PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Test zona Test zona
PC #210 : Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Aduti Windows tableta

Za sve veću popularnost Windows tableta zaslužna je udobnost poznatog okruženja i ogromna biblioteka poznatih alata koji pokrivaju sve potrebe. Da vidimo šta na ovom planu nude kompanije ASUS i Toshiba.prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece

(kliknite za veću sliku)

Zlobnici bi možda primetili da je Windows u izdanju 8.1 značajno promenjen i da nije održiv argument o udobnosti poznatog okruženja, ali to je argument najkonzervativnijih korisnika – istih onih koje su zapravo naterali da koriste računar, istih onih za koje je problem i kada ikona na ekranu promeni položaj, istih onih koji su zbog noviteta sahranili Vistu i istih onih zbog kojih je Microsoft‑u bilo potrebno više od dve decenije da „upokoji“ Windows XP.

Baš da bi opslužio ekrane osetljive na dodir, bez kojih više ne možemo, Windows 8 (i 8.1) donose i izmene u upravljačkom interfejsu. Start meni je obesmišljen jer je gotovo nemoguće „gađati prstom“ malu površinu bilo koje ikone, pogotovo ako se nalazi na malom ekranu velike rezolucije. Zato je i smišljen Modern UI u koji možete da dodate prečice ka bilo kojoj aplikaciji u obliku pločica razumne veličine. Štaviše, većina naprednijih korisnika odavno ne brlja po pretrpanom Start meniju (Vista ili Windows 7), već pokreće aplikacije tako što pritiska Windows taster i kuca nekoliko slova karakterističnih za aplikaciju, što pokreće pretragu i kao rezultat daje znatno jednostavniji meni s manje stavki. Korak dalje koji pravi Modern UI je da ne morate čak ni da stiskate Windows taster – dovoljno je da počnete da kucate naziv (ili deo naziva) aplikacije i da dobijete pregledniji i jednostavniji meni. Opustite se i probajte – nije teško, a čitav mehanizam „živih pločica“ je toliko efikasan da neki već počinju da primenjuju slične stvari i na Android uređajima.

Efikasno i na malom

ASUS VivoTab Note 8
(kliknite za veću sliku)

Ostaje pitanje koliko je mehanizam delotvoran kod većih varijacija veličine ekrana i ekranskih rezolucija. Već sam pohvalio (i kupio) ASUS Transformer T100TA, konvertibilni računar koji je zapravo 10“ Windows tablet, a umereni konzervativci (poput mene) lako će da ga „utaknu“ u priloženu tastaturu i tako pretvore u (skoro) normalan računar. Krajnji cilj je da uređaj ne bude samo „informativna tabla“, već da na njemu može ponešto i da se uradi. Situacija postaje problematičnija ako se ekran dodatno smanji a tastatura potpuno ukine.

Ako ne želite da vučete i tastaturu sa sobom, osuđeni ste na omanji ekran čiji će veći deo zauzeti ekranska tastatura svaki put kad poželite nešto da otkucate. O manjim modelima Windows tableta smo već pisali (Dell i Prestigio), a sada su pred nama dva tipična modela s ekranom od 8“: ASUS VivoTab Note 8 i Toshiba Encore. Ono što raduje već na prvi pogled je činjenica da nisu ni teži ni nezgrapniji u odnosu na slične Android modele, a posebno nam se dopala njihova cena.

Toshiba Encore
(kliknite za veću sliku)

Arhitektura svih Windows tableta je slična jer se pravi Windows još uvek izvršava samo na Intel procesorima. Pokušaji Microsoft‑a da tržištu ponudi RT uređaje koji rade i na ARM procesorima naišli su na prilično hladan prijem, jer je tabletima nedostajao ključni faktor – obilje već gotovih aplikacija. Iako se Microsoft svojski trudi da napuni prodavnicu, glavni argument za kupovinu Windows tableta su aplikacije na koje smo navikli i koje ne rade na modelima s ARM procesorima. Intel se u međuvremenu trudi da nadoknadi propušteno: pored hitnog angažovanja oko budućih ARM procesora, tu su i stare linije Core ix čipova, ali i Atom procesora. Bay Trail‑T generacija je namenjena upravo tablet uređajima, pa se model Z3740 pokazao kao veoma dobro rešenje za Windows tablete. Druga generacija (označava je prva brojka iza slova „Z“) mahom je bila jedno‑ i dvo‑procesorska uz eventualnu primenu hyper threading tehnologije. Uprkos solidnim rezultatima kod prvih Windows tableta, Intel je mudro zaključio da quad‑core zvuči mnogo bolje u ušima kupaca, pa je Z3740 četvorojezgarni čip bez HT tehnologije.

Tablet s ovim procesorom je potpuni PC računar, pošto čip ima i Intel HD graphics grafiku dovoljnu za uobičajene primene, uz podržanu rezoluciju do čak 2560×1600. Dok isčekujemo veće rezolucije, pred nama je „skromna“ HD rezolucija (1280×800) koja lepo pasuje na ovu veličinu ekrana. RAM je obično 2 GB, a procesor podržava do 4 GB. Uloga sistemskog diska poverena je eMMC modulu – to je čip koji obuhvata flash memoriju, kontroler za flash memoriju i MMC (multimedia card) interfejs, dakle nešto nalik na SSD disk, uz ogradu da koncept ne omogućava baš tako velike brzine transfera kao kod SSD uređaja. Uprkos tome, podizanje Windows‑a sa ovakvog diska je prilično brzo, a Windows 8.1 je taj proces dodatno skratio. Druga zanimljiva stavka je deep‑sleep režim procesora uz koji računar prenoći uz gubitak baterije od svega 5‑6%, što je vrlo zavidan rezultat.

Modeli i razlike

Specifikacije
(kliknite za veću sliku)

Windows tableti su, rekosmo, slični, pa se sve svodi na nijanse i lične preference kad su u pitanju proizvođači. Svi tableti su opremljeni akcelerometrom i detektorom položaja, ali pripazite da li je prisutan GPS ako je navigacija jedan od razloga zbog kojih kupujete tablet. Oba modela na ovom testu imaju GPS, ali ga pomenuti ASUS Transformer T100 nema. Razlike se mogu primetiti u ekranima. Ako insistirate na full HD rezoluciji moraćete prilično da doplatite, a 1280×800 smatramo sasvim solidnom rezolucijom za 8“. Veća rezolucija zahteva i više angažovanja CPU‑a i GPU‑a, pa računar može delovati „tromije“.

Oba tableta imaju veoma dobre IPS ekrane, ali neznatnu prednost dajemo Toshiba modelu koji nam se čini za nijansu oštrijim i koloritnijim. Deo razloga verovatno leži i u činjenici da VivoTab Note ima i Wacom olovku koja zahteva dodatni sloj preko ekrana. Očigledna prednost olovke je to što se uz njenu pomoć daleko lakše upravlja tabletom, što posebno važi za situacije kada vam je potrebna neka desktop aplikacija. Relativno usitnjen korisnički interfejs ovakvih aplikacija je teško kontrolisati prstima, pa je „bockanje“ spasonosno rešenje.

Ni o ozbiljnijim razlikama u performansama se ne može govoriti, pa je najbolje da tablete sami pregledate. Neki uređaj će vam se dopasti već na prvi pogled, po tome što uliva poverenje kvalitetom izrade i dizajnom ili time kako vam leži u ruci. Među najvažnije preporuke Windows tableta spada to što koristi već poznati softver, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da za Modern UI postoji sve više moderno dizajniranih aplikacija i da je, generalno gledano, kontrola kvaliteta ponuđenih aplikacija znatno rigoroznija nego u Android svetu. Zato ne sumnjamo da će Windows konvergirati u jedinstven sistem za telefone, tablete i računare, ali sa stanovišta upotrebljivosti tablet s klasičnim Windows‑om trenutno možda nudi najviše.