PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #99 : April 2004

 Naslovna  Sadržaj 
Nenad Akšić  

IBM ThinkCentre A50p

Corporate Desktop je najbrojnija kategorija računara na svetu pa je IBM, kao jedan od giganata u IT industrijim izneo je svoje predloge za ovo tržište. Predstavljamo njihov model iz srednje klase ThinkCentre A50p.

Corporate Desktop je verovatno najbrojnija kategorija računara na svetu. Predstavljamo jedan od modela srednje klase koji je stigao iz IBM-a, jednog od giganata u IT industriji – ThinkCentre A50p. Računar je stigao na test bez monitora, što znači da je kupcima ostavljena sloboda da se odluče za model po želji.

Računar je lepo dizajniran, u jednom tonu (crna boja), što ostavlja utisak da konfiguracija zauzima manje prostora. Sam PC je jednostavan – zasnovan je na microATX matičnoj ploči sa i865G čipsetom, što znači da je grafički podsistem baziran na Intel Graphics Extreme 3 čipu. Procesor je prilično jak Pentium 4 na radnom taktu od 2.66 GHz, dok je hard disk relativno malog kapaciteta od 40 gigabajta (očekuje se da će računar raditi u mreži, tj. da će većina podataka biti na serveru) i izuzetno je tih. Memorije ima sasvim dovoljnih 256 megabajta, dok nam se nije svideo izbor CD-ROM uređaja – CD-RW pisač bi bio pogodniji izbor. Zamerke upućujemo i kvalitetu miša, koji je kuglični i nema „točkić“.

Kućište je besprekorno odrađeno, sve komponente mogu se bez muke demontirati u kratkom roku. Od sitnica, navešćemo integrisanu muzičku kartu, čak osam USB 2.0 portova, kao i integrisanu Intel-ovu 100-megabitnu mrežnu kartu. Operativni sistem je Windows XP Proffesional, što je standard u klasi. Softvera nema mnogo, ali tu su licencirani Norton Antivirus 2003, kao i besplatni Adobe Acrobat Reader. Generalno, u Corporate Desktop kategoriji više softvera nije ni potrebno.

Za testiranje brzine koristili smo tri programa: SiSoft Sandra 2004 Pro, PC Mark 04 i HD Tach 2.7, i od njih smo napravili PC Index, koji možete pogledati i koristiti tokom ove godine za ocenjivanje konfiguracija koje spadaju u ovu kategoriju. Sam računar ima solidne performanse, a slaba tačka je spor hard disk, praktično na nivou nekog diska iz notebook-a. Sve u svemu, solidna Corporate Desktop mašina, koja bi uz minimalne promene (miš, tastatura, CD-RW) bila još bolje prilagođena velikom, ali i zahtevnom poslovnom tržištu.

Korisne adrese:

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs