PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Prvi pogled Prvi pogled
PC #210 : TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Boris Stanojević  

Vrlo oštri Dell

Dell-ovi monitori su dugo prisutni kod nas i važe za odličnu kupovinu. Upravo stiže njihovo novo iskušenje: kvalitetni 4K monitori atraktivne cene. Pa da pogledamo UltraSharp UP3214Q i UP2412Q.prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece

UltraSharp UP3214Q
(kliknite za veću sliku)

Rezolucija 4K je postala popularna tema prošle godine, posle niza najava. Kao i kod svih novih tehnologija, ne teče sve glatko, naročito po pitanju multimedijalnih sadržaja, ali to brine pre svega kupce televizora; za kompjutersku primenu 4K znači upravo to što i ime kaže – više tačaka na ekranu. Doduše, i tu se otvaraju neki problemi: kablovi kojima se može preneti toliko piksela, te grafičke kartice koje podržavaju 4K rezolucije. Rezultat koji se dobije vredi truda, pod uslovom da ste spremni na značajno novčano ulaganje.

Dell UltraSharp UP3214Q i UP2412Q donose vrhunsku reprodukciju boja i po mnogo čemu su slični; nude istu rezoluciju, ali različitu dijagonalu ekrana, pa su i namene unekoliko različite. Prvi je veliki, i kao takav će zaista dominirati radnim stolom. Drugi je manji, čak nešto ispod 24 inča, i nekima će biti premali kao jedina radna površina. No, da vidimo šta im je zajedničko, osim 3840×2160 piksela, tj. full HD rezolucija puta dva, i to u obe dimenzije (četiri puta više piksela). Reprodukcija boje je u startu bila problem za „tanke“ monitore i dugo se čekalo da se naprave neki koji mogu parirati CRT‑u, makar i primetno skuplji od običnih. Zato kada gledate cene monitora i vidite da neki košta znatno više od drugog, iako je rezolucija i dijagonala ekrana ista, verovatno je razlika u bojama. Treba ipak znati da precizan prikaz boja nije svima neophodan – nekima je važnija brzina odziva (TN paneli) ili kontrast (VA panel). Dell donosi verodostojne boje, pa je veoma interesantan korisnicima koji se bave fotografijom, dizajnom ili pripremom na štampu; naravno, takvi profesionalci će znati da je monitoru neophodna i kalibracija.

UP3214Q i UP2412Q imaju iste priključke: po jedan HDMI, mini Display port i Display port (verzija 1.2a) – to su standardi koji obezbeđuju 4K rezoluciju. Svaki monitor ima USB 3.0 hub i četiri priključka, od kojih se samo jedan može koristiti i za punjenje baterija. Pošto se radi o monitoru koji je namenjen proizvođačima sadržaja, ima i čitač kartica. Razlika je u veličini: 3214Q je veliki (32 inča) i skup, pošto košta nešto ispod 2000 evra. Mnogi u radu koriste više monitora, što je veoma zgodno ako imate i više sadržaja, tj. aplikacija. Za obradu fotografija bi bolje pristajala jedna veća površina nego više manjih, tako da 32“ ekran dolazi na svoje. Pri svemu tome ekran ima odličnu gustinu piksela, 140 ppi (piksela po inču). S obzirom na dijagonalu, moguće ga je upotrebiti za komotnije gledanje 4K sadržaja, koji sada jesu retki, ali će ih svakako biti sve više.

Drugi, manji i pristupačniji monitor je 2414Q, koji košta malo ispod magičnih 1000 evra. Dimenzija ekrana neće zadovoljiti one koji sada rade na više monitora, ali će ih zato oduševiti prikaz. Na toj dijagonali gustina piksela je 185 ppi, toliko oštro da „obični“ monitori s gustinom piksela ispod 100 ppi deluju zrnasto, krzavo. Takođe je vrlo blizu Retina ekranima, ali se oni obično gledaju s manje udaljenosti, pri čemu ovde imate i kontrolu svakog piksela. Ako ne planirate da uložite toliki novac, ne preporučujem duži rad na tom monitoru: prikaz će vas „razmaziti“ i nećete želeti nazad. I njega možete koristiti za gledanje multimedijalnih sadržaja ili za igranje, no prava vrednost je u mogućnosti vernog prikaza detalja i boja. Monitor će naći mesto na stolu onih koji proizvode sadržaj, ali i onih koji bi voleli da ih čitanje teksta što manje zamara. Osim cene, na ovaj model vas mogu usmeriti i dimenzije: 2414Q ćete gledati s manje napora, jer 3214Q, ako stoji blizu, zahteva i pomeranje glave a ne samo očnih jabučica.

Ako se odlučite za neki od ovih monitora, najpre proverite da li vaš hardver podržava 4K rezoluciju – svakako ne želite da gledate skaliranu sliku. Takođe, razmislite o veličini koja je za vas: 32 inča deluju veliko (i skupo), ali ako sada koristite dva monitora, on će biti manji od njih zajedno, tako da možda i nije glomazan. Ako su vam važniji detalji i veća gustina, a naravno obraćate pažnju i na cenu, onda je za vas verzija od 24 inča.

Korisne adrese:

Dell
http://www.dell.com