PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #43 : Februar 1999

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Nove linije i kvote

SezamPro nastavlja sa prijatnim iznenađenjima - izdvajamo značajno povećanje broja ulaznih linija i pojačanje linka.

Odmah posle novogodišnjih praznika instaliran je treći Sezamov primarni ISDN priključak, koji je obezbedio 30 novih ulaznih linija. Tako je serija 011/3020-234 proširena na 90 linija koje omogućavaju 33.6/56K/ISDN pristup. Sezam i dalje ima po 15 analognih linija na brojevima 3341-451 i 186-333, kao i 11 linija na broju 3222-592 – ukupno 131 ulazna linija. Posebno je značajna serija na broju 186-333, koja odgovara korisnicima sa čijih se telefonskih centrala ne može ostvariti stabilna veza sa Alcatel-om.

Treći Internet link

Rast broja ulaznih linija uvek zahteva i širenje veze ka Internetu, pa smo i ovoga puta odlučili da sledimo koncepciju višestrukih linkova, koja pruža veću pouzdanost. Prvih dana januara proradila je iznajmljena linija brzine 768 kbps do firme „Informatika“. Uz postojeće iznajmljene linije do Telekoma (256 kbps) i „Telefonije“ (BeoTelNet) brzine 1 Mbps, Internet link je sasvim dovoljan ne samo za postojeće potrebe Sezamovih korisnika, nego i za dalja proširenja koja planiramo.

Balansiranje saobraćaja među više Internet linkova nije jednostavan tehnički problem. Do sada je opterećenje balansirano dinamičkim dodeljivanjem IP adresa, na osnovu softvera koji je specijalno razvijen za tu priliku, ali je treći Internet link zahtevao i primenu standardnog rešenja, BGP protokola („PC #34“). U toku je registracija SezamaPro kod RIPE-a kao autonomnog sistema sa više veza prema Internetu – dodeljeni Autonomous System Number i dodatne klase IP adresa omogućiće sistemu da pokrene BGP protokol i balansira opterećenje na efikasan način, uz visoku redundancu u slučaju privremenih problema na nekom linku.

Ostvarenje ovih planova zahtevalo je i značajno unapređenje opreme, pre svega rutera, kao i instalaciju novih servera. Naročito je važna zamena glavnog e-mail servera, obavljena sredinom januara – brži računar i veći diskovi distribuiraju poruke koje korisnici Sezama šalju i primaju u količinama koje nije lako pratiti.

Dodatne kvote

Instalacija nove opreme omogućila je i povećanje kvota koje se odnose na količinu poslate i primljene elektronske pošte. SezamInternet korisnici mogu da pošalju i prime po 12 MB elektronske pošte mesečno (ranija kvota je bila 6 MB), dok je odgovarajuća kvota za Classic i InternetStarter korisnike 5 MB (ranije 3 MB). Internet korisnici koji plaćaju pretplatu po cenovniku za firme sada mogu da pošalju i prime po 20 MB e-mail-a mesečno. Korisnici kojima je potreban prijem i slanje veće količine elektronske pošte i dalje mogu dokupiti dodatnu kvotu u okviru ExtraMail plana.Povećan je i prostor na Sezamovim diskovima koji svaki od korisnika može da zauzme. Internet korisnici sada mogu da zauzmu do 30 MB prostora na disku (ranija kvota je bila 16 MB), dok je odgovarajuća kvota za Classic i Starter korisnike 15 MB (ranije 10).

SezamPro je bio i ostao dobra ilustracija tvrdnje da Internet ima samo jednu opštu karakteristiku – rast. Za tri godine sistem je sa 8 porastao na 131 liniju, dok je 28800 bps veza sa YU Internetom porasla na ukupno 2 mbps veze ka globalnoj Mreži. Naravno, nema zaustavljanja – za naredne mesece pripremamo nekoliko unapređenja, o kojima će biti reči i na ovoj strani...

Nagrade

U utorak, 5. januara 1999. izvučeni su dobitnici u Sezamovoj novogodišnjoj nagradnoj igri. Glavnu nagradu, Celeron 333 računar sa 64 MB memorije, hard diskom od 5.1 GB, grafičkom karticom Intel 740 AGP 8 MB, CD čitačem 32X, zvučnom karticom, zvučnicima, modemom US Robotics 56K i 15“ monitorom dobio je Aleksandar Samardžić (a.samardzic). Miroslav Nikolić (miroslavn) je dobio mobilni telefon Nokia 5110 sa plaćenim troškovima prepaid kartice, Slađana Dobričić (gloria) je dobila DVD čitač Hitachi sa DVD filmom, dok su Boško Gavović (gavovic), Vladimir Kukuruzović (kuki) i Zoran Milosavljević (vftel) dobili šestomesečne pretplate na časopis „PC“. Izdanje SezamFile Jesen ‘98 dobili su Blagica Stojanović (blagica), Zoran Milosavljević (vftel), George Kaldelis (gkaldelis) i Ivan Antić (apis).

Kako postati član

Za sve informacije pozovite modemom 011/3020-234 ili 186-333, otkucajte new i prepustite se Sezamovom interfejsu. Možete se obratiti i glasom na 3227-231 ili svratiti u Skadarsku 40C (II sprat) i započeti druženje sa sistemom u SezamCafé-u.