PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Aktuelnosti Aktuelnosti
PC #25 : Jun 1997 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Bašić  

Osmeh umesto gužve

Beogradska prolećna smotra računarske tehnike pokazala je Milanu Bašiću da smo na prekretnici razvoja domaćeg tržišta...

Umesto gužve, što od štandova, što od posetilaca, koja je krasila prošlogodišnje manifestacije, zatekli smo manje firmi koje su bile spremne da plate "paklenu" cenu zakupa prostora i izlože novitete iz svojih programa. U tako čudnoj atmosferi čuli smo i komentare kako je Sajam više okrenut poslovnim ljudima, a manje običnim korisnicima računara, koji su svojim prisustvom i gužvom uvek davali poseban šarm jugoslovenskoj kompjuterskoj "predstavi nad predstavama". Čula su se i mišljenja da bi izložbu posvećenu računarstvu trebalo preseliti u jesenje dane, a potvrdu da se ne radi o pustoj želji, nego o realnoj mogućnosti, dobili smo iz nezvaničnih izvora

Era specijalizacije

Ljudi na štandovima su uz puno osmeha, davali odgovore na raznorazna pitanja posetilaca i uspevali da domaćinsko raspoloženje održe tokom svih šest dana Sajma. Čak su i hostese ove godine bile (nešto) bolje upućene u izložene eksponate, a neke od njih su plenile pažnju ne samo glasom, nego i ostalim performansama.

Definitivno smo izašli iz perioda svaštarenja i ušli u eru specijalizacije. To je posledica sve bolje saradnje među jugoslovenskim kompjuterskim firmama, a u takvoj klimi, gde je svako našao svoje mesto, kupci samo dobijaju.

Veliki plavi štandovi

Počećemo od najvećih: IBM-ove računare mogli ste da "vidite i opipate" na štandovima SBS-a i ComTrade-a. IBM-ov hit na Sajmu bio je prvi network computer u Jugoslaviji: mala uspravna kutija sa 24 MB RAM-a koja kompletni softver crpi sa obližnjeg NT servera. Nažalost, računar je odmah posle Sajma nastavio svoje putešestvije svetom, pa će naš glavni urednik morati da sačeka sledeću priliku da se bliže upozna sa "igračkom" koja ga je toliko zainteresovala.

Ako se Digit odlučio da ne menja dizajn štanda, to ne znači da nije bilo noviteta. Prikazan je računar DEC Turbo Laser Alpha Server 4100 sa četiri procesora na 466 MHz, 8 GB operativne memorije i 90 GB prostora na diskovima. Ova "ala" je doživela svetsku premijeru tek nekoliko nedelja pre jugoslovenske.

Hewlett-Packard-ovi računari bili su izloženi na štandovima firmi Online Computers i ComTrade. Hit sajamskog nastupa ComTrade-a bio je program US Robotics-a, u kome se naročito ističu palmtop računari sa oznakom Pivot. Na istom mestu smo videli i potpuno novu liniju multimedijalnih Daewoo monitora - možda nisu, prema nekim reagovanjima, spektakularni, ali ih cena čini veoma prihvatljivim za prosečnog jugoslovenskog kupca.

Sva zvučna imena

Na štandovima Microsys-a i Dialog-a šepurili su se Compaq računari, a Microsys je privukao pažnju malom izložbom koja je bila pravi omage računarstvu sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih. Štand je privukao mnoge starije posetioce, koji su se prisećali starih, dobrih vremena, ali i "neke nove klince" radoznalog pogleda, upućenog kompjuterima iz "kamenog doba".

Od računara zvučnog imena, po prvi put smo videli Gateway 2000, na štandu firme Duga Computers. U svetu je ova marka poznata po svojoj politici koja je usmerena ka individualnom korisniku, pa su i cene prilagođene tom segmentu tržišta. U svakom slučaju, pozdravljamo prisustvo još jedne velike firme na YU tržištu.

Adacom je, kako se dalo očekivati, u centar pažnje postavio Western Digital hard diskove, IOmega uređaje i Soyo matične ploče. Time je ova firma još više učvrstila svoje pozicije distributera kvalitetnih računarskih komponenti.

Nikako ne treba zaboraviti štand Informatike, na kome su bili UNISYS računari i Asus matične ploče. U oba slučaja radi se o opremi proverenog kvaliteta, namenjenoj kako profesionalnoj (UNISYS), tako i kućnoj (Asus) upotrebi.

Ne samo računari

Revnosni posetioci su, sem računara, primetili i solidnu količinu mrežne opreme. Pojam mreže više nisu NE2000 mrežne kartice, već ruteri, hub-ovi, switch-evi i slični namenski računari koji mrežu čine bržom, pouzdanijom i bezbednijom. Posebnu pažnju u ovoj oblasti privukle su postavke firmi MDS i D-Link.

Kada su u pitanju štampači, našli smo nekoliko interesantnih modela. Na prvom mestu je BS Procesor i najnoviji Epson-ovi Stylus modeli (400, 600 i 800), a pred kraj Sajma stigao je i Epson Photo, sa posebnim kontejnerom za šest boja čime se, po navodima proizvođača, potiže vrhunska reprodukcija fotografija. Jednako interesantni su i Canon-ovi štampači na štandu Pin Soft-a, gde smo pronašli i Samsung monitore, kao i brojne sitnice koje (računarski) život znače.

Kada smo već kod dodataka, da pomenemo i štandove Computer Land-a i Computer Dream-a, gde ste mogli da nabavite sve one sitnice koje su vam oduvek potrebne; vredan pažnje bio je i računarski sto koji je izložila firma BIT-011. Kao i prethodnih godina, CET i Mikro knjiga su se potrudili da obezbede preko potrebnu literaturu, u vidu računarskih knjiga čije cene postaju sve pristupačnije.

Sada, kada su hale Beogradskog sajma opet prazne, a utisci sređeniji, možemo da kažemo da smo ovogodišnjim Sajmom tehnike umereno zadovoljni. Izlagača i posetilaca je bilo manje nego lane, ali trend stabilizacije tržišta i sve veća specijalizacija nas uvodi u tokove koji su u svetu davno postali tako normalna stvar...