PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Prvi pogled Prvi pogled
PC #210 :

 Naslovna  Sadržaj 
Radovan Bibić  

Čuvar zdravlja i uspomena

Pored vrhunskog hardvera i softvera, Galaxy S5 smartfon je, pomoću novih senzora i aplikacije S Health, unapređen u lični zdravstveni centar koji pazi na vašu kondiciju. Da, omogućava i telefoniranje...prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece

(kliknite za veću sliku)

Telefoni sve više zaslužuju epitet „pametan“, pa je samo pitanje vremena kada će postati pametniji od ljudi koji ih koriste. Za početak, oni se pomeraju od gadžeta koji nam olakšavaju život do naprava koje naš život kontrolišu. Jedan od uređaja koji se približava ostvarenjima naučnofantastičnih filmova jeste peta generacija Samsung‑ovog premijum proizvoda iz Galaxy serije, koji se zove S5. Doskora je zbilja bila potrebna SF literatura da bismo zamislili uređaj koji meri puls, vodi računa o fizičkoj spremi, otključava se otiskom prsta a pritom u vrhunskoj rezoluciji beleži sve naše važne trenutke.

Samsung nije previše eksperimentisao sa dizajnom, već se odlučio za blagu kombinaciju S4 i za klasu većeg Note 3. S ekranom dijagonale 5,1 inč S5 je neznatno veći od S4, i isto toliko manji od Note‑a 3. Ekran je Super AMOLED, isti kao kod modela S4, osim što je porastao za 0.1 inč. S5 je zaobljeniji te bolje leži u ruci, čemu doprinosi i poleđina koja je, kao i kod Note‑a 3, od plastike koja oponaša kožu. Osim kamere, zadnjom stranom dominira senzor koji će vam izmeriti puls, a eleganciji doprinosi i „srebrni“, hromirani prsten po bočnoj ivici.

Najveća promena je na donjoj strani, gde su microUSB i USB 3.0 priključci prekriveni poklopcem. Konektori su zatvoreni zato što je Galaxy S5 otporan na slatku vodu (ali ne i veliku dubinu), odnosno na prolivanje tečnosti (IP67 standard). Odoleće udarcima, ogrebotinama, prašini i drugim prljavštinama, ali ne treba ga namerno testirati i vrebati priliku da ga uronite u kadu ili kupate pod mlazom vode.

Hardver i softver: Korak napred

(kliknite za veću sliku)

Kada pokrenemo Galaxy S5, na scenu stupa Android 4.4.2 KitKat sa svim svojim aplikacijama i pogodnostima koje doprinose korisničkom iskustvu. O brzini računa vodi Qualcomm Snapdragon 801 procesor sa četiri jezgra koji radi na 2,45 GHz, što je primetno poboljšanje u odnosu na S4 i Note 3. Ako tome dodamo i 2 GB RAM memorije (Note 3 ima 3 GB), jasno je zašto S5 nije pravio problema s više paralelno pokrenutih procesa.

KitKat interfejs donosi pojedine novine na početnom, lock ekranu, sa koga sada ne možete ići direktno do nekih aplikacija, već samo do kamere. Otključava se klasično – svajpom ili zadavanjem šifre, ili očitavanjem otiska prsta. Dovoljno je da u podešavanjima izaberete Finger Scanner, osam puta prevučete prst preko Home dugmeta kako bi on bio registrovan, a ubuduće ćete imati ikonu na koju morate da prislonite kažiprst. Ovo rešenje jeste zanimljivo, ali će vreme pokazati koliko će realno biti korišćeno.

Zanimljiva nam je bila i Google pretraga, za čije je aktiviranje dovoljno reći OK Google. Potom izgovorite neki pojam, uređaj ga prepozna i odmah nudi listu Internet sajtova sa objašnjenjem, dok ono najočiglednije izgovara u vidu saveta. Personalizacija sistema se podrazumeva, od zvuka zvona i izgleda radnog okruženja, do stavljanja raznih aplikacija, vidžeta ili početnog My Magazine ekrana. Ako volite sistematski da uredite ikone, za vas je dobro rešenje folder i koji možete da držite aplikacije koje ste po nekom parametru povezali. Tu je i Toolbox, plutajuća ikona u kojoj možete grupisati često korišćene aplikacije. Kada je u stanju mirovanja, ona je jedva primetan kružić, ali kada kliknete na nju, dobijate padajući meni – zanimljivo rešenje za uštedu prostora.

Pametna svaštara

Možda najzanimljivija aplikacija, na koju Samsung dosta polaže, jeste S Health. Na jednom od početnih ekrana ona je već predefinisana kao vidžet, a kada je pokrenete, videćete novitete u odnosu na Note 3. Najzanimljiviji je merač pulsa, za šta je sa zadnje strane kućišta, pored blica, stavljen senzor. Dovoljno je da pokrenete aplikaciju i njenu opciju heart rate ili pak da u vidžetu kliknete na ikonu prema ovoj opciji, prislonite prst na pomenuti senzor i vidite koliki vam je puls. Rezultat koji dobijete ne mora biti precizan, ali i približni podatak će vas upozoriti ako ste se preforsirali vežbajući.

Aplikacija S Health je, kratko rečeno, zgodan asistent prilikom vežbanja. Kada podesite godište, težinu i visinu i odaberete željenu vežbu, ispred sebe ćete videti zacrtan broj kalorija koje treba da sagorite. To možete planski uraditi hodanjem, trčanjem, vožnjom bicikla ili planinarenjem. Tokom vežbanja dobijate zvučnu asistenciju dok u slušalicama čujete svoju omiljenu muziku. Na sličan način radi i pedometar koji meri korake, pređenu distancu i potrošene kalorije. Za one koji govore da se dijeta postiže u kuhinji a ne na treningu, pomoć je i organizator hrane. Tu tačno možete izabrati prehrambene proizvode, videti njihove kalorijske vrednosti i ubaciti ih u plan ishrane.

Posle vežbanja se treba i odmoriti, pa je tu Smart Remote, univerzalni daljinski upravljač za vaš televizor, audio‑sistem ili plejer. Najpre kroz wizard odaberete model uređaja, a telefon ponudi nekoliko kodova od kojih će jedan sigurno raditi. Naravno, Samsung uređaji su se mnogo brže prepoznavali. Kada se integriše, Smart Remote se može čak pojavljivati i u lock modu, ali u tom slučaju nemate datum i vreme na ekranu.

Bolje fotografije

Specifikacije
(kliknite za veću sliku)

Kamera je značajno unapređena u odnosu na prethodnika. Pre svega tu je ISOCELL senzor rezolucije 16 megapiksela koji će napraviti fotografije u rezoluciji 5312×2988, odnosno video‑zapis u UHD formatu 3840×2160; i fotografije i video možete da „smanjite“ na Full HD format ili niže. Interfejs je nešto privlačniji, mada se ne razlikuje mnogo od S4 i Note‑a 3. Novina je HDR opcija koja donosi nešto oštrije tonove boja, tačnije manje će biti senki i sačuvaće se više detalja, bilo da slikate danju ili noću. U obilju podešavanja, ukoliko ne volite da smartfon sve sam odlučuje kroz auto mode, naći ćete sve poznate parametre stabilnosti slike, blica i audio‑zapisa, odnosno pojedinačno ili burst slikanje sa efektima ili bez njih. Zanimljiva novina je Selective focus, kojoj možete pristupiti direktno pritiskom na ikonu. Pre nego što napravite fotografiju označite objekat koji se mora nalaziti na oko pola metra od vas, a pozadina na trostruko većoj razdaljini. Ovakva slika deluje kao i svaka druga, ali pritiskom na Selective focus možete učiniti da fokus bude samo na označenom objektu dok će ostatak pozadine biti zamućen, ili da generišete kontraefekat.

Kada se podvuče crta, Samsung Galaxy S5 je napravio iskorak u odnosu na S4 i Note 3, ali ostaje pitanje da li su prosečnom korisniku potrebne neke opcije. Telefon bolje leži u ruci, vodootporan je, a za pohvalu je i baterija koja čiji je kapacitet nešto porastao u odnosu na S4, taman toliko koliko je S5 s KitKat operativnim sistemom veći potrošač. Najveći iskorak napravili su Full HD ekan i kamera rezolucije 16 Mp koja snima u UHD formatu, sa asistencijom HDR i Selectiv focus‑a. Za pohvalu je i činjenica da se Samsung odlučio da u S5, koji se može otvarati za razliku od nekih konkurenta, ostavi slot za eksternu microSD karticu, a jedna od retkih kritika može se uputiti na račun zvuka koji je ostao na nivou jeftinijih modela.

Korisne adrese:

Telenor
http://www.telenor.rs

Samsung
http://www.samsung.rs