PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Aktuelnosti Aktuelnosti
PC #186 : Mart 2012 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandra Šakić  

Smart (r)evolucija se nastavlja

Četvrti po redu Samsung Euro Forum održan je 13. februara, a novinari iz cele Evrope i Samsung partneri okupili su se tim povodom u Pragu i proverili koliko je elektronika ove godine postala pametnija.

(kliknite za veću sliku)

Seokpil Kim, predsednik Samsung‑a za Evropu, kaže da će 2012. godina biti u znaku osluškivanja potreba korisnika i pomeranja granica u cilju kreiranja što boljeg korisničkog iskustva. „Samsung nastavlja svoj put ka poziciji broj jedan u svim kategorijama proizvoda, a ovaj cilj želimo da dostignemo već naredne godine. Lestvica je postavljena visoko, a mi želimo da je dostignemo i postanemo primer drugim kompanijama“‑ izjavio je Kim. Prodaja u vrednosti od 143 milijarde dolara, postignuta u 2011. godini, dokazuje da je ova kompanija na dobrom putu da ambiciozne ciljeve ostvari.

Inovacije godine

Za ovu godinu Samsung donosi nekoliko važnih inovacija. Popularni Samsung Galaxy Tab dolazi u novoj verziji, sa Android‑om 4.0, dual‑core procesorom na 1 GHz i 7“ ekranom rezolucije 1024×600 tačaka. Unapređenja koja donosi Samsung Galaxy Tab 2 pre svega se odnose na Android Ice Cream Sandwich, kao i na bogatiji i bolji multimedijalni doživljaj. Novi Galaxy Tab biće i prvi iz Samsung‑ove fabrike sa AllShare play opcijom, koja omogućava automatsko deljenje sadržaja, ali i pristup sadržajima sa različitih uređaja, ma gde se nalazili. Jedini uslov je da uređaj podržava AllShare Play i, naravno, da postoji Internet konekcija.

(kliknite za veću sliku)

U TV/AV segmentu Samsung je u 2011. godini osvojio čak 60% tržišta. Sa ciljem da opravda ogromno poverenje kupaca, kompanija najavljuje značajan tehnološki prodor. Direktor marketinga za TV/AV diviziju u Evropi Michael Zoeller predstavio je modele televizora ES7000 i ES8000 koji će se u prodaji pojaviti u 2012. godini, sa integrisanom kamerom i mikrofonom, što će obezbediti Voice control i Motion control. To znači da će vlasnici ovih televizora njegovim funkcijama upravljati glasom i to na jednom od 30 jezika (srpski za sada nije na spisku, ali...) Na upravljanje pokretom kupci će „morati“ da se naviknu, a zahvaljujući opciji automatskog prepoznavanja lica, korisnici će na televizoru moći da kreiraju i svoje naloge koje će nezavisno koristiti.

Samsung radi i na razvoju dodatnog sadržaja za nove modele televizora, pa je na kreiranju aplikacija angažovano čak 28.000 kompanija. Poznajući tržište i korisnike koji uvek traže više, Samsung je odlučio da u nove modele će biti ugradi i Evolution kit koji omogućava dodavanje raznoraznih novih funkcija televizoru, kako se one budu pojavljivale. Na taj način se prevazilazi večiti problem kupaca koji uvek brinu da će se, baš kada oni odbroje pare, pojaviti novi model televizora sa dodatnim mogućnostima, za koje će ostati uskraćeni.

Ultrabook dolazi

(kliknite za veću sliku)

Na polju računara Samsung postaje sve agresivniji, pa je tako predstavljen i novi ultrabook serije 9, koji odlikuje osvetljena tastatura, debljina od svega 13 mm i, što Samsung posebno ističe, 15“ ekran smešten u dimenzije standardne četrnaestice. Ultrabook je smešten u jednu školjku, što znači da su poklopac i računar spojeni. Sistem se podiže za svega 9,8 sekundi, a baterija može da traje i do 10 sati.

Povezivanje ovih uređaja i njihova komunikacija i kompatibilnost bili su imperativ Samsung‑ovom sektoru za razvoj, pa je na forumu predstavljen i novi servis – AllShare Play. Predstavljene su i brojne inovacije na polju foto i video opreme, rešenja za štampu i kućnih uređaja. Smart koncept usađen je u svaku Samsung‑ovu inovaciju, a cilj nije samo ostvarivanje zahteva korisnika, već i pružanje novih mogućnosti koje su do juče bile nezamislive.