PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komentari Komentari
PC #25 : Jun 1997 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Uvodnik


Marta prošle godine sam, komentarišući meč Garija Kasparova i računara Deep Blue, napisao da je to bila poslednja pobeda najboljeg šahiste nad najboljim programom i da će za godinu-dve, a svakako pre 2000. računar postati svetski šahovski prvak. Ispalo je da sam dobro prognozirao čak i rok: IBM-ov Deep Blue je u revanšu ne samo pobedio, nego gotovo ponizio Kasparova, naročito u poslednjoj partiji, koju je Gari izgubio u minijaturi. Pretpostavljam da je većina čitalaca ovih redova tokom meča navijala za računar, ali kada je sve završeno, u svakome od nas se javlja bar malo Frankeštajnskog kompleksa. Nevolja je što o šahu ne mislimo samo kao o igri, već ga smatramo umetnošću i merilom čiste inteligencije. Da li ćemo sada, kada računar postaje najbolji šahista sveta, priznati da je on inteligentan i kreativan? Ili ćemo promeniti definiciju inteligencije? Podozrevam da će se većina opredeliti za drugu varijantu, makar ona ličila na zavlačenje glave u pesak.

Moglo bi se mnogo pisati o značaju ove pobede, ali da se ipak vratim onome od čega se živi... najzad, ako hoćete da vas računar redovno pobeđuje u šahu, moraćete dobro da ga održavate i stalno unapređujete. Jedna od prilika da se osmotre putevi i prečice za unapređenje računara bio je beogradski Sajam tehnike. Izostale su spektakularne promocije, ali je bilo veoma zanimljivo: za domaće računarske časopise maj je uvek dinamičan mesec, jer firme donose najmoderniju opremu koju treba odmah "zapleniti" radi testiranja. Na stranicama ovog broja "PC"-ja videćete da smo solidno prošli: mnoštvo Pentium TX ploča, ink-jet štampači najnovije generacije, CD-ROM 24-brzinac, monitori, gigabitne mreže, čak i jedan Windows CE računar!

I pored obilja hardvera, hit ovog broja je u softverskom bloku: stigao je Memphis, pre-beta verzija naslednika Windows-a 95. U njemu, doduše, (još?) nema LUI (language user interface, komandovanje glasom) tehnologije o kojoj se šuška otkad je Microsoft kupio softver firme Lernout & Hauspie, ali ima šta da se vidi... naročito ako su vam pri ruci dva monitora.

Pre nego što vam poželim prijatno surfovanje prostorima našeg junskog broja i Adacom-ovog CD-a, ne mogu a da ne otkrijem jednu tajnu: iz pouzdanih izvora čujem da Microsoft radi na prilagođavanju paketa Office 97 srpskom jeziku i da nas, verovatno najesen, očekuje Word sa modulom za kontrolu pravopisa i hifenatorom prilagođenim našem jeziku. Beograd je svet, zar ne?