PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #160 : Novembar 2009

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Instant Spilberg

Velika reputacija kompanije Adobe na polju video obrade nameće i velike obaveze. Popularna edicija Elements tako je dobila osmo izdanje paketa Premiere, sa zanimljivim bonusima za registrovane korisnike.

(kliknite za veću sliku)

Ako nešto pravite za profesionalce, onda to mora biti vrhunskog kvaliteta, a Premiere Pro je u branši visoko poštovan proizvod. Ako se obraćate širokim masama, onda proizvod mora da prati trendove, da bude što lakši za korišćenje i, naravno, što jeftiniji, pa se cifra od 99 dolara za Premiere Elements 8 može učiniti dosta visokom kada se ima u vidu bogata ponuda jeftinih, pa i besplatnih alata za obradu videa.

Trendi pristup

Plaćate zapravo rešavanje niza problema, jer iskustvo kompanije Adobe nosi sa sobom mogućnost preuzimanja videa sa DV, HDV, AVCHD, raznih vrsta „tapeles“ rikordera, iz fajla, medija plejera ili sa Web kamere. Program čita i sve poznate video formate, pa tako Premiere Elements miri i obrađuje Windows, Apple, Adobe i H.264 (WMV, MOV, FLC, MP4).

Premiere Elements 8 od prethodnih verzija izdvaja novi modul za organizaciju klipova, koji odlično sarađuje sa sličnim modulom iz paketa Photoshop Elements 8. Organizator pravi albume u koje po određenim kriterijumima razvrstava sve video, datoteke na koje ga uputite, uz naznaku da folderi mogu biti i mrežni, online ali i offline (na primer na medija plejeru ili kamkorderu koji trenutno nije priključen). Kriterijuma zaista ima mnogo, počevši od najprostijih kao što su nazivi (ili delovi naziva) datoteke, veličina, frame rate, tagovi koje ste sami dodelili, ali i tagovi koji se automatski dodeljuju poput EXIF podataka sa kamere ili geotaginga ako kamera ima ugrađen GPS. Povrh svega, kriterijume možete kombinovati proizvoljnim brojem logičkih (AND/OR) uslova koji ih uključuju, a kombinacija sa Photoshop Elements organizatorom donosi još jednu poslasticu – mogućnost da Face Recognition sistem prepozna lica i (na primer) sam napravi album klipova u kojima vaša mala princeza ima šest godina.

Neiskusni i mnogi drugi

(kliknite za veću sliku)

Program je osmišljen tako da zadovolji potrebe široke lepeze koja se prostire od potpunih početnika do vrlo naprednih amatera. Prvima je namenjena opcija Instant Movie. Ideja je veoma lepa, jer na osnovu flash template‑a Premiere Elements sam iseče vaše klipove, iskombinuje ih sa grafikom iz template‑a, i to u ritmu muzike koja je takođe deo šablona. Većina templejta se nalazi na Photoshop.com sajtu, naravno uz premium članstvo.

Manuelna varijanta se svodi na preuzimanje materijala sa video-izvora, kome možete dodati klipove, slike, muzičke fajlove, ali i ovde možete „uključiti“ neku od instant tema. Takođe, možete pozvati tehnike koje se koriste u Instant Movie modu, a to su Smart Fix, Smart Trim i Smart Mix.

Smart Fix pokušava da popravi vaš snimak korekcijom svetla, kontrasta i tonskog balansa. Smart Trim se trudi da pravilno iseče nepotrebne uvode i završetke kadrova, a možete intervenisati tako što ćete kadrovima davati „težinski značaj“. Zanimljivo je da možete pozvati i tip‑tool koji će vam objasniti zašto je Premiere Elements 8 odlučio da baš tu iseče kadar. Smart Mix se brine o ujednačavanju tona i odnosu originalnog tona, naracije i muzičke podloge.

Iako ukupna cena ove kućne multimedijalne radionice može da vam izgleda previsoka, Adobe je garancija da se o svemu pažljivo razmišljalo, da je proizvod zaokružen i kompletiran najsavremenijim mogućnostima, te da nas u sledećoj verziji verovatno očekuju još veća i prijatnija iznenađenja.

Korisne adrese:

Adobe
http://www.adobe.com/rs/