PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #99 : April 2004

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Četić  

HP DesignJet 5500

Ploteri su od uređaja namenjenih prvenstveno štampi crteža postali ozbiljni "proizvođači" postera velikog formata. Novi modeli plotera ne pojavljuju se često, ali kada se to dogodi najčešće je reč o izuzetnim proizvodima. Zato smo bili veoma zainteresovani za DesignJet 5500...

U poslednjih sedam-osam godina ploteri su od uređaja namenjenih prvenstveno za štampu crteža postali ozbiljni „proizvođači“ postera velikog formata. Novi modeli plotera ne pojavljuju se često, ali kada se to dogodi najčešće je reč o izuzetnim proizvodima.

HP DesignJet 5500 je jedan od takvih uređaja. Reč je o do sada najsavršenijem štampaču velikog formata koji je stigao iz ove firme – on koristi šestobojnu tehniku i mastila koja mogu biti kako na pigmentnoj tako i na dye osnovi. S obzirom na to da se ova mastila ne smeju mešati, ali i zbog činjenice da se inkjet glave za pigmentna i dye mastila konstrukcijski razlikuju (iako spolja izgledaju isto) u ovom štampaču postoje dva potpuno odvojena sistema za transport mastila koji uključuju glave, čistače glava, cevčice za transport i odgovarajuće kablove. Sve to na prvi pogled izgleda komplikovano, pošto prilikom svakog prelaska sa dye na pigmentna mastila i obrnuto treba vaditi čitav ovaj sistem iz plotera i menjati ga drugim. Na ovaj način se ni kap mastila ne prosipa, pa nema potrebe ni za inicijalizacijom sistema svaki put kada se vrši zamena. Prvi put kada ovo radite, ako pratite video instrukcije koje stižu na CD-u, procedura potraje oko 15 minuta, a uvežbanom korisniku treba 2-3 minuta. Ovo se razlikuje od rešenja primenjenih kod sličnih proizvoda drugih firmi, koji imaju dvostruke sisteme za transport mastila, a HP se za njega odlučio jer je pouzdanost nekih elemenata sistema ovako veća a održavanje lakše.

Kvalitet štampe određen je rezolucijom od 1.200×600 tačaka po inču, činjenicom da DJ 5500 uvek štampa u šestobojnoj tehnici i da je zapremina kapljice 7 pikolitara. Sa ovakvim karakteristikama, uz priznato visok kvalitet rasterizacije koju koriste HP ploteri, HP DesignJet 5500 daje vrlo visok fotorealizam u štampi. Naravno, sa malog rastojanja zrnastost slike se primećuje, ali su štampači velikog formata ionako namenjeni za štampu postera koji se posmatraju sa rastojanja od najmanje jednog metra.

Kvalitet reprodukcije boja je izuzetno dobar, zahvaljujući odličnom Adobe PostScript RIP-u ugrađenom u PostScript modele, te closed-loop kalibraciji koja omogućava konzistentne rezultate nezavisno od vlažnosti vazduha, temperature, starosti medija i drugih parametara.

DesignJet 5500 se proizvodi u čak osam verzija. Postoje dve osnovne platforme – sa maksimalnim širinama medija od 42 ili 60 inča, a svaka od njih može da bude u verziji sa ili bez PostScript emulacije, te sa UV ili dye mastilima. Nezavisno od tipa mastila sa kojim je došao vaš ploter, on se može pretvoriti u drugi kupovinom odgovarajućeg kita koji sadrži komplet cevi, kablova i stanica za transport mastila kertridža, glava i čistača. Ugrađeni PostScript je izuzetno koristan, a ima i mogućnost štampe koja emulira otisak kakvu daju ofset štamparske mašine. Ako želite da koristite eksterni softverski RIP nekog drugog proizvođača, PostScript emulacija nije potrebna pa možete nešto uštedeti. Nezavisno od verzije, standardni interfejsi su paralelni i mrežni i jedino ovog poslednjeg ima smisla koristiti – podataka je toliko da paralelni interfejs predstavlja tek neku vrstu rezerve.

Osnovna karakteristika DesignJet-a 5500 je upotrebljivost, i tome je HP očigledno posvetio najviše vremena prilikom njegovog konstruisanja. Nivo neophodnog održavanja koje korisnik treba da obavlja na ovom ploteru svodi se na zamenu potrošnih delova – štampač je konstruisan tako da nije potrebno nikakvo čišćenje bilo kog dela u svakodnevnom radu. Uz svaku od šest glava dolazi i njen čistač, koji je poseban izmenljiv deo. Sam čistač je projektovan tako da traje koliko i glava, dok je vek glave otprilike jednak jednom kertridžu sa mastilom – ona kroz sebe može da „provuče“ od 600 do 800 mililitara mastila, a kapacitet svakog od njih je 680 ml. Složena konstrukcija nije nepovoljno uticala na cenu štampe, jer je cena glava niska, baš kao i cena mastila. Sistem za transport mastila od šest kertridža do njihovih glava je vrlo robustan i može da izdrži do 1.000 zamena.

Svaka od verzija DJ 5500 dolazi sa ugrađenim diskom od 40 GB, na kom je oko 50% kapaciteta rezervisano za red čekanja za štampu. Tako je, ako želite da ponovo ispišete neki već odštampani dokument, dovoljno da odgovarajući fajl pozovete sa diska, čak i ako je ploter u međuvremenu gašen ili je nestajalo struje. Tagođe, PDF, TIFF i JPEG fajlove možete da štampate čak i bez instaliranog drajvera – Web server koji je ugrađen u štampač omogućava da mu pristupite sa bilo kog kompjutera u mreži kroz Web browser (nužno je samo da znate njegovu adresu ili ime u mreži), odredite parametre štampe za svaki ovakav fajl i da ga „okačite“ u red za čekanje.

Sa dye mastilima se postiže pomenuti visok kvalitet reprodukcije boja, a sa UV mastilima visoka otpornost na UV zračenje. Tako se korišćenjem HP UV mastila i 3M medija postiže garantovana trajnost boja od dve godine pri izlaganju na otvorenom i do pet godina u zatvorenom prostoru. Naravno, trajnost može da bude i mnogo duža – sve zavisi od intenziteta svetla, strane sveta ka koju će poster „gledati“ i zagađenosti vazduha – navedene brojke predstavljaju samo garantovano trajanje.

Velika brzina štampe takođe značajno doprinosi visokoj upotrebljivosti DesignJet-a 5500. Maksimalna deklarisana brzina je 51 m2/čas, ali se ona postiže u Maximum Speed modu i na najobičnijem inkjet papiru. U productivity modu, koji je preporučen za većinu primena, može se odštampati oko 9 (na 60“) ili 8 m2/čas (na 42“ modelu), uz korišćenje sjajnog foto-papira. Zato će DesignJet 5500 biti korišćen pre svega za pružanje usluga štampe postera. U svakom slučaju, ovo je jedan od najuniverzalnijih i najkvalitetnijih produkcionih štampača velikog formata raspoloživih na tržištu.

23.000 evra (60“ PS)

Korisne adrese:

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555