PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #163 : Februar 2010

 Naslovna  Sadržaj 
Branislav Bubanja  

Video u plavoj rezoluciji

Samostalni Blu-ray plejeri sa nama su još od 2006. godine, ali su postali atraktivna kupovina tek nedavno, kada su im dodate mrežne funkcije i bitno snižena cena. Vreme je za Blu-ray plejer, a mi ćemo vam pomoći da izaberete pravi.

Proizvođači Blu-ray plejera su konačno shvatili da visoka cena ne donosi očekivane prihode. Tehnologija je postala uobičajena, ali relativno slaba prodaja (u odnosu na DVD plejere) održavala je cenu proizvoda, u pokušaju da se tako otplate troškovi i vrate sredstva uložena u razvoj. Da sve bude još čudnije, broj prodatih HD televizora je daleko prevazišao kritičnu masu, ali su ljudi i dalje (prinudno) gledali filmove u standardnoj definiciji. U jednom trenutku je morala da se podvuče crta, i LG je prvi znatno snizio cene. Da je to bila prava strategija, pokazalo se već nakon nekoliko meseci, jer su i ostali proizvođači, jedan za drugim, obarali cene plejera, a prodaja je počela da raste. Trendovi se prenose i na naše tržište: sve do maja prošle godine vlasnici samostalnih Blu-ray plejera verovatno su mogli da se izbroje na prste, a od kada se pojavio prvi "jeftini" plejer, tržište raste eksponencijalnom brzinom.

Ostalo je još samo pitanje dostupnosti filmova, i to iz dva ugla. Prvo, na domaćem tržištu ima tek pedesetak naslova, što ne prati rast tržišta samih uređaja. Drugi problem, možda i veći, jeste cena filmova, koja je daleko od pristupačne. Niža cena će generisati veći broj prodatih filmova, a to će opet biti zamajac za kupovinu većeg broja Blu-ray plejera, što će delovati kao pozitivna povratna sprega na još bolju prodaju filmova... Računica je jasna, samo što to izgleda još uvek nisu shvatili distributeri Blu-ray naslova. Ovako, ostaje nam da dobro izvagamo koji film bismo želeli da kupimo ili da za taj novac poručimo dva, u nekim slučajevima i više filmova preko neke on-line prodavnice.

Šta i kako smo testirali

Pošto prvi put pravimo veliki test Blu-ray plejera, opisaćemo test proceduru. Najpre smo pripremili dvadesetak CD, DVD i Blu-ray diskova sa originalnim i snimljenim multimedijalnim sadržajima (muzikom, filmovima i slikama)m flash disk sa različitim audio/video sadržajima, kao i eksterni hard disk. Svi mediji su pripremljeni tako da obuhvate što veći broj situacija koje mogu da se zadese u realnom radu. Tako su se na test diskovima našli filmovi snimljeni u formatima DivX 3.x, 4.x, 5.x i 6.x. Za probu formata DivX 6 pripremljen je poseban video-klip koji sadrži tri audio-zapisa i tri različita titla. Isti taj video-zapis je pripremljen u standardnoj i visokoj definiciji. Kod ostalih DivX filmova napravljene su kombinacije različitih titlova - formati SRT i SUB, sa istim ili različitim imenima u odnosu na video-zapis itd. U test kolekciju smo ubacili i film u formatu Nero Digital (sa integrisanim titlovima), XviD film koji je kodiran sa uključenom opcijom QPEL, kao i disk sa WMV zapisom (takođe u SD i HD rezoluciji) mada se nakon testiranja pokazalo da nam je on bio suvišan.

Za testiranje DVD filmova odabrali smo dva originalna DVD naslova, jedan pripremljen za region 1 (američko tržište) i jedan za region 2 (Evropa). Na taj način smo mogli da otkrijemo da li je u DVD modu plejer otključan ili zaključan. I Blu-ray funkcije smo testirali uz pomoć dva diska - jednog filma i jednog specijalno pripremljenog demonstracionog diska; nismo uspeli da nađemo BD-Live film. Prikupili smo i nekoliko DVD-ova sa snimljenim MKV filmovima (sa "ugrađenim" i spoljnim titlovima), koji su služili za proveru podrške za ovaj sve popularniji format HD materijala.

Proveravali smo i kako teče reprodukcija sa flash i eksternog hard diska - proverili smo da li plejeri prepoznaju NTFS particije. Ovo je veoma važno, naročito ukoliko plejer podržava format MKV - većina HD filmova u ovom formatu pravljena je tako da može da popuni jedan DVD (običan ili dvoslojni), što je u oba slučaja veće od maksimalne veličine pojedinačne datoteke pod FAT32 particijom, koja iznosi 2 GB.

Za proveru podržanih audio-formata takođe smo spremili nekoliko diskova. Klasičan audio CD se podrazumeva, za proveru formata MP3 pripremili smo disk koji je snimljen u više sesija (ponekad se dešava da plejer vidi samo prvu ili samo poslednju snimljenu sesiju), sa pesmama podeljenim po folderima i sa ubačenim ID3 tagovima. Folderi su nam bili potrebni da bismo proverili da li je u toku reprodukcije moguće slobodno kretanje kroz disk. Naša standardna procedura testiranja audio-formata podrazumeva i proveru čitljivosti DTS audio-diskova, kao i SACD (Super Audio CD) medija. Među ostale test diskove uvrstili smo DVD sa slikama, kao i DVD-RAM disk. SACD i DVD-RAM diskovi nisu bili čitljivi ni na jednom plejeru, pa ih ne pominjemo u tabelama.

Za detaljan opis plejera, tabele karakteristika i izbor urednika pogledajte PC #163.