PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Prvi pogled Prvi pogled
PC #209 : April 2014 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Oliver Stauch  

Vaši podaci u vašem oblaku

Cloud koristimo za smeštanje dokumenata i tabela, ali ređe za skladištenje muzike, filmova i fotografija - nekako nam se ne sviđa da to stoji na tuđem serveru. Zato napravite svoj kućni cloud, koristeći NAS sistem QNAP HS-210.osmrtnice osmrtnicama ljubuški umrli ljubuški umrli mostar smrtovnice smrtovnice srebrenik smrtovnice jablanica

QNAP-HS210. Procesor: Marvell 1.6GHz * Memorija: 512 MB RAM, 16 GB fleš * Storage: 2×3,5" ili 2,5" (SDD ili HDD) * Mreža: Gigabit Ethernet * Konektori: 2×USB 3.0 + 2×USB 2.0 + SD card * Operativni sistem: QNAP Turbo NAS System 4.1 + * Dimenzije i masa: 41.3×302×220 mm; 1,56 kg * Cena: 39.999,98 dinara
(kliknite za veću sliku)

Cloud polako ali sigurno osvaja dnevnu sobu: QNAP je prvi proizvođač koji je na tržište HS‑210izbacio, NAS sistem specijalno namenjen za kućnu upotrebu, po atraktivnoj ceni od oko 300 evra (bez hard‑diskova). Kvalitetno, teško metalno kućište debelo je svega četiri centimetra, a na osnovu spoljnog izgleda kućišta na prvi pogled ne možemo ni da pretpostavimo kakav je to uređaj – mogao bi da bude risiver za satelitsku antenu, ali i bilo šta drugo.

Tih i funkcionalan

Iako vrlo tanak, QNAP je u ovom uređaju predvideo prostor za dva hard‑diska koja možemo da menjamo tako što ćemo izvući fioku. Klizni mehanizam krije se savršeno iza plastične maske koju možemo da skinemo, a jedna LED dioda služi kao indikator da je uređaj uključen. Budući da u dnevnoj sobi, osim izgleda, važnu ulogu igra i buka koju proizvodi, HS‑210 radi bez ventilatora za Marvell‑ov ARM procesor od 1,6 GHz. Dakle, nema ometajućih zvukova, pa su ispunjeni osnovni uslovi za rad servera između fotelje i televizora.

Korisnicima će se dopasti mnoštvo funkcija koje podržava ovaj uređaj. Pored osnovne, koja omogućava da u okviru kućne mreže memorišemo i backup‑ujemo podatke i druge velike datoteke, moderni NAS sistemi opremljeni su i serverom za multimedijalne sadržaje preko koga možemo da reprodukujemo filmove, muziku i slike – posredstvom DLNA, aplikacije Airplay ili direktno na televizore koje možemo da povežemo u mrežu.

QNAP je, baš kao i konkurentske firme tokom godina koje su prethodile, žestoko napredovao – velike razlike možemo da uočimo samo na osnovu detalja. U standardnu funkciju spada i mogućnost sinhronizacije koja, slično kao kod Dropbox‑a, aktuelizuje sadržaje raznih foldera na Mac‑u ili PC‑ju – kod QNAP‑a ta funkcija zove se QSync.

Jednostavan pristup Internetu

Sve ovo pretvara se u prekrasnu celinu kada pomenute usluge koristimo preko Interneta, po želji i sa smartfona ili tableta, putem odgovarajuće aplikacije. Ne morate da se bavite komplikovanim konfigurisanjem portova na svom ruteru, već taj posao preuzima My QnapCloud servis nakon što zadamo komandu. Povrh toga, QNAP ima i svoj App Store s kojeg možemo da preuzmemo brojne serverske programe, od upravljanja Web kamerom do e‑mail servera – zahvaljujući operativnom sistemu Linux, ovde kao da nema nikakvih granica.

Performanse su solidne: sa Seagate‑ovim NAS hard‑diskovima koji su bili instalirani na testiranom uređaju postigli smo brzinu upisa od oko 30 MB/s, a očitavanja čak 47 MB/s. Prilikom rada, uređaj troši samo 16 do 19 vati struje, dok bi u stand‑by režimu potrošnja mogla da bude malo niža – tada uređaj troši devet vati. Dok je bio isključen, uz aktivnu funkciju Wake on LAN, potrošnja je bila ispod jednog vata. HS‑20 je na našem testu radio bez ijednog šuma, ali su se hard‑diskovi povremeno čuli, a i zagrevali. Nedostajao nam je HDMI izlaz pomoću koga bismo mogli direktno da priključimo NAS na televizor – takva funkcija bi pojednostavila kućno umrežavanje. No najvažnije je to što je HS‑20 svoju osnovnu funkciju obavljao pouzdano i efikasno, uz veliku fleksibilnost i mogućnost osnovnog ili naprednog konfigurisanja prema rastućim potrebama korisnika.

Korisne adrese:

Mikro Princ
http://www.mikroprinc.rs