PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #163 : Februar 2010 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Mladen Mijatović  

Novi Pazar - siguran grad

Domaća firma Vucomm je u saradnji sa Telekomom Srbija realizovala projekat video-nadzora Novog Pazara. Sistem je nedavno proslavio pola godine uspešnog rada.

Srbija je još daleko od nivoa na kome je, recimo, britanska prestonica, gde CCTV kamere danonoćno brinu o bezbednosti građana, ali neki projekti najavljuju bolju budućnost. Da se ove priče ne svode samo na Beograd i Novi Sad, svedoči i projekat koji je sredinom prošle godine realizovan u Novom Pazaru. Firma Vucomm je, u saradnji sa Telekomom Srbija, za opštinu Novi Pazar realizovala najmoderniji sistem za video‑nadzor grada.

Megapikseli u oku kamere

Brojni gradovi u Srbiji imaju nekakve sisteme video‑nadzora, ali mali broj njih je izgrađen sistematično, a još je manje onih kod kojih je iskorišćen pun potencijal moderne opreme. Novi Pazar se može pohvaliti mrežom za video‑nadzor sastavljenom od 12 kamera visoke rezolucije. Radi se o modelu Mobotix M12, fleksibilnom uređaju sa IP interfejsom i parom sočiva za dnevni i noćni rad.

Za razliku od kamera koje se u urbanim sredinama često povezuju bežičnom vezom, što može da stvori ozbiljne probleme u prenosu video‑strima, ovde je u potpunosti iskorišćena mrežna infrastruktura Telekoma Srbija. Kamere su umrežene kombinacijom optičkih vlakana i SHDSL modema koji rade preko bakarnih parica, čime je realizovana IP mreža visoke pouzdanosti – sistem je proslavio šest meseci rada bez ijednog prekida. Zahvaljujući IP infrastrukturi i vezi sa MAN ruterom IP/MPLS mreže Telekoma u Novom Pazaru, otvorene su i mogućnosti za proširenja i eventualnu integraciju sa drugim bezbednosnim sistemima.

Prilikom montaže kamera, komunikaciona oprema je instalirana u ormane otporne na sve vremenske uslove koji su postavljeni na stubove ulične rasvete i slične lokacije. Time su izbegnuti građevinski radovi, pa je instalacija sistema obavljena veoma brzo.

Objektivan pogled

Mobotix promoviše koncept decentralizovanog video‑nadzora, pa je novopazarska mreža realizovana upravo na takav način. Zahvaljujući IP infrastrukturi, centar za nadzor moguće je postaviti na bilo koju fizičku lokaciju koja je povezana s mrežom. U Novom Pazaru postoje dva takva centra – jedan u MUP‑u i jedan u Opštini, dok se materijal danonoćno snima na storage diskove razmeštene na četiri lokacije.

Budući da kamere daju sliku proizvoljnog kvaliteta, sistem je dimenzionisan tako da se ka nadzornim centrima emituje slika nešto nižeg, ali ipak dovoljnog kvaliteta, dok se na storage diskove pohranjuje snimak najvišeg kvaliteta, u megapikselnoj rezoluciji. Kamere su opremljene i mikrofonima, tako da operateri u nadzornim centrima čuju i zvuk s lica mesta, a tonski zapis se pohranjuje i na storage-u. Mreža je realizovana u vidu VPN‑a u koji se, osim sa dve fiksne lokacije, može ući i posredstvom 3G mreže Mobilne telefonije Srbije, ali samo kroz poseban APN uz odgovarajuću autorizaciju.

Pored podizanja opšte bezbednosti grada, video‑nadzor je svakodnevno od koristi policiji i sudstvu u Novom Pazaru i pri sitnijim incidentima, kao što su manje saobraćajne nezgode. Snimak objektivno svedoči o tome ko je kriv za sudar, dok se na slici visoke rezolucije lako čitaju brojevi registarskih tablica i prepoznaju lica vozača, pa nema zabune.

Kolika je vrednost ovakvog sistema najbolje ilustruje primer. U Novom Pazaru policija ima velikih problema sa krađama vozila, koja vrlo brzo završavaju na Kosovu, gde im se gubi trag. Samo nekoliko dana nakon što je sistem pušten u rad, kamere su „otkucale“ jednog kradljivca. Tržišna vrednost skupocenog audija koji je tom prilikom spasen prevazilazi cenu celokupne angažovane opreme u projektu video‑nadzora Novog Pazara.

Korisne adrese:

Vucomm
http://www.vucomm.rs