PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #163 : Februar 2010

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković  

MSI EX723 umesto desktop-a

Disk od 500 GB i 17" ekran jasno ukazuju da je MSI EX723 zamena za desktop. I to prilično dobra zamena...

Procesor: Intel Core 2 Duo T6600 (2,2 GHz) • Čipset: Intel PM45+ICH9M • LCD: 17“ WXGA+LCD Display • Grafika: NVIDIA Geforce G110M (512 MB) • Memorija: 4 GB (2048 MB×2) • HDD: 160/250/320 GB SATA • DVD: DVD Super-Multi/Blu-ray • Baterija: 6 ćelija (9 opciono) • Dimenzije: 395×278×33,5-39,5mm • Masa: 3,2 kg. Cena: 69.900 dinara

Dok kod manjih notebook računara pristajemo na raznorazne kompromise zarad lake prenosivosti, od 17“ modela očekujemo komfor i performanse desktop mašina. MSI je upravo izbacio na tržište novi 17“ model EX723 koji po hardverskom sastavu i funkcionalnosti predstavlja sam vrh notebook tehnologije, a sve to po vrlo razumnoj ceni. Da vidimo šta je to MSI ovoga puta spakovao pod poklopac ovog 3,2 kg teškog računara...

Računar je baziran na Intel Core 2 Duo T6600 procesoru koji radi na 2,2 GHz i PM45 čipsetu, što je, kada se tome doda NVIDIA G110M grafika (sa 512 MB sopstvene memorije) i 4 GB RAM memorije, imate osnova da očekujete odlične performanse. On‑board audio‑sistem sa četiri zvučnika i subwoofer‑om daje natprosečno dobar zvučni doživljaj, a ako vam ni to nije dovoljno, tri konektora za eksterne zvučnike omogućavaju vam da priključite i neki 5.1 sistem.

Ekran dijagonale 17“, rezolucije 1440×900 daje solidnu sliku, a ukoliko poželite da vaš omiljeni film pustite na nekom većem ekranu, pored VGA priključka za PC monitor na raspolaganju vam je i HDMI priključak. Ovakav računar ne bi bio potpun bez Blu‑ray optičkog čitača, s obzirom na to da je na tržištu sve više filmova na Blu‑ray diskovima. Ostatak priključaka čine uobičajena četiri USB konektora, čitač kartica, LAN konektor i danas već pomalo zaboravljeni ulaz za modem. Wi‑Fi i Bluetooth veza i Web kamera se podrazumevaju.

Dizajn računara je ozbiljan, uz preovlađujuću srebrnu boju sa crnim detaljima. Na reflektivnoj crnoj površini između tastature i ekrana nalazi se, osetljiva na dodir, lajsna za kontrolu Wi‑Fi i Bluetooth konektivnosti, multimedijalnih funkcija i direktno otvaranje Web čitača. U skladu sa MSI tradicijom, tasteri su nešto uži od standardnih dimenzija, sa ciljem da se u raspoloživi prostor utisne i numerička tastatura. Možda treba malo navikavanja na njihove dimenzije, ali i to je bolje od ranijeg ubacivanja nekoliko tastera koji su bili dvostruko uži od standardnih. Da biste iskoristili pun potencijal MSI EX723, trebaće vam neki 64‑bitni operativni sistem (32‑bitni sistemi će adresirati samo 3 od njegova 4 GB). Na disku ćete imati sasvim dovoljno prostora za sve namene, jer se u njemu nalazi Seagate disk kapaciteta 500 GB.

Kada saberemo utiske, možemo zaključiti da je MSI EX723 dopadljiv računar, kome ne možemo naći neku ozbiljniju zamerku. Mislimo da će vam vrlo uspešno zameniti dosadašnju desktop konfiguraciju, lišavajući vas šume kablova oko radnog stola, a dve godine garancije pružiće mir i onima koji još nisu stekli poverenje u ovaj brend sa snažnim prisustvom i dugogodišnjom tradicijom na našem računarskom tržištu. MSI EX723 je u odlična kupovina.

Korisne adrese:

Ewe Computers
http://www.ewe.rs/