PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #163 : Februar 2010 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Marko Savković  

Tri operativna sistema za džep

Pred nama su reprezentativni uzorci pametnih telefona sa tri popularna operativna sistema, čiji su proizvođači BlackBerry i Acer. Gde prestaje biznis i počinje zabava?

Iako nas većina noviteta očekuje sredinom februara u Barseloni, već na početku godine na našem tržištu su se pojavili novi pametni telefoni: brži, tanji, lakši. Novi BlackBerry bez neprijatnih iznenađenja (setimo se modela Storm koji nije imao podršku za WiFi) u malom pakovanju donosi sve što se može očekivati od poslovnog telefona, dok Acer pokušava da se pozicionira na tržištu kako Android, tako i Windows Mobile uređaja.

BlackBerry Bold 9700

Prvi operater koji je BlackBerry predstavio na srpskom tržištu početkom godine u svoju ponudu uvrstio je novi model Bold 9700. Vip mobile računa na poslovne korisnike i sve one koji unose dosta teksta.

Između ekrana i qwerty tastature nema trackball‑a – sada je za navigaciju zadužen zanimljiv taster koji ima samo jedan klik, dok se smer kretanja kursora bira blagim pomeranjem prsta u željenu stranu. Poleđina je izrađena od hrapave plastične imitacije kože koja pruža osećaj sigurnosti – činilo nam se da je nemoguće ispustiti Bold 9700. Poštujući dogovoreni standard, BlackBerry ima microUSB konektor i sve prisutniji 3,5 mm stereo konektor za slušalice. Tastatura je uža nego kod prethodnika, ali bismo rekli da je pronađen optimum: ovo je najbolja portrait qwerty tastatura koju smo imali priliku da koristimo (petoredna landscape na HTC Touch Pro 2 je i dalje neprevaziđena).

Korisnički interfejs u verziji 5.0 operativnog sistema nije drastično menjan, a zadržan je konzervativan izgled ikona i prečica ka aplikacijama. Trajanje baterije, kako u stand‑by modu tako i tokom razgovora, predstavlja korak napred – i pored prenosa podataka sa 3G mreže i korišćenja GPS‑a, baterija je izdržala dva dana, što je odličan rezultat za pametni telefon.

Pored konzervativnog interfejsa koji nije doneo očekivane promene, najveću zamerku imamo na integrisani browser. U odnosu na odličan prikaza stranica na Android ili Windows Mobile platformi (Opera), BlackBerry definitivno zaostaje. S obzirom na namenu ovog uređaja, koji bi trebalo da stalno bude povezan na Internet, smatramo da je ovo slaba karika, ali dimenzijama, karakterističnim izgledom i robustnom tastaturom Bold 9700 predstavlja odličnu opciju za rad u pokretu.

Acer F1

Poznat i kao neoTouch S200, Acer F1 je prvi uređaj ove kompanije koji radi na fantastičnom 1 GHz. Procesor Qualcomm Snapdragon QD8520 u kombinaciji sa 256 MB RAM i 512 MB ROM memorije daje snagu Windows Mobile operativnom sistemu. Dizajn podseća na ranije modele, a ekran dijagonale 3,8" rezolucije 480×800 piksela omogućava lak pregled Excel datoteka i korišćenje GPS navigacije. I pored toga što je veliki ali ne i preveliki, u pitanju je rezistivni ekran koji ima svojih prednosti (može se koristiti uz pomoć stylus‑a, nokta, olovke), ali i mane (slaba reakcija na komande). Tanak je svega 12 mm, a prednjom stranom dominiraju četiri funkcijska tastera. Acer je iskoristio prednosti Windows-a Mobile 6.5 i izbegao navigacioni taster, a sa ovim modelom će raditi svi stari punjači za automobil, pošto se koristi mini USB konektor.

Acer se potrudio i da na glavnom ekranu bolje organizuje prečice ka često korišćenim funkcijama. Raduje nas odsustvo „radnog stola“, korisničkog interfejsa koji je usporavao ranije modele. Podržane su poznatije socijalne mreže, a Acer‑u se nije svidela sistemska aplikacija za organizaciju događaja, pa je kalendar unapređen. Browser ugrađen u WM6.5 je bolji od ranijih, ali novim korisnicima savetujemo Operu, koja je brža i bolje renderuje stranice.

Što se dodatnih aplikacija tiče, prepoznajemo neke iz vremena Eten‑a (Acer je kupio ovu kompaniju). Moguće je podesiti automatsko zatvaranje nekorišćenih programa nakon određenog broja minuta ili forsirati restart u gluvo doba noći. Upravljanje pokrenutim načinima komunikacije i režimima rada telefona bavi se program Comm. Manager u okviru koga je putem prekidača moguće uspostaviti željene vrste konekcija.

Prava zvezda svakako ovog telefona je procesor: osim multimedijalnih mogućnosti (prikaz sadržaja visoke rezolucije), u normalnom radu je izuzetno štedljiv, pa smo sa modelom F1 imali odlična iskustva. Acer F1 je dobar izbor za korisnike koji žele najbrži procesor na džepnom tržištu za prihvatljivu cenu. Sa ovakvim performansama, voljni smo da zažmurimo na nedostatke, a to su stylus, previše sjajnih površina i nedostatak boljeg Web browser‑a.

Acer Liquid

Pred nama se našao prvi Android telefon firme Acer nazvan Liquid. U momentu predstavljanja bio je najbrži Android uređaj na tržištu, a danas je samo korak iza modela Nexus One, koga je za Google napravio HTC. Za jedinstven izgled zaslužan je kako kvalitet korišćenih materijala, tako i dizajn kućišta. Ovaj model leži odlično u ruci, a malu zamerku imamo na poklopac baterije, koji nismo želeli previše da pomeramo. Prvi utisak bilo je oduševljenje brzinom i visokom rezolucijom ekrana. Ekran dijagonale 3,5“ ima WVGA rezoluciju (480×800) i veoma visok kvalitet prikaza. Funkcijski tasteri su dobro koncipirani, ali ih je teško naći u mraku. Ova generacija Android uređaja, baš kao i konkurentski modeli, nema posebne tastere za iniciranje i prekid veze, što može biti iritirajuće. Pohvaljujemo gornju površinu, u okviru koje se grafičkim indikatorima predstavljaju dolazeće poruke ili podsetnici.

Acer Liquid se isporučuje sa verzijom 1.6 Android operativnog sistema; za kraj ovog kvartala najavljena je i verzija 2.x. Dobre vesti su da instalirani operativni sistem prosto leti na Snapdragon procesoru. Sve komande koje zadate interpretiraju se gotovo istog trena, pa smo bez problema koristili više programa istovremeno. U Acer‑ovoj implementaciji prisutne su samo tri virtuelne radne površine, što će primetiti samo korisnici koji su navikli na više.

Uz Liquid se dobija osnovni softverski paket koji čine aplikacija za Gmail, Google Maps za navigaciju (od sredine januara funkcioniše i u Srbiji), Google Talk instant messaging te posebna YouTube aplikacija za pretragu i gledanje video materijala sa ovog servisa. Ubačeni su i urFooz, za kreiranje prenosnog profila i Documents To Go Free Viewer Edition (punu verziju treba kupiti ako želite da menjate Word / Excel / PowerPoint datoteke na samom uređaju). Na sve to Acer je dodao Acer Registration, Acer Settings (ubrzava neke svakodnevne aktivnosti), Acer Sync, zatim program za rotirajući pregled omiljenih Web stranica, te nemoPlayer sa rotirajućim programčićem. Multimedijalna podrška je poprilično osnovna za Android uređaje – i dalje ćete morati da dodatno obrađujete video-datoteke, a zatim ih pakujete u 3GP ili MP4 kontejnere. Softverski paket je osrednji, ali posetite Android Market i imaćete pristup hiljadama besplatnih aplikacija.

Korisne adrese:

ACR Mobile
http://www.acr.rs

VIP
http://www.vip.rs