PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Prvi pogled Prvi pogled
PC #210 :

 Naslovna  Sadržaj 
Vladimir Cerić  

E-mail server za sve

Ako preferirate da elektronsku komunikaciju (za)držite na sopstvenim računarima, neophodan vam je pouzdan i svestran e-mail server. Popularni MDaemon je stigao do verzije 14 i vremenom postao ravnopravan takmac mnogo većim igračima, uz nekoliko puta nižu cenu.prodaja stanova pik smrtovnice avaz blumen horoskop kalkulator online

U doba ekspanzije cloud‑a sve manje korisnika se odlučuje za in‑house rešenja, naročito kada je e‑mail u pitanju. Ako vodite računa o osetljivoj poslovnoj komunikaciji i volite da sve držite na sopstvenim serverima, znajte da je spektar rešenja koja su vam na raspolaganju i dalje prilično širok. Jedan od najpopularnijih e‑mail servera je već dugi niz godina MDaemon, proizvod firme Alt‑N Technologies, koji je zahvaljujući pouzdanom radu i malim sistemskih zahtevima pronašao svoje mesto na serverima mnogih malih i srednjih kompanija širom sveta, pa i u Srbiji. Najnovija verzija 14, lansirana pre oko mesec dana, donosi par interesantnih noviteta, ali je mnogo zanimljivije sagledati MDaemon Messaging Server 14 kao zaokruženu celinu.

Niska cena za napredne funkcije

E‑mail serveri su odavno otišli daleko od osnovnih POP/SMTP funkcija, pa je i spisak dodatnih funkcionalnosti koje traže svi iole zahtevniji korisnici podugačak. Ipak, od malo proizvoda nezavisnih proizvođača bismo očekivali podršku za Active Sync i integrisani Instant Messenger server, opcije koje su donedavno bile rezervisane samo za najskuplje enterprise proizvode velikih kompanija. Samim tim je MDaemon postao validna alternativa, koja manje košta.

(kliknite za veću sliku)

Da bi korisnici imali tačnu predstavu o redu veličina cena, Alt‑N je na svoj sajt postavio tabelu sa direktnim poređenjem cena njihovih i proizvoda direktne konkurencije. Navešćemo samo jedan primer: za 25 korisničkih naloga ćete u slučaju MDaemon Messaging Server‑a platiti 630 USD, dok je za isti broj korisničkih licenci najpoznatijeg konkurenta Microsoft Exchange Server‑a 2013 potrebno čak 7201 USD.

Ako u kombinatoriku ubacimo cloud servise kao što je Exchange Online slika se menja, ali ako smo na početku krenuli od pretpostavke da kupci MDaemon‑a nisu zainteresovani za cloud, ta razlika neće uticati na njihovu odluku. U prilog ove teze ide i verzija namenjena manje zahtevnim korisnicima MDaemon Lite, koja je lišena nekih naprednih funkcionalnosti kao što su SSL ili integracija sa Active Directory‑jem, ali koja u verziji sa 25 korisnika košta skromnih 390 USD. Doduše, treba imati na umu da je njen gornji limit 50 korisnika, što je važno ako očekujete veći rast broja zaposlenih u narednom periodu.

Konstantan napredak

(kliknite za veću sliku)

Od funkcija verzije 14 naprednijeg MDaemon Pro izdanja izdvajamo mogućnost linkovanja attachement‑a koji su smešteni na serveru, čime se može značajno smanjiti ukupni saobraćaj. Active Sync podrška sada uključuje i deljene (shared) foldere, a zaštita od spam‑a je dodatno unapređena. Najveće pomake u verziji 14 doživeo je Web klijent nazvan WordClient, koji je osim novog, modernijeg izgleda dobio i neke nove funkcionalnosti, pre svega u oblasti naprednog formatiranja poruka. Ni administratori nisu zaboravljeni, pa tako sada zahvaljujući unapređenom queue management‑u mogu da interaktivno upravljaju porukama koje su spremne za slanje, čime se olakšava pronalaženje problema u funkcionisanju celog sistema.

Kada smo kod slanja e‑mail‑ova, treba pomenuti da MDaemon ima naprednu podršku za mailing liste, a iako mnogi osporavaju vrednost instant messaging‑a u poslovnom okruženju, ova opcija vam može uštedeti gomilu novca, pre svega u troškovima telefonske komunikacije zaposlenih koji se nalaze na udaljenim lokacijama. Kada se sagleda kompletan spisak funkcionalnosti koje nudi MDaemon Messaging Server, stiče se utisak kao da su u Alt‑N Technologies vodili računa o svemu što je potrebno jednoj kompaniji, barem kada je elektronska komunikacija u pitanju. Ipak, ono što je najzanimljivije je što se sve te opcije dobijaju po ceni koja je zaista konkurentna, što MDaemon čini primamljivim za kompanije svih veličina koje žele pouzdan e‑mail server.

Korisne adrese:

Extreme
http://www.extreme.rs