isprekidanom linijom. Novosti koje smo dobili iako ih nismo tražili, jesu lenjir na vrhu i strani ekrana, kao u Photoshop‑u, dodatne mogućnosti automatskog kotiranja vrata i prozora, te dinamičko zumiranje kada menjamo Viewpoint.

ArchiCAD je, ako ne najbolji, onda pri vrhu softvera koji ne proizvodi Autodesk, u čitanju i pisanju fajlova u DWG formatu. Tako je bilo, a sada je dobro postalo još bolje. Kompatibilnost zaključno sa formatom 2009 se podrazumeva, a od sada Layout Book možete izvesti kao jedan DWG, uz Paper Space Layout, pri čemu postavljeni crteži idu u Model Space. Kad otvarate DWG, ne morate da otvorite sve što je u njemu, već samo slojeve (layers) koji su vam trenutno potrebni. Kad eksplodirate Xref ili postavljen DWG crtež, svim elementima se može zadati da idu na isti sloj – zašto dodavati slojeve koji vam nisu neophodni?

Iako je DWG format bitan zbog svoje rasprostranjenosti, drugi oblici komunikacije, a pogotovo IFC formatom, danas su možda i bitniji. Da ArchiCAD komunicira izvrsno sa mnogim programima za statičke proračune, znali smo i ranije, a sada je posao olakšan jer su standardnom bibliotekom pokriveni svi standardni čelični profili, a elementima modela se može dodeliti oznaka da su oni noseći ili nisu. Kako je pre nešto vremena objavljena da Graphisoft i TEKLA sarađuju širom sveta (pogledajte vest www.graphisoft.com/community/press_zone/gs‑tekla.html ), ne treba više da se brinete kako ćete svoje prostorne podatke preneti kolegi statičaru.

Uz snažnu mašineriju...

Kao i obično, nova verzija softvera zahteva i jaku mašineriju, a kad se o bilo kom projektantskom softveru radi, pravilo je „što više to bolje“. Detaljne zahteve ćete naći na www.graphisoft.com/support/archicad/system_requirements/ , a važno je reći da samo sa 64‑bitnim operativnim sistemom možete da iskoristite onoliko RAM memorije koliko imate za ArchiCAD, od 4 GB na dalje. Ne zaboravite na procesore sa više jezgara, jer će ArchiCAD koristiti svako od njih.

Da li nam treba ArchiCAD 13? Da, jer donosi nove tehnologije, nove koncepte, novi način na koji radimo ne samo softver, nego i mi. Ove promene su mnogo bitnije od modelovanja slobodnih formi ili 13 prelamanja svetlosnog zraka kroz staklene zidove. Važno je kako ćete raditi! Srećno BIM‑ovanje, jer u ovom slučaju, trinaest je srećan broj! Ne zaboravimo geslo ArchiCAD korisnika: „Radimo pametnije, a ne teže!“

Korisne adrese:

HiCAD
http://www.hicad.rs