PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #99 : April 2004 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Maksimović  

60 digitalnih prozora

Šezdeset pogleda, šezdeset monitora... Ako ste zaključili da je vreme da sa CRT-a pređete na TFT ili već tragate za svojim drugim TFT monitorom, zanimaće vas detaljan presek ponude digitalnih monitora koji se nude na našem tržištu.

Ekrani od tečnih kristala počeli su da osvajaju tržište početkom devedesetih, isprva "pokrivajući" samo korisnike koji nisu pitali koliko treba platiti za neki ekskluzivni deo hardvera. Cene su polako padale, a onda je nastupio trenutak kada je broj LCD monitora u ponudi domaćih distributera prevazišao broj tipova CRT ekrana. Tada smo znali da je vreme za opsežan pregled tržišta - odlučili smo da prikupimo sve TFT monitore, detaljno ih testiramo i damo sud o njihovom kvalitetu i isplativosti kupovine. Ispostavilo se da je poduhvat značajno veći nego što smo očekivali - na kraju se skupilo 60 monitora, što znači da je izbor pred kojim se nalazi potencijalni kupac ovakvog periferala zbilja širok, pa nije lako doneti odluku.

Trendovi

U novije generacije TFT monitora, ugrađuju se paneli izrađeni po tehnologiji TN+Flim, PVA ili MVA. Najveći broj monitora ima TN+Film panele, a modeli veće dijagonale uglavnom su opremljeni PVA panelima. Ove panele proizvodi nekoliko kompanija, od kojih su najpoznatije Samsung, AU Optronics, LG-Philips i NEC. Na testu se nije našlo nekoliko proizvođača, koji su se ranije redovno nalazili u ponudi domaćih distributera: CTX, DTK, Relisys i Hansol. Osim toga, BenQ, Sony i Philips su bili prisutni manje modela nego što će ih realno biti u ponudi već u trenutku kada budete čitali ovaj tekst. Bez obzira na to, ne možete ni zamisliti kakvu je gužvu u Redakciji izazvalo šezdesetak monitora raspoređenih po stolovima i ostalim ravnim površinama.

Pre nego što počnemo priču o svakom proizvođaču i modelu monitora, možemo istaći i nekoliko trendova koje smo uočili. U ranijim danima TFT-a mnogo pažnje posvećivano je uglu pod kojim je panel vidljiv, odnosno maksimalni ugao pod kojim su boje i dalje jednake kao kada sedite ispred ekrana, kao i broju takozvanih mrtvih piksela. O uglu više ne treba brinuti, jer su svi monitori sa testa pružili barem zadovoljavajuće rezultate u ovoj kategoriji. Štaviše, oko 80% testiranih modela ima horizontalni "ugao gledanja" koji se praktično izjednačio sa CRT modelima, pa se ispred ekrana može sasvim lepo "naređati" nekoliko ljudi koji će sa jednakim zadovoljstvom gledati film. Vertikalni ugao gledanja je obično nešto manji, mada je on u najvećem broju slučajeva uspeo da se približi uglu horizontalnog posmatranja, a kod nekih modela i da se sa njim izjednači.

Dilema o broju "mrtvih" piksela, odnosno mogućnost zamene monitora ako se pojavi nekoliko pokvarenih tačaka, i dalje je prisutna. Mnogo toga zavisi od politike proizvođača i, u nekim slučajevima, politike distributera. Minimalan broj defektnih piksela koji je potreban da bi vam vaš prodavac zamenio monitor kreće se od tri do pet, dok su neke kompanije uvele i kategoriju rasporeda mrtvih piksela kao posebne uslove. Tako biste kod nekih morali da prihvatite tri "mrtva" piksela ako su oni udaljeni jedan od drugih, ali ako se oni nalaze na maloj površini, monitor bi bio zamenjen. Kako postoji više vrsta defektnih piksela (u odnosu na to koji je subpiksel otkazao), određeni proizvođači drugačije gledaju na one koji su potpuno ugašeni, one koje stalno prikazuju belu, crvenu ili zelenu boju. O svemu bismo i više pričali da nije jednostavne činjenice da su tek dva od 59 monitora imali po jedan defektan subpiksel. To znači da je tehnologija proizvodnje panela toliko usavršena da su male šanse da dobijete LCD sa defektima, ali ako se to desi, moraćete da živite sa tim nedostatkom pošto je šansa da ćete naići na monitor sa tri ili četiri "mrtve" tačke jako mala. Najbolje je, dakle, da detaljno pregledate monitor pre kupovine.

Pređimo na dve bitne kategorije kod procene monitora, reprodukciju boja i brzinu odziva tečnih kristala. Iako mnogi proizvođači i dalje u specifikacijama navode 25 milisekundi, odziv je u proseku primetno bolji nego pre godinu dana. Ovo se najviše odnosi na modele dijagonale od 17", ali su i 19-ice upotrebljive za gledanje filmova i igranje. Reprodukcija boja je kategorija koja je još značajnije napredovala, pa su modeli koji reprodukuju samo 18-bitnu paletu zaista retki, a i kod njih su algoritmi za dithering, koji će prikazati najsličniju nijansu boje umesto one koja se traži, dovedeni do savršenstva. Prikaz kolorne palete kod više od 70% modela zaslužuje epitet besprekoran.

Kako smo testirali?

TFT monitori su u direktnoj sprezi sa grafičkom karticom, pa svaki hardverski piksel precizno prikazuje boju koju zahteva odgovarajući "softverski piksel", odnosno prenose informacije grafičke kartice. Zato nema smisla pričati o nizu kategorija koje su bile aktuelne kod CRT monitora: geometrija na TFT monitorima je savršena. Kod TFT-ova se razlikuju kontrast i osvetljenje, reprodukcija boja, odnosno finoća prelaza na spektru, prikaz čiste bele, crne i različitih nijansi sive, zatim brzina odziva, ugao gledanja i eventualno interferencije (moire) koju ćete ponekad otkloniti tako što ćete refresh rate prebaciti iz najčešće korišćenih 60 u 75 Hz vertikalnog osvežavanja. 60 i 75 Hz su dovoljno brza osvežavanja ekrana za postojeću tehnologiju tečnih kristala, koji imaju odziv do 16 milisekundi. Očekujemo, ipak, da će se sa narednom generacijom panela, koji će imati odziv od 12 ili 8 ms, standardni refresh rate povećati na 85 do 100 Hz. Kada se ovo dogodi, ni o kategoriji "brzina odziva" neće biti puno priče.

Jedan od najvećih problema je što proizvođači i dalje ne koriste standardne načine za merenje kontrasta i osvetljenosti, pa se može desiti da neki monitor koji ima odnos kontrasta od 500:1 zapravo ima realno niži kontrast od onog za koji stoji 400:1 u specifikaciji. Osvetljenost se uglavnom kreće oko 250 kandela po kvadratnom metru; vrednost je vrlo retko 270 ili 300 cd/m<+>2.<+>

Kod većih dijagonala, proizvođači često ističu odziv (response time) od 25 ms, iako je on realno veći. Čak se i kod nekih modela od navodnih 16 ms, daje samo vreme "buđenja" kristala, ali ne i vreme njegovog gašenja (dok je za prelaz između crne i bele potrebno sabrati oba vremena), tako da u specifikaciju ne treba preterano verovati, ali ona može predstavljati određene smernice. Elektronika je kod TFT monitora bitna koliko i kod klasičnih, pa zato ne treba posebno isticati da neki Samsung-ov i recimo Hansol-ov monitor ne daju identičan prikaz iako koriste iste panele. Određenu ulogu igra i kalibracija koju obavlja ova elektronika putem internog softvera, kao i mogućnosti podešavanja u OSD (On-Screen Display) meniju.

Način ocenjivanj

Tabele su podeljene po dijagonalama monitora, a u njima možete videti nekoliko kategorija. U specifikacijama dajemo osnovne informacije - one koje govore o prirodnoj rezoluciji panela, zatim vidljivom uglu, osvetljenosti, kontrastu i deklarisanoj brzini odziva. U tabeli možete videti da li monitor ima opciju za rotiranje ekrana i slike (ceo sistem se sa priloženim softverom zove Pivot), da li ima digitalni ulaz (DVI), zvučnike ili neku drugu opciju (npr. TV tjuner). Nismo opteretili tabelu informacijama o vrednosti razmaka između osnovnih tačaka, jer je standardni pixel pitch za monitore dijagonale od 15" veličine 0.297 milimetara, za 17" je 0.264 mm, 19" - 0.294 mm, dok se za modele veće dijagonale ova vrednost kreće oko 0.27 milimetara.

Ocene se kreću od 1 do 10. Ocena za kontrast daje se na osnovu kontrasta panela, kao i mogućnosti prikaza čisto bele i crne boje, koji zavisi od ovog parametra. Paneli koji imaju niži kontrast ugrađuju se uglavnom u jeftinije modele, a softver nekada pokušava da nadoknadi hardverske nedostatke, pa povećavanje kontrasta preko određene granice može da dovede do razlivanja bele, odnosno prenaglašenosti, te se gube svojstva i prikaz boja. Ovo se dešava kada panel ne može da prikaže viši kontrast, te se on onda softverski povećava, što daje rezultate slične povećavanju kontrasta u meniju unutar drajvera za grafičke kartice. Određeni modeli dolaze fabrički podešeni na 80, 90 ili čak 100% za kontrast, a nekad je osvetljenje na maksimumu, što je odlika niže klase. Ako monitor ima dovoljno kontrastnu sliku na relativnoj vrednosti od 50% i ako njegovo povećanje ne donosi prenaglašenost, ocena je viša.

Ocena osvetljenje biće viša ako monitor može da prikaže čisto belu boju, kao i ako je panel ravnomerno osvetljen. Kod velikog broja modela donja trećina ili čak polovina ekrana može biti nešto više osvetljena od gornjeg dela, što može smetati u radu. Mana je manje uočljiva tokom gledanja multimedijalnih sadržaja ili igranja, ali je uticala na ocene o osvetljenju određenog modela.

Ocenjivanje odziva monitora nije lak posao, jer se uvek rukovodite i subjektivnim utiskom, a udeo ima i trenutni nivo kontrasta i osvetljenja. Kašnjenje u igrama (ili filmovima), koje se naziva i ghosting lakše se primeti kada je kontrast povećan, a osvetljenost niža, ili kada je tako sama igra podešena. Uz to, i samo kašnjenje kristala veće je jer ima više tranzicija kristala iz crne u različite nijanse sive, nego kada je veća površina konstantno osvetljena (kada ima više prelaza iz tamnije nijanse sive u svetliju nijansu sive, što se odvija brže). Sve ovo je moralo biti uzeto u obzir prilikom formiranja ocene, a pazili smo i na dve dodatne činjenice: kašnjenje se lakše primećuje na većim panelima, a oni su generalno sporiji zbog same tehnologije izrade. Tako je realan odziv od 25 ms za monitor od 19" iznenađujuće dobar, za panel dijagonale 20 inča fastinantan, dok je za "sedamnaestice" tek prosečan.

Utisak o prikazu boja formirali smo na osnovu detaljnog pregleda kolornog spektra, odnosno podatku o tome da li između nijansi postoji vidljivi banding, odnosno vertikalne trakice koje se manifestuju ako monitor ne može precizno da prikaže neke od nijansi. Test je vršen kroz ceo temperaturni opseg boja koji monitor može da prikaže (najčešće od 5.000 do 9.300 kelvina), sa preporučenim vrednostima za kontrast i osvetljenje, kao i za maksimalni.

Ergonomija je kategorija koja opisuje koliko je lako navići se na položaj tastera i interfejs OSD menija, te da li je monitor moguće postaviti u željeni položaj (da li se postolje može podešavati po visini i pod kojim uglom je moguće okrenuti sam panel). Ocena za "podešavanje" je formirana na osnovu broja kategorija za podešavanje parametara slike, priloženog softvera i eventualne mogućnosti za rotiranje ekrana. Ova ocena je nešto veća ako monitor ima mogućnost reprodukcije zvuka, a veliki plus su dobila i tri primerka sa ugrađenim TV tjunerom, ne bi li tako bila kompenzovana njihova viša cena. Dizajn je kategorija u kojoj se najviše rukovodite utiscima ali tanak i elegantan monitor, napravljen od kvalitetnih materijala sa pažnjom koja je posvećena detaljima, uvek dobija veću ocenu.

Svaka od ovih ocena ne učestvuje u kreiranju konačnog indeksa kvaliteta sa jednakom važnošću. Tako je i za svaku kategoriju, u Excel-u dodat i težinski faktor koji opisuje njen uticaj na indeks kvaliteta. Uz svaki monitor data je i maloprodajna cena, koja je podeljena sa indeksom kvaliteta da bi bio dobijen indeks isplativosti. I ovaj indeks je "normalizovan", tako što je uzet prosek cena za modele različitih dijagonala - monitor od 450 evra dijagonale 15" je preskup, te će indeks isplativosti shodno tome biti nizak, dok će monitor iste cene ali veće dijagonale, koji je dobio sličnu ocenu kvaliteta, imati veći indeks isplativosti. Krenimo sada sa opisom utisaka koje su na nas ostavili monitori, poštujući vreme njihovog pristizanja u Redakciju.

Za detaljan test monitora, tabelu karakteristika, njihove ocene i preporuke u kategorijama "15 inča", "17 inča" i "18+ inča" pogledajte aprilski broj časopisa "PC".

BenQ FP547
Fujitsu Siemens C15-2
Fujitsu Siemens P15-1
Hyundai Q15
LG 1510M
LG 1510S
LG 1515S
LG 1520B
NEC 1535VI
Philips 150B4
Samsung 152MP
Samsung 152N
Samsung 152V
Samsung 152X
Samsung 153B
Samsung 153T
Samsung 510MP
Sony HS53H
ViewSonic VG500

Acer AL1713
Acer AL718
Fujitsu Siemens B17-1
Fujitsu Siemens C17-3
Fujitsu Siemens P17-1
Fujitsu Siemens S17-1
Hyundai L17T
Hyundai Q17
LG 1710B(U)
LG 1710S
LG 1720B
NEC 1760NX
NEC 71VM
Philips 170S4FB
Philips 170X
Samsung 172N
Samsung 172S
Samsung 172V
Samsung 172X
Samsung 173P
Samsung 173S
Sony S73H
TEAC S1702D
ViewSonic VE700
ViewSonic VP171b
Xelo SP1702

LG 1910B
LG 1910P
LG 1910S
NEC 1860NX
NEC 1960NX
Samsung 192V
Samsung 193T
Samsung 213T
Sony S93H
ViewSonic VG810b
ViewSonic VP191b
ViewSonic VP201s
Xelo 19 X-Vision