PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #186 : Mart 2012 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Sve na note

Proizvođači smarfona pažljivo ispituju granice uređaja: do koje mere ih možemo ubrzati i uvećati, a da još uvek ostanu telefoni. Sudeći po rezultatima, Samsung Note je pogodio ukuse, kako kritike tako i publike.

Zaista, ko ne voli obilje memorije, brz procesor i, pre svega, veliki ekran? A opet, niko ne bi pristao da zarad ekrana televizijskog formata nosi i koristi uređaj koji izlazi izvan okvira mobilnog. Za ugodno korišćenje presudne su spoljne dimenzije uređaja, pa pažljivo treba da razmotrite 146,9×83×9,7 mm. Verovatno ćete konstatovati da sasvim lepo staje u džepove u kojima obično nosite telefon, a slično se može reći i za masu 178 grama. Deluje raskošno i kada telefonirate, jer širinu od 8,3 cm uglavnom može da obuhvati svaka ruka, a veći telefoni su modni trend i ove godine – s razlogom. Ekran dijagonale 5,3“ ostaviće utisak na svakog korisnika.

Telefon je samo malo veći od ekrana, a rezolucija od 800×1280 je mudro odabrana. Ekran HD rezolucije bio bi neznatno uži (720p), a dodatna širina čini rad ugodnijim kada se telefon koristi kao što je uobičajeno – u vertikalnom položaju. Malo računice daje gustinu piksela od 285 ppi, što je nešto ispod „retina“ displeja, ali vrlo čitljivo kad je u pitanju tekst i vrlo precizno kad su u pitanju fotografije i video. Objasnimo ukratko kako se izračunava „ppi“ vrednost. Najpre treba izračunati gustinu piksela duž dijagonale. Pošto se radi o hipotenuzi pravouglog trougla, to je kvadratni koren zbira kvadrata horizontalne i vertikalne rezolucije (za one koji se sećaju programiranja =sqr(Xmax*Xmax+Ymax*Ymax)). U ovom slučaju dobijamo vrednost oko 1.509,4 piksela koju treba podeliti dužinom dijagonale, što daje pomenuti rezultat.

Sjajan i precizan

GALAXY Note. Procesor: Exynos - ARM Cortex A9 Core (1,4 GHz dual-core) + Mali 3D GPU (400 MHz) • Memorija: 1 GB RAM + 16/32 GB storage + MisroSD slot (do 32 GB, 2 GB uključeno) • Povezivanje: EDGE/GPRS, HSPA+ (21 Mbps), Wi-Fi (a/b/g/n), Bluetooth 3.0, micro USB (host) • Ekran: 5,3“ HD AMOLED Plus, kapacitivni multitouch, rezolucija WXGA (1280×800) • OS: Android 2.3 + Samsung TouchWiz • Baterija: 2500 mAh • Dimenzije : 146,85×82,95×9,65 mm, 178 grama
(kliknite za veću sliku)

Trenutna ekranska previranja nude upravo ovu rezoluciju (WXGA; 720×1280) kao alternativu drugom pristupu koji nudi ekransku rezoluciju od 540×960. Prednosti ovog drugog rešenja su što je to zapravo četvrtina full HD ekrana, pa se ta rezolucija i naziva qHD. Prednost u procesiranju je ta da se pri gledanju full HD videa primenjuje brza celobrojna aritmetika da bi se slika smanjila na četvrtinu. S druge strane, većina video-materijala koju možete naći je u 720p rezoluciji, pa je pun prikaz ove rezolucije prednost modela Galaxy Note i sličnih. Procenjujemo da će se „rat rezolucija“ smiriti tek kada mobilni ekrani dostignu full HD, ali teškoću predstavlja manjak procesorske snage koja bi podržala takav ekran.

Samsung najčešće dobro usklađuje komponente sistema, ali 800×1280 je mnogo piksela – čak i za vrlo sposobnu platformu kakva je Samsung‑ov Exynos ima mnogo posla. Podsetimo, Exynos 4210 obuhvata dual‑core CPU (Cortex‑A9) na 1,4 GHz i Mali 400MP GPU. Upravo grafička podjedinica Mali budi najveće sumnje kod entuzijasta, jer je mahom niže ocenjena od konkurentskih proizvoda Adreno 220 (Qalcomm) i ULP GeFGorce (Tegra 2). Treba ipak s rezervom uzimati ove procene jer dolaze od gejmera kojima su 3D karakteristike presudne za utisak.

Mali 400 ima odlične karakteristike kada su u pitanju „obične“ ekranske operacije koje su i najpotrebnije korisniku. 2D crtanje, prebacivanje velikih ekranskih segmenata, kao i odlično reskaliranje videa pomažu da se rad Galaxy Note odvija bez trzavica. Čak i merenja u 3D režimima daju dobre rezultate.

Najveća vrednost ekrana je njegova tehnologija izrade (HD Super AMOLED), koja daje neverovatno dobru sliku u svim uslovima. Slika je svetla, s dobrim zasićenjem boja i odlično vidljivim detaljima u svim delovima spektra. Preciznost kapacitivne kontrole na dodir ne zaostaje za rezolucijom, pa je pravo zadovoljstvo koristiti ovaj ekran.

Sve s vezom

Wi-Fi Direct omogućava direktnu komunikaciju dva uređaja koji su na istom ruteru – koristite smartfon kao daljinski upravljač za televizor, pretvorite ga u gamepad ili strimujte video s jednog uređaja na drugi

Galaxy Note, u skladu sa Samsung‑ovom tradicijom, ima uzorne module za povezivanje. Radi u svim mrežama u kojima možete da se zateknete: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900; HSDPA 850 / 900 / 1800 / 1900. Podrška za LTE je opciona i nije uključena u modele za naše tržište, iz razumljivih razloga. Brzine komunikacije su HSDPA, 21 Mbps i HSUPA, 5.76 Mbps, dakle više nego što će vam operatori realno dozvoliti. Wi‑Fi podržava standarde a/b/g/n, ima hotspot režim i Wi‑Fi Direct režim koji je pravo otkrovenje u ovogodišnjim trendovima.

Wi‑Fi Direct omogućava direktnu komunikaciju dva uređaja koji su u istoj mreži (praktično, na istom wireless ruteru). Ova komunikacija može da bude iskorišćena na najrazličitije načine, a tipičan primer je korišćenje smartfona kao daljinskog upravljača za televizor ili home theater sistem. Prednost se vidi kod korišćenja SmartTV aplikacija u kojima treba često unositi tekst. Wi‑Fi Direct smartfon možete da koristite i kao gamepad za igranje SmartTV igara, a vrhunac je strimovanje sadržaja s jednog uređaja na drugi. Tako uz DLNA podršku možete na televizoru da gledate sadržaje s telefona, ali i da strimujete sadržaj s televizora ili BD plejera na telefon. Treba ipak napomenuti da uz Galaxy Note i Samsung SmartTV morate da imate i dobar wireless ruter koji podnosi toliki protok.

Povezivanje dopunjava Bluetooth 3.0 i USB sa on‑the‑go sposobnostima. Pored host funkcije koja dozvoljava priključivanje USB hard i flash diskova, OTG funkcije obezbeđuje i priključivanje tastatura i miševa, tako da uz malo ulaganja od modela Galaxy Note možete da napravite i pravu malu putujuću radnu stanicu.

I olovka pride

Usresredili smo se na opšte karakteristike modela Galaxy Note jer se nesumnjivo radi o vrhunskom telefonu, o čemu svedoči prva pozicija na listi časopisa connect koju ovaj model čvrsto drži od kako je testiran. A connect testovi su toliko obimni i detaljni da teško može da im promakne bilo kakav propust proizvođača.

Bonus Samsung‑ovog trenutnog barjaktara među smartfonima je S pen (advanced smart pen) – olovka kojom možete da kontrolišete uređaj, ali i da radite razne druge stvari. Dobićete aplikacije S Memo i S Planner, a na Samsung AppStore sajtu pronaći ćete i S Choice, izbor aplikacija koje su dizajnirane za ovaj model. Ruku na srce, nema previše ovakvih specijalizovanih aplikacija, što nije čudno s obzirom na rasprostranjenost ovog modela, ali su sve usmerene ka korisnicima kojima je vizuelno pamćenje i slikovito izražavanje izražena osobina. Naravno, lakše je snimiti fotografiju ugrađenom kamerom od 8 Mp, ali skiciranje, docrtavanje i „prave“ ručne zabeleške mogu biti primamljiva opcija.

Treba pohvaliti i bateriju kapaciteta 2.500 mAh koja ovaj uređaj napaja dosta dugo. Sve u svemu, radi se o telefonu briljantnih karakteristika... barem do drugog kvartala, kada će se na tržištu pojaviti modeli naredne generacije.