PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Aktuelnosti Aktuelnosti
PC #43 : Februar 1999 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Jelena Rupnik  

Računari, boje i tržište

Novogodišnje slavlje je tek utihnulo, a situacija u kompjuterskom svetu se zahuktava. Iako ovo doba godine u Britaniji tradicionalno predstavlja mrtvu sezonu, već prve nedelje januara donele su nekoliko zanimljivosti...

Prema svim predviđanjima, 1999. će biti prilično burna godina za IT tržište. Ne samo što se krajem 1999. očekuje udar famoznog milenijumskog baga, već će se, na ovaj ili onaj način, okončati sudski spor između Microsoft-a i američkog Ministartsva pravde. Biće predstavljene nove verzije svih značajnijih operativnih sistema, a o promenama koje prete klasičnom PC računaru bolje da i ne započinjemo priču u tekstu kraćem od nekoliko strana. Elem, takva burna 1999. je počela odgovarajućom živošću. Iako ovo doba godine tradicionalno predstavlja mrtvu sezonu za IT tržište, a firme tek kreću sa pripremama za prolećne prezentacije proizvoda, ovoga puta su već prve nedelje januara donele dovoljno zanimljivosti.

Dobar par

Lucent je ušao u najveću kupovinu otkako se pre četiri godine osamostalio od AT&T-a. Za oko 20 milijardi dolara kupio je kompaniju Ascend, čija je specijalnost tzv. Remote Access. Ni ovo ujedinjenje neće proći bez žrtava – u procesu reorganizacije kompanije najgore će proći Livingston Enterprises, firma koju je Lucent otkupio prošle godine i koja se bavi sličnim stvarima kao i Ascend, ali nema značajnije mesto na tržištu. I pored malih preklapanja proizvodnih linija, analitičari se slažu da su Lucent i Ascend dobar par.

Kupovina Ascend-a omogućiće Lucent-u da ostvari svoje ambicije vezane za tržište integracije glasa i podataka, na kom se Nortel već izborio za važno mesto, kupivši kompaniju Bay Networks. Sada su sve oči uprte u evropske telekomunikacijske gigante, Ericsson i Alcatel, koji bi trebalo da nađu i otkupe kompanije sličnog profila i ekspertize, ukoliko žele da ostanu u trci.

Intel je najzad preimenovao svoj Katmai procesor u Pentium III, uz obećanje da će sa isporukom početi već za nekoliko meseci. Na ovo „krštenje“ čekalo se više od godinu dana, tako da novi dodatak porodici Pentium-a ne predstavlja veće iznenađenje. Verzija za servere, o kojoj će se nešto više znati tek za koji mesec, zvaće se Pentium III Xeon. Kao i uvek, novo ime dolazi u paketu sa novim logotipom, što komplikuje život proizvođačima kompjutera. Oni koji budu koristili novi Intel-ov logo moraće da ga ispisuju Times New Roman fontom, dok je za znak III predviđen Ariel italik, što podseća na tri uzvičnika.

Mekintoš sa ukusom jagode

Prethodna godina bila je dobra i za Apple. Cena Apple-ovih deonica na Vol Stritu neprestano raste, otkako su početkom januara objavljeni rezultati poslovanja za proteklih nekoliko meseci. Analitičari odavno pričaju da svoj nagli oporavak Apple duguje uglavnom Stivu Džobsu i novom desktop kompjuteru iMac, ali do sada nije bilo baš očigledno koliko dobro ide prodaja iMac-a.

Na nedavno održanom sajmu MacWorld Expo, Apple je predstavio ultra moderno dizajnirani iMac u pet novih boja. Nisam sigurna da za neke od njih postoji odgovarajući prevod na naš jezik ali Apple ih je zvanično najavio kao: mandarinu, zeleni limun, jagodu, borovnicu i grožđe... Mora da asocijacija na jestive artikle ima posebnu marketinšku vrednost. Novi iMac kompjuteri opremljeni su i moćnijim 6 GB hard diskom, umesto nekadašnjeg 4 GB modela. Svi se prodaju po ceni od 1199 američkih dolara.

Boja je korisnicima veoma važna, smatra Džobs, važnija nego količina RAM-a ili veličina hard diska. Zato je Apple proveo skoro godinu dana izučavajući hemijska svojstva plastičnih materijala, tragajući za odgovarajućim načinima bojenja plastike najlepšim nijansama. Međutim, prodavci kompjutera su na muci, jer šta ako se neke boje pokažu kao mnogo popularnije od drugih? Kako predvideti preovlađujući ukus mušterija i proceniti zalihe? Ni proizvođači periferijskih jedinica nisu baš najsrećniji, jer su detalji o „voćnoj“ paleti boja do poslednjeg trenutka čuvani u najvećoj tajnosti. Sad se ispostavilo da će eksterne disk drajvove pod hitno morati da prave u šest boja, da bi sve bilo u tonu sa osnovnom jedinicom i monitorom.

Kad smo već kod iMac-a, novogodišnji broj britanskog Cosmopolitan-a objavio je pričicu vezanu za ovaj kompjuter koja je nekako promakla čitaocima računarske štampe. U podužem tekstu o astrologiji, kao jedna od poznatih ličnosti koja nijedan važan korak u životu ne preduzima bez konsultacija sa astrologom, naveden je i Bil Gejts. Dokaz: „Gejts je, po savetu astrologa, lansirao svoj novi kompjuter, iMac, tačno u ponoć“. (?!)

Novinarski zamor materijala

Hewlett-Packard možda nije poznat po svojoj naklonosti astrologiji, ali je ovaj deo godine očigledno pod nekim dobrim astrološkim aspektom za njih. Kada je mrežno odeljenje HP-a prve nedelje januara organizovalo londonsku prezentaciju novih mrežnih strategija, svi su bili iznenađeni prilično mlakim odzivom novinara. Tek je malim istraživanjem koje je sprovela njihova PR agencija ustanovljeno da su novinari prezauzeti i da se radi o lakom „zamoru materijala“, uglavnom zato što su u prethodna tri dana održane čak četiri prezentacije HP-ovih proizvoda i strategija, potekle iz četiri različita ogranka njihove kompanije.

Satelitska komunikaciona mreža Iridium je projekat o kom je već mnogo pisano, a sve povodom obećane „sveprisutnosti“ kada jednom bude uspostavljena, tj. kada svi planirani sateliti budu u orbitama. Ova mreža omogućiće uspostavljanje telefonske veze sa svake tačke Zemljine kugle i to uz pomoć telefona koji sasvim liče na obične, mobilne. Navodno će tako zbilja biti, ali i pored svog pisanja o Iridium-u, novih „satelitskih“ telefona još nema u prodavnicama, niti u test laboratorijama velikih kompjuterskih časopisa. Priča se da su samo najveći distributeri dobili pokoji primerak, da ih isprobaju i s njim se igraju, ali masovne prodaje za sada još nema ni na vidiku.

Kako to obično biva početkom svake godine, a naročito početkom godine koja (makar simbolično) obeležava kraj milenijuma, u štampi se pojavljuju tekstovi sa spiskovima dostignuća vezanih za period koji je za nama, uz prognoze za budućnost. Ni kompjuterski časopisi nisu izuzetak, ali nijedan od spiskova ne pominje najnovije zakone u Virdžiniji i Teksasu, kojima se dozvoljava vlastima da na Internetu objave podatke o počiniocima seksualnih prekršaja: od imena i prezimena, preko težine, visine i broja cipela, do ulice u kojoj trenutno stanuju (bez broja, doduše). Slične liste za ubice, džeparoše i one koji nisu na vreme izmirili dažbine još ne postoje, ali se verovatno mogu očekivati u najskorijoj budućnosti.

Ukratko, godina je lepo počela – između procena da će se IT tržište bukvalno udvostručiti i postati još važnije za svetsku ekonomiju, ako je to uopšte moguće, i panične opomene da će milenijumski bag uništiti zapadnu civilizaciju kakvom je danas znamo, možemo očekivati puno veselih događanja...