PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #25 : Jun 1997 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Emin Smajić  

Memphis - Windows 98

Svake godine po jedan Windows 95... Do Emina Smajića je stigla Developers Release verzija Windowsa 98 pod radnim imenom Memphis.

U protekle dve godine, Windows 95 je doživeo dva neoficijelna izdanja nazvana OSR-1 (OEM Service Releases) i OSR-2. Ovi servisni paketi Windows-a 95 bili su prvenstveno namenjeni proizvođačima PC računara, kao podrška njihovom novom hardveru, a zajednička osobina bila im je integracija Microsoft Internet Explorer-a u operativni sistem. Pošto u našoj zemlji skoro svi proizvode računare, OSR2 se odomaćio i stekao vrlo dobru ili vrlo lošu reputaciju (ljudima je teško udovoljiti). Memphis će biti i oficijelno (namenjen prodaji krajnjim kupcima) i OEM izdanje, pa će obuhvatiti sve odlike OSR-1, OSR-2 i USB paketa, kombinovane sa novim mogućnostima i legendarnim Internet Explorer-om 4.0. Test verzija koju smo dobili ipak ima "samo" MSIE 3.02.

Ključne tehnologije

Ključne tehnologije pokrivene novim izdanjem su WDM (Windows32 Driver Model), USB (Universal Serial Bus), DVD (Digital Versatile Disc), Digital Audio, i ACPI Power Managment. Memphis je razvijan na baznom kodu Windows-a 95, te je sa njim potpuno kompatibilan. Dodati su neki Windows NT servisi za WDM, ali su komponente real-mode MS-DOS, Windows 95 kernel, User, GDI i VMM istovetne.

Cilj ovog izdanja Windows-a je da, koristeći postojeće osnove Windows-a 95 / NT i dodajući nove opcije, objedini ono najbolje i ponudi gotov proizvod - predusretljiv, intuitivan i univerzalan operativni sistem, koji ne bi ugrozio neprikosnoveni Windows NT; prema najavama i na osnovu prvih iskustava, može se reći da je Memphis-u mesto između Windows-a 95 i NT.

Oficijelno ime za Memphis još nije obnarodovano, a nagađnja su: Windows 97, 98... Mi tipujemo na Windows 98, pošto je finalizacija projekta najavljena za kraj ove ili početak sledeće godine - znajući Microsoft, mnogo verovatnije je da to bude drugi kvartal 1998. Microsoft nam je poslao verziju Memphis-a koju je distribuirao na WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) manifestaciji, upravo održanoj u San Francisku. CD sa istom sadržinom dobili su računarski časopisi i oficijelni beta testeri, iako se zapravo radi o pre-beta verziji.

Novo u Memphis-u

Memhis donosi znatna unapređenja postojećih rešenja, a prijatna iznenađenja počinju od samog Setup-a. Najpre se primeti redizajnirani Setup Wizard, koji vas detaljnije informiše o toku instalacije, ispisuje predviđeno i proteklo vreme i otklanja razne nedoslednosti prethodnih verzija. Naprimer, nije više neophodna puna detekcija hardvera, već se koriste podešavanja prvobitno instaliranih komponenti Windows-a 95, što maksimalno ubrzava proces nadogradnje postojećeg Windows-a 95 na Memphis.

Multiple Display Support, podrška za rad sa više monitora odjednom, je sigurno jedna od najzanimljivijih novina. Da biste iskoristili ovu pogodnost, vaša ploča treba da bude zasnovana na PCI magistrali, a trebaće i dve PCI grafičke kartice i, naravno, dva monitora. Ako sve ovo nabavite, nesmetano ćete surfovati Internetom dok na drugom ekranu pregledate pristiglu poštu. DTP pregaocima ne treba ni navoditi šta bi sve mogli da urade, ali zbog "profesionalnih zgoditaka" ne treba preskočiti ni one zabavno-rekreativne. Zamislite situaciju da u Flight Simulator-u, na monitoru koji se nalazi ispred vas, gledate u pravcu leta vašeg aviona, a da na tri bočna monitora gledate na ostale tri strane!

Windows32 Driver Model (WDM) je unificirani model pisanja drajvera koje će deliti Windows 95 i Windows NT. Uprkos novinama, svi postojeći drajveri i dalje će raditi korektno, a WDM će omogućiti da isti drajver podržava oba operativna sistema. Tu je i podrška novim klasama uređaja, kao što su USB, HID (Human Input Device), IEEE, 1394 bus kontroler, frame i video greberi...

Fat 32 in-place converter omogućava direktnu konverziju diskova sa "DOS-ovskog" FAT16 sistema u FAT32, bez potrebe za ponovnim reparticionisanjem diska. Time je otklonjena najveća mana Windows 95 OSR2, koji je zahtevao da ga instalirate na potpuno prazan disk da biste koristili novi file sistem. Jedini preduslov jeste da disk sa podacima bude nekomprimovan i da je veći od 512 MB, što i nije neko naročito ograničenje, pošto vlasnici manjih diskova nemaju naročiti motiv da napuštaju FAT.

ACPI Power Managment je specifikacija namenjena podršci novih hardverskih interfejsa u budućim PC računarima. Mnogi OEM proizvođaći razvijaju sopstvene ACPI mašine, a Memphis je prvi ponudio sistemsku podršku ovom hardveru. U Microsoft-u se nadaju da će ovakvi uređaji biti na tržištu pre zvanične promocije Memphis-a.

Web alati će vam omogućiti brzu i jeftinu podršku, kao i update softvera preko Interneta. U ovom trenutku se koriste za prijavljivanje bagova, a kada se pojavi oficijelna verzija, predstavljaće najefikasniji put za otklanjanje problema. Isprobali smo proceduru: posle provere sistema, preporučeno nam je da preuzmeno odgovarajuće drajvere radi update-a. Sve je išlo vrlo brzo i nije bilo dodatnih pitanja, znate već koje prirode... možda zato što je verzija zbilja bila legalna.

Poslednja fundamentalna novost je Windows Scripting Host, koji omogućava pozivanje ActiveX skripta direktno iz komandne linije, bez potrebe da ga prethodno ubacite u HTML stranu. Na prvi pogled ne deluje važno, ali pomislite na implikacije: DOS-ov batch jezik će polako otići u penziju, a komandne skriptove ćete ubuduće moći da pišete u Visual Basic Script-u ili JavaScript-u.

Sitnija poboljšanja

Pažljivija analiza pokazuje još neke novosti, koje će olakšati rad sa Windows-om ili bar ulepšati radno okruženje. U Display Properties prozoru pojavio se Plus! tab, što znači da je Microsoft Plus paket uključen u operativni sistem - eto sitnica kao što je Full Window Drag i Font Smoothing. Ako ste do sada izbegavali Plus paket, sa instalacijom Memphis-a moraćete da okrenete list.

Dr Watson 32 je znatno poboljšan, što ćete primetiti čim vam neka aplikacija izbaci GPF (General Protection Fault) - klikom na Details dugme pročitaćete mnogo precizniji izveštaj o onome što vas je "obradovalo", što će pomoći lakšem otklanjanju bagova. Iskreno se nadamo da ovo unapređenje nećemo često koristiti. U domen sigurnosnosti spada i unapređeni program za Backup, koji sada podržava i SCSI Tape, i mnoge druge medije.

Arhitektura Sockets podsistema (winsock2) je obogaćena podrškom za multiple transport protokole, dakle prevaziđeno je ograničenje na TCP/IP protokol stek. Pomenimo i Resource ReSerVation Protocol (RSVP), koji omogućava da rezervišete resurse na mreži, kao i Activemovie 2.0 i DirectX 5, koji će poboljšati tretman igara i multimedije.

Drivers sekcija je posebno ojačana, a neke drajvere smo proverili na delu - funkcionisali su savršeno, a prijatno nas je iznenadilo prepoznavanje hardvera koji se tek pojavio na tržištu, bez obzira da li se radilo o najnovijim pločama sa TX setom čipova, grafičkim karticama, monitorima (na primer Samsung SyncMaster 500b) ili kolor štampačima. Očito sav hardver stiže u Microsoft mnogo pre nego što se pojavi u prodavnicama, što je lep i koristan vid saradnje.

Ne treba preskočiti ni vizuelne izmene, premda su one mahom sitne. Sve je ulepšano animiranim pojavljivanjem prozora i menija, a ugrađeni DirectX5 je pravo osveženje.

Život i priključenia

Svi hvalospevi često padnu u vodu kada se suoče sa realnošću, pa smo kod novih operativnih sistema veoma oprezni. Pošto je CD sa Memphis-om prošetao iz ruke u ruku, završio je u drajvu "test mašine", koja se upravo oporavila od šoka izazvanog instalacijom Visual Basic-a. Po ubacivanju diska pojavljuje se poznati ekran sa menijem, a u prvi plan iskače prozor sa porukom da imate prethodnu verziju Windows-a 95 i da je sada možete zameniti novom. Posle potvrdnog odgovora, počela je instalacija: ekran je podeljen u dva dela, s tim što na desnoj strani piše koja je operacija u toku, koliko će trajati instalacija i koliko je od predviđenog vremena proteklo. Nova instalaciona procedura je definitivno informativnija, a primetno je i da se dosta uradilo na smanjenju korisnikovog anagažovanja - mnogo ređe se od vas traži da kliknete na Next, pošto sistem to sam uradi posle petnaest sekundi čekanja. Ukratko, posle unošenja osnovnih parametara možete slobodno da prepustite računar instalacionoj proceduri - pravo osveženje.

Opcija kompletnog backup-a vašeg prethodnog sistema, zbog eventualne deinstalacije i povratka na staro, radi besprekorno. Nemoguće je (barem na regularan način - možete da kliknete na Cancel kada počne kreiranje diska) preskočiti Emergency Boot Disk (nekadašnji Startup Disk). Na njemu se, pored ostalih fajlova, našao i generički ATAPI CD-ROM drajver koji, prema rečima ljudi iz Microsoft-a, ne radi sa svim CD čitačima, ali u većini slučajeva može da zameni originalni drajver u trenutku kada je to najneophodnije. U našem slučaju stvar je radila korektno: probali smo CD čitače marke Mitsumi, Acer i Panasonic (model CR-585-B).

Prilikom instalacije preko postojeće verzije Windows-a 95, Memphis, barem u teoriji, "pamti" sve bitne parametre sistema i sva podešavanja, pa je po završetku posla sve i dalje na svom mestu, ali pod okriljem Memphis-a. Taj deo posla nije prošao najsrećnije: na nekim konfiguracijama se dešavalo da Memphis ne može da izađe na kraj sa računarom, pa smo morali da ga deinstaliramo. Najzad smo došli do zaključka da je najsigurnija instalacija na sveže formatiran disk.

Ostaje pitanje file sistema: podigli smo sistem sa Emergency Boot Disk-a, a onda FDISK-om napravili novu particiju i formatirali je. Prilikom pravljenja particije treba odgovoriti na pitanje o FAT32 - do te tačke sve je isto kao u OSR-2, ali ako ostanete pri FAT-u, kasnije ćete moći da obavite konverziju uz očuvanje fajlova. Odmah da vas upozorimo - sama konverzija ne traje dugo, ali Scandisk nakon nje može potrajati (bukvalno!) satima - sve ima svoju cenu.

Posle ovakvog izbora parametara, ostatak instalacije prolazi bez problema - posle par resetovanja računara (manje nego kod OSR-2), možete da počnete sa radom.

Dva na jedan

Najinteresantnija novost je podrška za više monitora. Preduslov su, rekosmo, dve PCI grafičke kartice. Najpre instalirate osnovnu grafičku karticu, koja će ubuduće biti primarna. Po završenoj instalaciji, legalno izađete iz Memphis-a, isključite računar i dodate drugu grafičku karticu, na koju priključujete drugi monitor. Po startovanju računara, a pre ulaska u Memphis, na sekundarnom monitoru se pojavljuje poruka da je kartica inicijalizovana i da ćete po startovanju sistema dobiti priliku da instalirate potrebne drajvere za nju. Ukoliko vidite ovu poruku, operacija "dva na jedan" ide pravim tokom.

Desni klik mišem na desktop dovešće vas do Display Properties prozora, u kome će se pojaviti tab Monitors umesto uobičajenog Settings. Pod ovim tabom podešavate sve parametre višemonitorskog rada. Za početak podesite drajver, rezoluciju i broj boja i proverite kako sve to izgleda.

U našem slučaju primarna kartica je bila S3 trio 64v a sekundarna S3 Virge/VX. Na prvu je bio priključen Samsung SyncMaster 500b a na drugu Daewoo CMC 1701 M2. Za svaku od kartica smo nezavisno podešavali rezoluciju i broj boja, zatim poziciju jednog monitora u odnosu na drugi, tj. da li se desktop, u odnosu na primarni monitor, proteže ulevo, udesno, nagore ili nadole. U zavisnosti od tog setovanja, kurzor će se, kada mišem krenete na pravu stranu, pojaviti na odgovarajućem monitoru.

Začas smo se "zaljubili" u novi režim rada, naročito pošto smo primetili da Memphis potpuno automatski "tera" sve programe da rade na dva monitora - idealna stvar, nema potrebe za novim verzijama. Quark-ov prozor za tekst se, recimo, začas rastegne preko dva ekrana i sve dalje radi sasvim normalno. Naravno, mnogo je realnije da na svakom od monitora bude po jedan prozor, što će značajno olakšati paralelni rad sa nekoliko programa.

Nije, ipak, baš sve funkcionisalo: posle resetovanja računara događalo nam se da na primarnom monitoru vidimo samo desktop sa svim ikonama, dok se kompletan tekst sa taskbar-a, potpisi ikona itd smestio na drugi monitor. Ova nemila pojava može se pripisati nedovoljno optimizovanim drajverima, jer i sam Microsoft napominje da ova verzija nije sasvim "ispeglana" kada je rad sa više monitora u pitanju. Ipak, ono što smo videli je dobar početak realizacije jedne sjajne ideje, pa se nadamo da će do izlaska finalne verzije biti otklonjene sve prepreke za korišćene više monitora. Inače, napomenuto je da u isto vreme mogu da se priključe čak četiri grafičke kartice, tako da ćete omanji Video Beam lako zameniti klasičnim PC računarom.

Lepa reč za kraj

Prvi utisci su, kratko rečeno, više nego dobri! Tokom čitave tehničke pripreme junskog broja "PC"-ja, jedan od pomoćnih računara radio je pod Memphis-om, a na njemu smo bez problema koristili sve uobičajene DTP alate (Photoshop 4.0, QuarkXPress 3.32, CorelDraw! 7...), Internet Explorer, neizbežni Quake itd. Memphis se snalazio i sa dodatnim hardverom: Zip drajv, 3D akcelerator, zvučne kartice (čak i novi Opti), paleta kolor štamapača... sve je "iz cuga" prepoznato. Mrežno okruženje, zasnovano na Windows NT serveru, lepo je prihvatilo "novajliju".

Stabilnost sistema je iznenađujuća, obzirom da se radi o pre-beta verziji programa - za sve vreme regularne eksploatacije, sistem ni jedanput nije poklekao. Ovome se od Microsoft-a nismo nadali, čak smo povremeno pomišljali da tolika stabilnost predstavlja argument u prilog tvrdnje da su izmene daleko manje nego što se očekivalo.

Bilo kako bilo, Memphis je definitivno najžilavija beta jednog operativnog sistema!