PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #160 : Novembar 2009 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Nebojša Rašković  

Brzi WD diskovi

Pored odličnih 2,5" eksternih diskova, WD u ponudi ima i nekoliko zanimljivih 3,5" rešenja, koja vas mogu lišiti muka sa manjkom prostora u računaru i obezbediti kvalitetan i brz backup. My Book Home i World Edition su veoma brzi, a jednom od njih se može pristupiti i preko mreže...

WD My Book Home * Interfejsi: USB 2.0, Firewire 400, eSATA • Dostupni kapaciteti: 500 GB, 1 i 1,5 TB. Cena za model od 500 GB: 9.529 din.

Prodaja eksternih diskova je u rapidnom porastu: udeo ovih uređaja na svetskom tržištu dostigao od bezmalo 30%. Ako stvari sagledamo iz ugla prosečnog korisnika, to i nije neobično, jer se živi sve dinamičnije, sa morem podataka koje treba uvek imati uz sebe. Flash diskovi jesu maleni i jednostavni za prenos podataka, ali još uvek imaju male kapacitete. Rešenje leži u eksternim hard diskovima. Western Digital je jedan od vodećih proizvođača i inovatora u ovoj oblasti, pa je sredinom leta je predstavio nekoliko novih 3,5“ modela koji, svaki na svoj način, može biti dobar izbor, kako za kućnu tako i za poslovnu primenu.

WD‑ova serija eksternih diskova My Book Home je namenjena zahtevnim korisnicima, kojima je potreban veći dnevni, nedeljni i mesečni backup podataka. Kapaciteti su od 500 GB do 1,5 TB, a mi smo testirali model od 500 GB, izrađen od crne kvalitetne plastike, delimično otporne na udarce i ogrebotine. Ako izuzmemo I/O panel, na kome su izvedena dva FireWire 400, jedan eSATA i jedan USB 2.0 port, disk nema mnogo detalja – samo logo proizvođača i veliku LED diodu, koja u zavisnosti od statusa treperi na razne načine. Naziv ovog modela i cele familije potiče od izgleda proizvoda, koji podseća na debelu knjigu. Ovaj dizajnerski koncept WD primenjuje već par godina, a kupci su ga dobro prihvatili.

WD My Book World Edition * Interfejsi: USB 2.0, eSATA, LAN • Dostupni kapaciteti: 500 GB, 1 i 1,5 TB. Cena za model od 1 TB: 17.151 din.

U pogledu performansi, My Book Home je postigao veoma dobre rezultate, naročito sa FireWire konekcijom, koju i preporučujemo kao primarnu. Malo nas je iznenadilo izostavljanje FireWire kabla u pakovanju, pa imajte to na umu ako se odlučite za kupovinu. Shodno kapacitetu, cena mu je korektna, mada se na tržištu mogu naći i povoljnija (ali sporija) rešenja.

My Book World Edition je takođe 3,5“ eksterni disk koji mnogo liči na prethodni model. Promenio se samo I/O panel, kod koga je FireWire priključak zamenjen LAN utičnicom, tako da ga možete deliti u mreži. My Book World Edition se takođe proizvodi u tri verzije (od 500 GB do 1,5 TB), a dostupan je isključivo u beloj boji. Kućište je uglačano do visokog sjaja, zbog čega traži češće održavanje i podložno je ogrebotinama, pa savetujemo da za čišćenje koristite mikrofiber krpice. Disk se relativno malo zagreva i na testovima je postigao solidne rezultate, pa ga preporučujemo najširem krugu korisnika – onima koji traže pouzdano rešenje, dostupno i preko mreže. Ukratko, Western Digital je još jednom pokazao konkurenciji kako se prave vrhunski mediji masovne memorije.

Korisne adrese:

Desk
http://www.desk.rs