PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #194 : Decembar 2012 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Jedan lični, jedan porodični

Iz kompanije Intex stižu dva zanimljiva tableta neobičnih imena: Dezire i Avatar. Nisu skupi, a imaju šta da ponude korisnicima...

(kliknite za veću sliku)

Počnimo od nečega što bi trebalo da se podrazumeva, ali ipak nije važilo za prethodne Intex tablete: Dezire i Avatar su licencirani uređaji, pa ne moramo da se mučimo da bismo normalno koristili Play za instalaciju aplikacija. Tu je i blagotvorno prisustvo ICS verzije Android-a (4.0.4), pa nas ništa ne sprečava da koristimo najnovije programe ili Flash 11.1.

Intex Dezire je dobar primer ličnog tableta, onog koji će biti samo vaš i koji možete svuda da nosite u džepu. Tome pogoduju i dimenzije - tablet je lagan i veoma tanak, tek nešto više od 9 mm. Osnova uređaja je procesor Allwinn A13, niskopotrošna varijanta poznatog Boxchip-a (A10) s Cortex-A8 CPU i Mali-400 GPU arhitekturom. Ovo je u poslednje vreme vrlo česta kombinacija koja očigledno daje dobre rezultate i nema problema s drajverima. Razlika u odnosu na A10 je u tome što A13 nema SATA i MHD kontrolere. Istina, SATA nikada do sada nismo ni videli na delu, a izostankom MHD-a bićete uskraćeni za HDMI izlaz.

Tablet je opremljen sa 512 MB RAM-a, 8 GB memorije, a moguće je dodati i MicroSD karticu do 32 GB. Solidan ekran ima rezoluciju od 800×480 piksela, što može da vam se učini malo za današnje pojmove, ali je u srazmeri sa snagom hardvera. Baterija takođe nije prevelika, ali sasvim dobro pokriva 3 do 3,5 sati rada uz aktivnu WiFi vezu, a da težina uređaja ipak ostane mala. Dezire je, sve u svemu, dobro (i povoljno) rešenje za svakodnevnu upotrebu i koristan lični pratilac.

(kliknite za veću sliku)

Intex Avatar je nešto neuobičajenije rešenje, ali ima prednosti kao tablet koji koristi čitava porodica i čije je uobičajeno mesto na stolu u dnevnoj sobi. Avatar ima nešto veći ekran (8“) i rezoluciju 800×600 piksela – dakle, malo potisnuti 4:3 aspekt slike, kao kod starih CRT televizora. Upravo zbog toga je ugodniji za čitanje ili sufrovanje, a ako gledate wide-screen filmove, moraćete da se odlučite između crnih traka iznad i ispod slike ili izreza u kome nećete videti krajnji levi i desni deo slike. Naravno, dozvoljena je i bilo koja kombinacija između ove dve krajnosti.

Avatar je baziran na Rockchip RK2918 rešenju koje je takođe spada u Cortex-A8 arhitekturu uz nešto bolji GPU Vivante GC800. Nikako ne treba potceniti ni Mali-400 GPU, ali rešenje u modelu Dezire i uopšte u kategoriji budžetskih tableta podrazumeva jedno GPU jezgro i ne može se meriti sa Mali-400MP čipom sa četiri GPU jezgra iz Samsung Exynos čipsetova. GC800 ipak radi bolje i sasvim glatko prikazuje 1080p video na ekranu ili na spoljnom HDMI portu. Dosta dobro se snalazi i sa igrama, jer su mu 3D performanse čak bolje od onih koje postiže u 2D aplikacijama. Sistem ima 1 GB RAM-a i 8 GB storage memorije, a može da se proširi MicroSD karticom do 32 GB. Više memorije svakako znači i živahniji sistem, a za pohvalu je i veća baterija koja u ovom slučaju obezbeđuje 5-6 sati rada.

Avatar izdvaja bogatstvo priključaka koji takođe ukazuju da se radi o porodičnom modelu. Pre svega tu je standardni mini HDMI, pa ne morate da se mučite oko nabavke posebnih kablova. Tu je i mini USB koji radi u host i OTG režimima, ali i sasvim standardni USB konektor u koji odmah možete da uključite flash, hard-disk, tastaturu, miša, a pomoću USB haba i još koješta. Možda vam se jedino neće svideti činjenica da je napajanje izvedeno pomoću posebnog konektora. Sve u svemu, Avatar može da bude lični uređaj, ali i zabava sve ukućane i mali kućni HD plejer. Najlepše je što ovim uređajima Intex uvodi nove standarde u svoju ponudu po cenama koje su veoma konkurentne.

Korisne adrese:

TNT
http://www.tnt.rs