PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #163 : Februar 2010 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Marko Herman
Aleksandra Šakić
Bojan Stanojević
Andrijana Maksimović
 

FoRSiramo najbolje

Živ gašen ali neugašen YU domen je i ove godine sa nama, ali je sav Web život prešao u novi RS domen koji raste. Kvantitet ne donosi uvek i kvalitet, ali se među desetinama hiljada RS sajtova može naći mnogo korisnih informacija, a i lepih prizora. Mi smo po trinaesti put odabrali pedeset najboljih, a ovoga puta i pobednike u deset kategorija.

Izbor 50 najboljih sajtova sa Web prostora Srbije uvek stavlja našu Redakciju u opsadno stanje. Trebalo je pregledati hiljade pristiglih predloga, staviti na papir sajtove koje naši saradnici redovno koriste, obići raznovrsne domaće agregatore i kolektore sajtova i na kraju one koji zavređuju više pažnje razvrstati po kategorijama da bismo došli do konačne liste.

Ove godine smo modifikovali proceduru: ograničili smo se na deset kategorija u kojima smo izabrali najboje sajtove, a onda i dodelili posebno priznanje najboljem sajtu u svakoj kategoriji. Kao kod dodele Oskara, skupili smo po nekoliko nominacija, a onda glavnu nagradu dodelili sajtu koji se izdvojio od konkurencije.

Rezultujuća lista top 50 (i top 10) najboljih je izbor naših urednika – mnogo je dobrih sajtova koji ove godine nisu ušli na našu listu, a svakako zaslužuju priznanje i vašu posetu. A izbor je veći nego ikad – na sajtu RNIDS‑a piše da je u trenutku finalizacije ovog teksta bilo registrovano 54.760 .rs domena, od čega 30.942 „čistog“ .rs, 16.996 .co.rs, 2.848 .org.rs, 2.968 .in.rs i 1.006 .edu.rs.

Pobednicima i nominovanima srdačno čestitamo na ovogodišnjem uspehu, a njima i svima ostalima želimo da se njihovi sajtovi razvijaju i da im broj poseta raste. Domaći Web se razvija već petnaestak godina i ima još mnogo prostora za unapređenje servisa, dizajna i komercijalnog modela.

Vesti i informacije

www.rts.rs

Sajt javnog servisa se od konkurencije izdvaja preglednošću i odličnom organizacijom informacija. Vrlo lako ćete u sekcijama vesti, sport ili magazin pronaći sadržaje koji vas interesuju. Podela na kategorije unutar sekcija je detaljna, a mogućnost preuzimanja ili gledanja pojedinih emisija online je zgodan dodatak. Posebne stranice posvećene su filmskom programu, muzičkoj produkciji, pesmi Evrovizije i Ligi šampiona. Ljubitelje sporta će obradovati stranica "Rezultati uživo," dok bi blog mogao biti dinamičniji i redovnije ažuriran.

www.b92.net

Medijska kuća B92 je odavno poznata po vrlo sadržajnoj Web lokaciji. Pored dnevno političkih tema i odlične sekcije o sportu, tu su specijalizovani sadržaji o kulturi, putovanjima, zdravlju, poslovnim dešavanjima, tehnologiji, automobilima... kao i nedavno redizajniran blog servis sa puno interesantnih autora. Posebnu vrednost ovom sajtu daje optimizovani podsistem za pristup sa mobilnog telefona ili PDA uređaja - gde god da se nalazite, nove vesti su nadohvat 3G mreže.

www.blic.rs

Dnevne novine "Blic" svojim online čitaocima nude praktično sve što i štampano izdanje, uz dodatke koje Web omogućava. Tu su blog sekcija, vesti sa video-zapisima, kao i vrlo zanimljive foto-galerije sa raznih događaja. Najnovije vesti se ažuriraju u realnom vremenu, a za dokolicu je namenjena popularna sekcija "Slobodno vreme".

www.ekapija.com

Ekapija je sveobuhvatan portal za menadžere, vlasnike preduzeća i sve korisnike koje interesuju dešavanja u poslovnoj sferi. Pored velikog broja vesti ovde se mogu naći podaci o tenderima, preduzećima, berzi, kao i sadržaji poput poslovnih saveta ili razgovora s poznatima.

www.hidmet.gov.rs

Iako veliki broj Web sajtova nudi podatke o vremenskoj prognozi, oni su uglavnom šturi i nedovoljno precizni. Zato je tu sajt Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije sa velikim brojem informacija koje će biti interesantne i laicima i profesionalcima. Sajtu bi dobrodošao redizajn koji bi olakšao dolaženje do informacija, ali mu je mesto na ovoj listi teško osporiti jer je ono najvažnije - vremenska prognoza - ovde najbolje.

www.naslovi.net

Najpopularniji agregator vesti na domaćem Web u duže od 6 godina sakuplja informacije iz različitih izvora i predstavlja ih na zgodan način. Osim podrazumevanog rasporeda sadržaja, možete kreirati nalog i podesiti izgled koji vama najviše odgovara. Odnedavno, funkcioniše i verzija prilagođena mobilnim uređajima.

www.planplus.rs

Web verzija "Plana plus" je godinama podrazumevano mesto za traženje adrese za koju niste sigurni gde se nalazi. Sada ove mape sadrže podatke o preko 900 gradova i naselja u Srbiji i Crnoj Gori, više od 12 hiljada javnih objekata, kao i detaljnu putnu mrežu između naseljenih mesta.


Zajednice

www.burek.rs

Forum Burek skoro sedam godina okuplja ljude koji vole da razgovoraju, diskutuju i ponekad se posvađaju na najrazličitije teme. Šest sekcija podeljenih u više desetina podforuma, preko 800 hiljada registrovanih korisnika i više od 50 hiljada poseta svakog dana ukazuju na vrlo živahnu diskusiju i praktično nepostojeću šansu da pokrenuta tema bude ignorisana. Dodatni sadržaji, poput igre Conquiztador, samo će produžiti vreme koje ćete provoditi na ovom sajtu.

www.elitesecurity.org

Forum u koji ćete se dobro uklopiti ako savremene tehnologije shvatate ozbiljno i spremni ste da o njima diskutujete s ljudima sličnim vama. Od računara, preko telekomunikacija, do e poslovanja... naći ćete veliki broj tema i interesantnih sagovornika.

www.karike.com

Karike su društvena mreža usmerena na lokalni Web prostor. Neće vas oduševiti dizajnom, ali zato je tu veliki broj načina da steknete nove prijatelje, razmenjujete fotografije i video klipove, igrate se, okupljate po interesovanjima ili drugim kriterijumima... Skoro 300 hiljada korisnika obećavaju dobru zabavu.

www.plakatt.com

Iako je naš Web prostor relativno mali, pojavljivanje specijalizovanih društvenih mreža pokazuje da je ipak veći nego što obično mislimo. Plakatt je pretežno orijentisan ka mlađoj publici koja ovde dodaje interesantne događaje (koncerte, izložbe, konferencije...), prijavljuje se na onima koje želi da poseti i sa drugim korisnicima komentariše ono što je održano.


Kultura

www.seecult.org

SeeCult.org je zamišljen kao portal za kulturu jugoistočne Evrope, a prvo što ćete primetiti je obilje sadržaja - ne samo iz Beograda, već i iz manjih centara kulture, ali i iz okruženja koje donosi bliska saradnja sa srodnim sajtovima Culturenet.hr iz Hrvatske i ArtServis.org iz Slovenije. Tematski su obuhvaćeni arhitektura, baština, edukacija, film, knjiga, kulturna politika, muzika, pozorište, tehnologija i vizuelna umetnost, ali se aktivnosti sajta ni izdaleka ne završavaju na tome, a veoma nam se dopala i činjenica da, pored mainstream kulture, ovaj portal prati mnoga, medijski manje eksponirana, dešavanja koja mogu biti značajna za razvoj kulture i promociju mlađih ili još neafirmisanih umetnika. Bogat i raznovrstan sadržaj daje ovom portalu primat na domaćem Web nebu, kada je u pitanju predstavljanje kulture i umetnosti.

www.bgb.rs

Sajt Biblioteke grada Beograda je lep primer namenskog sajta bez kitnjastih detalja koji bi narušili njegovu funkcionalnost. Ipak, sve je tu - od učlanjenja koje možete zaraditi i učešćem u kvizu znanja, preko pravilnika, pitanja bibliotekarima do opsežnog pretraživanja fonda (mada bi bilo dobro da postoji neki jednostavan način povratka na glavnu stranu). Sajtom su obuhvaćene i aktivnosti na popularizaciji knjige, popularizaciji bibliotekarstva i edukaciji u ovoj oblasti, sadržaji su pregledni, lako dostupni, a povrh svega tu je i veza sa Facebook om koja može da dovede još ponekog ljubitelja knjige.

www.knjizara.com

Lepo je čitati elektronske knjige, ali neke knjige naprosto morate da imate na papiru. Knjižara.com radi već dugo, može da se pohvali velikim brojem raspoloživih naslova, ali i specijalizovanim servisima prodaje antikvarnih i korišćenih knjiga, nabavkom strane literature i periodike, pa i diskretnom ponudom muzičkih i video- izdanja čiji je izbor nekako u drugom planu. Načini plaćanja i dostave su dovoljno raznovrsni, a tim "Web knjižare" će se potruditi da vam izađe u susret i ako imate neke posebne želje ili interesovanja kada su štampana dela u pitanju.

www.madlenianum.rs

Madlenianum.rs je primer kako bi trebalo da izgleda sajt pozorišta. Dopao nam se i "Zvezdara teatar", ali "Madlenianum" pre svega odiše savremenijim Web izrazom koji ne narušava njegovu funkcionalnost, a obilje lepo ilustrovanog sadržaja raspoređeno je baš onim redosledom i značajem kako se nama čini da bi moglo da zanima posetioce. Nedostaju samo video-ilustracije i online prenosi predstava (možda naredne godine?), pa da konstatujemo da je to najbolji RS pozorišni sajt.

www.pozorista.com

O burnom pozorišnom životu Beograda svedoči i činjenica da su karte za većinu predstava dostupne svega nekoliko dana nakon objavljivanja repertoara na Internetu. Pozoriste.com se trudi da objedini ponudu, ukaže na predstave (i premijere), ali i ponudi karte na vreme i sa popustom. Sajt je veoma pregledan i pun raznoraznih podataka o predstavama i umetnicima, mada bi ponešto moglo da se unapredi, a pre svega pretraživanje predstava po žanru odnosno temi, ili dodavanje čestih alternacija u operskim i baletskim predstavama.


e(market)

www.tehnomanija.rs

U "Tehnomaniji" možete da kupite kućne aparate svih vrsta, od kuhinjske do računarske opreme, klima uređaja i televizora. Iako maloprodajnih objekata ima na sve strane, za kupovinu ne morate da izlazite iz kuće, već sve možete da obavite pomoću računara i platnih kartica, a kupljena roba brzo stiže do vas. Relevantni podaci o svemu što je u ponudi, redovno ažuriranje sadržaja, širok asortiman i ekspeditivnost pri isporuci su ono što ovaj sajt izdvaja od konkurentskih, a za razliku od većne drugih sajtova, ovde možete direktno porediti karakteristike četiri proizvoda - još kada bi opcija "Cene padaju" bila efikasnija...

www.comtradeshop.rs

ComtradeShop je ograničen na računarsku opremu i potrošačku elektroniku, ali je ponuda veoma bogata. Osim što možete da vidite čega ima u mnogobrojnim prodavnicama ovog lanca, u prilici ste da prozvode kupite i preko Interneta. Na sajtu možete pregledati karakteristike dostupnih proizvoda, a ako žurite, možete da preuzmete aktuelni cenovnik u formatu xls i da ga pregledate kad imate vremena.

www.donesi.com

Ukoliko ste ostali bez hrane, a ne izlazi vam se iz stana jer je loše vreme, hranu možete naručiti preko Interneta. Najbolji način za to je da "obiđete" sajt donesi.com - dobićete informacije o svim restoranima u vašoj blizini koji se bave dostavom hrane. Sistem trenutno funkcioniše u Beogradu, Novom Sadu, Kruševcu i Banja Luci, a spisak raspoloživih restorana sa uslovima i asortimanom dobićete pošto izaberete grad, odnosno deo grada. Plaćanje je na stari, "solarni" način: na licu mesta, kada vam hrana stigne.

www.halooglasi.com

Na lepo i efikasno redizajniranom sajtu, koji je Web ekvivalent istoimenom papirnatog časopisa (koji se i pored postojanja sajta dobro prodaje) nećete direktno ništa kupiti (mada bi to bio dobar dodatak za budućnost), ali ćete dobiti informacije o ponudi i potražnji raznih vrsta robe i usluga, a takođe možete ponuditi i svoje usluge ili nešto što vam je višak. Sajt se izdvaja pre svega ažurnošću i velikim brojem oglasa - pogledajte, možda nađete nešto što vam treba po nižoj ceni nego u radnji, ali ipak pripazite na kvalitet i garanciju...

www.kameleon.rs

Kameleon je Pakom-ova Web prodavnica, ali njen asortiman nije ograničen na računarsku opremu - u ponudi su i kućni aparati, filmovi, nameštaj i knjige. Za svaki proizvod možete naći osnovne karakteristike, sajt pamti koje ste prozvode pregledali, tako da lako možete da se vratite na njih, a kada "popunite korpu", izaberite način plaćanja - karticom, pouzećem ili uplatnicom; neke stvari možete dobiti i na kredit.

www.limundo.com

Na najpopularnijem aukcijskom sajtu u ovom delu sveta možete naći praktično sve, uključujući i stvari koje ste bezuspešno tražili po prodavnicama (ili niste ni pokušavali, jer znate da ih ne možete naći), ali za mnoge od njih ćete morati da se nadmećete. Možete i ponuditi sve ono što vam ne treba i nadati se da ćete postići dobru cenu. Sajt je organizovan po kategorijama tako da ćete, uprkos širokoj ponudi, brzo i lako naći ono što vas interesuje.


Tehnologija

www.benchmark.rs

Hardverašima ovaj sajt ne treba posebno predstavljati, a svima ostalima možemo reći da će na njemu naći sve što ih interesuje o nekom "parčetu hardvera", bilo da se radi o novim ili starim računarskim komponentama i kompletnim uređajima. Ukoliko uređaj koji vas interesuje nije testiran, pogledajte forum - sva je prilika da ćete tamo naći odgovor, kao i rešenje problema koji vas eventualno muči, a možete i da postavite pitanje, na koje ćete verovatno ubrzo dobiti odgovor. Čak i ako vas ništa od ovoga ne interesuje, vredi pročitati nove IT vesti. Kada sve saberete, Benchmark u ćete teško naći dostojnu konkurenciju na našem Web-u.

www.hi-files.com

Web izdanje istoimenog časopisa je nezaobilazno mesto za sve ljubitelje dobrog zvuka i kućnih bioskopa (HiFi je na prvom mestu). Na sajtu možete pronaći intervjue i reportaže sa mnogih svetskih skupova audiofila, pročitati najnovije vesti i razjasniti sve nedoumice tako što ćete zaviriti u online enciklopediju. Od maja 2008. godine, Hi Files je član prestižnog Audio/Home Theater panela.

www.itdogadjaji.com

Ime ovog sajta sve govori: ukoliko želite da saznate šta se dešavalo na skupovima, kursevima i seminarima iz oblasti informacionih tehnologija koji su održani u zemlji i regionu i šta će biti tema na onima koji će se u dogledno vreme održati, na pravom ste mestu. Osim korisnog sadržaja, ovde ćete naći i brojne linkove koji vode na srodne sajtove, kao i blog, premda on ne beleži baš veliku posetu.

www.positive.rs

Nedavno redizajniran sajt firme Positive iz Novog Sada omogućava posetiocima da pregledaju ponudu ove firme, preko kvalitetnog Web shop a robu naruče i plate je na pet različitih načina. Naročito ističemo "Ženski IT kutak", koji je privukao pažnju ženskog dela Redakcije, što je možda i bilo presudno za ulazak ovog sajta u spisak 50 najboljih.


Porodica i život

www.stetoskop.info

Sajt koji je posvećen zdravlju, sa velikom bazom koja omogućava detaljnu pretragu bolesti i načina lečenja. Možete postaviti pitanje lekaru na koje (provereno!) odgovaraju. Odlična preglednost, mnoštvo informacija i dobar dizajn su presudili da upravo "virtuelni lekar" bude pobednik ove kategorije.

www.21dan.com

Sajt koji već nekoliko godina brine o reproduktivnom zdravlju žena. Ono što nam je uz dobre tekstove posebno zapalo za oko jesu aplikacije korisne za svaku ženu - kalendar ovulacije, menstruacije i kontracepcije.

www.bebac.com

Bebac je jedan od prvih sajtova koji je ukazao na probleme trudnica u Beogradu i sproveo akciju "Prednost trudnicama". Godine 2009. pokrenuli su "Centar za upozoravanje roditelja" koji nam donosi informacije o igračkama i opremi za decu koje su opasne po dečje zdravlje. Nezaobilazna destinacija za sve roditelje.

www.namestaj.rs

Portal za opremanje enterijera i preradu drveta. Svakoga ko je rešio da promeni izgled svog doma obradovaće velika baza proizvođača i prodavaca nameštaja klasifikovana po vrstama. Samo za dečije sobe smo pronašli preko 150 korisnih adresa!

www.sijalica.com

Najčudnija kuća na svetu, najmanji WC na svetu, LED sofa... Ovo su samo neki od interesantnih naslova koje ćete naći na Sijalici. Sajt se ističe originalnošću, ali i velikoj posvećenosti zelenim tehnologijama i ekološkom načinu života.


Korporativni sajtovi

www.stark.rs

Za prezentaciju naslađe kompanije sa naše liste može se reći sve osim da je jednostavna. Za razliku od ostalih, koji su se na ovom spisku našli zbog preglednosti i velikog broja korisnih informacija, Štark nas je osvojio originalnošću - napor uložen da se svaki slatkiš posebno opiše i predstavi kroz istoriju na veoma interesantan način, naveo nas je da Štark proglasimo pobednikom u ovoj kategoriji.

www.nis.rs

Najveća privatna kompanija u Srbiji može se pohvaliti i jasnim i preglednim sajtom. Uz informacije o samoj kompaniji, možete pogledati i planove za budućnost, press clipping i informacije za akcionare. Jedan je od retkih sajtova koji je optimizovan i za ćirilično pismo.

www.strauss-group.rs

Iako adresa pomalo zbunjuje, čim je ukucate u svoj browser, shvatićete da je u pitanju sajt Doncafe-a. Nimalo jednostavna, a opet pregledna i veoma lepa prezentacija. Posebnu pažnju nam je privukla stranica na kojoj se nalaze simpatična tumačenja tragova kafe u šoljici, pa ovaj sajt preporučujemo (i) ženskoj publici.

www.telenor.rs

Sajt sa prepoznatljivim korporativnim pečatom, profesionalno odrađenim dizajnom i veoma kompleksnim sadržajem. Sa sajta možete, između ostalog, preuzimati muziku bez limita i slati virtuelne bukete cveća. Ukoliko kupujete telefon putem e shop a, dobijate na poklon miša. Nova usluga na sajtu jeste praćenje i pozicioniranje vozila preko GPRS mreže i Web portala.

www.vipmobile.rs

Jedan od najvažnijih kriterijuma pri ocenjivanju Web stranice jeste transparentnost i jednostavno snalaženje. Prezentacija austrijskog operatera je u tom smislu ispred ostalih, zbog čega se i našla na ovogodišnjoj listi. Kratko rečeno, ovo je sajt na kome ćete brzo i lako pronaći potrebne informacije.


Zabava

www.popboks.com

Popboks donosi obilje informacija iz sveta knjiga, muzike, filma i stripa. Na prvo mesto u kategoriji zabave izbilo je zbog uvek aktuelnih novosti iz oblasti zabave, kao i zbog autorskih tekstova kojima se mali broj drugih sajtova može pohvaliti. Čak i ako niste planirali da odete do bioskopa ili na koncert, na Popboks stranici ćete se dobro zabaviti.

www.dominomagazin.com

Relativno mlad magazin koji je za kratko vreme postao veoma popularan, naročito među mlađim čitaocima. Pored novosti i tračeva iz sveta filma, muzike, estrade i mode, Domino magazin objavljuje i rezultate neobičnih istraživanja, modne savete, tehnološke zanimljivosti, ali prati i aktuelna dešavanja na jednako dinamičnoj poslovnoj sceni. Činjenica da svako može pronaći nešto za sebe na njegovim brojnim stranicama svrstala je sajt Domino magazina u Top 50 za 2009. godinu

www.mtv.rs

Pošto su zvezde MTV ja sve češće gosti na ovim prostorima, nije neobično što popularnost ove stranice konstantno raste. Top-liste, kalendari planiranih koncerata i svirki, uvek aktuelne vesti (čak i iz sveta filma), a sve to odlično upakovano i veoma pregledno, čini MTV stranicu jednom od najboljih u kategoriji zabave.

www.politikin-zabavnik.rs

Kad je prvi put otvorite, stranica će delovati pomalo staromodno, ali kad zavirite u arhivu starih brojeva najpopularnijeg domaćeg nedeljnika, "Politikin zabavnik" postaje navika. Preporučujemo je zbog nekoliko hiljada zanimljivih tekstova koje ćete čitati u jednom dahu.


Društvo

www.beograd.rs

Zvanična prezentacija Beograda često je (s razlogom) bila uvršćena u naš izbor najboljih Web mesta. Pratili smo kako napreduje iz meseca u mesec, kako komunicira sa građanima, kako ih obaveštava, odgovara i brine o njima. Iako se funkcionalno nije značajnije menjala, verovatno bi bilo šteta menjati nešto što dobro funkcioniše. Sve što bi Beograđanima ili posetiocima Beograda moglo da bude značajno (bili oni stanovnici, turisti, ili poslovno zainteresovani), možete da nađete ovde, uz lako snalaženje i sistematično održavanje.

www.apr.rs

Sajt Agencije za privredne registre namenjen je manjinskom delu našeg društva koje radi. Čak i ako ste solo igrač, vi ste privredni subjekat, a za to će vam biti neophodno poznavanje regulative i neophodne dokumentacije. Dokumenata ima mnogo, ali je njihovo kategorisanje i pretraživanje dobro rešeno ako se izuzmu male nedoslednosti u tumačenju naziva privrednih subjekata zbog kojih je (na primer) malo teže naći našu firmu.

www.formular.rs

Kažu da se poznanstva najlakše sklapaju na Mreži i u redovima pred šalterima. Formular.rs uspešno kombinuje ove dve stvari, pa pre posete pravom šalteru obavezno konsultujte virtuelni šalter gde možete da saznate gotovo sve će vam šalterska službenica reći "iz triput", a to je: koji su vam dokumenti potrebni da biste dobili neki novi dokument. Uzorno jednostavna struktura sajta omogućava svima da doprinesu ovom projektu, člankom koji se odnosi na novi dokument ili dopunom i razjašnjenjem postojećih administrativnih procedura.

www.infostud.com

Od početaka, kada je Infostud.com označavao samo mesto gde su poslodavci tražili dobre radnike, a radnici dobre poslove, proteklo je mnogo vremena. Infostud.com je prerastao u sveobuhvatnu bazu informacija i znanja za sve one koji žele da napreduju, školuju se ili čak unaprede svoje menadžerske sposobnosti i znanja. Obimna i očigledno veoma popularna baza ovih znanja sistematizovana je vrlo pedantno, pa ćete lako pronaći ono što vam je neophodno.

www.spc.rs

Iako na prvi pogled Internet kao medij nema mnogo veze sa duhovnošću, Srpska pravoslavna crkva već dugo brižljivo neguje svoje prisustvo na mreži. Shodno učenju, jednostavnost je vrlina ove prezentacije, a društvo (i pojedinci) duhovnost treba da potraže u sadržaju za koji je zadužena Informativna služba SPC.


Sport i (avan)turizam

www.sportal.rs

Sportal je jedini sajt posvećen isključivo sportu. Vesti iz praktično svih oblasti sporta ažuriraju se neprestano, a tu su i posebne sekcije povećene predstojećem Svetskom i Evropskom prvenstvu u fudbalu. Tu su i stranice za praćenje aktuelnih sportskih događaja, te statistička analiza velikog broja takmičenja, kao i uporedni pregled sportskih prenosa na različitim televizijskim kanalima.

www.freebiking.org

Ako vas drži avanturistički duh, Freebiking je pravo mesto za vas. Sajt je posvećen upoznavanju prirode na sedištu bicikla, a na njemu ćete naći opise održanih bajkerskih tura, te najave predstojećih akcija. Posebnu poslasticu predstavljaju opis bajkerskih tura po regionima Srbije.

www.kudanaodmor.com

Lokacija namenjena onima koji traže odmor iz snova. Tu ćete naći pre svega vesti iz oblasti turizma, registar turističkih agencija, pregled aranžmana u zemlji i inostranstvu, informacije o sajmovima kao i informacije o interesantnim destinacijama u Srbiji i van nje. Posebne sekcije namenjene su izboru pravog mesta za letovanje, odnosno zimovanje.

www.putovanja.info

Najozbiljniji domaći sajt namenjen svetskim putnicima. Ovde je moguće uporediti turističke aranžmane i ponude agencija, kupiti avio karte, te rezervisati smeštaju u hotelima van Srbije. Za one koji se lako odlučuju na pokret, tu je pregled specijalnih last minute ponuda.

sport.b92.net

Sportska sekcija sajta www.B92.net predstavlja jedno od najboljih mesta za ljubitelje sporta. Osim vesti aktuelnih informacija podeljenih po oblastima, tu možete pratiti i rezultate uživo, te učestvovati u sportskim fantasy igrama.