PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Razglednice Razglednice
PC Online TehnoGuru

 
Jelica Protić  

Sinergija 2002

U beogradskom centru "Sava" 5. juna je počela "Sinergija 02", kojom kompanija Microsoft predstavlja nove informatičke tehnologije i nastavlja svoj organizovani prodor na jugoslovensko tržište. Najviše interesovanja izazvala je najavljena legalizacija softvera...prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece
6. lipanj 2002

Prvog dana konferencije, tačno u podne, održana je konferencija za štampu. Otvorio ju je PR Microsoft-a za naše tržište, Aleksandar Bojović, naglasivši da je u maju registrovana lokalna kancelarija, tj. kompanija Microsoft Software d.o.o. koja je za sada locirana u centru "Sava".

Gospodin Bojović je najavio kampanju legalizacije softvera koja će početi 1. septembra (na ovu najavu u "Sava" centru na trenutak se oglasio protivpožarni alarm!) i trajati do 1. januara naredne godine. Do početka perioda legalizacije, Microsoft će se pobrinuti za uspostavljanje tehničke podrške domaćim korisnicima i otvaranje informacionog centra.

Ponuda koju je Microsoft pripremio za jugoslovensku kampanju legalizacije biće, kako kažu njegovi predstavnici, najpovoljnija u regionu: u tri rate, tokom tri godine, korisnici će moći da plate 100, 200 i 200 (ukupno 500) dolara, čime će obezbediti legalizaciju Windows XP i Office XP paketa, uz slobodan pristup Microsoft-ovim Web servisima. Ovaj paket podrazumeva i pravo na dobijanje novih verzija koje će izaći tokom naredne tri godine, a tu spadaju i lokalizovane verzije za srpski jezik, na kojima se radi tokom poslednja 3-4 meseca. Predviđeno je, dakle, pravo na softver koji podržava dva jezika, što bi za naše korisnike najčešće bili engleski i srpski.

Gospodin Radman, direktor Microsoft-a za Adriatic regijum je naglasio da će svaki dinar dobijen od legalizacije prolaziti kroz domaće firme i da će Microsoft posredstvom svojih partnera pomoći da se softver domaćih programera razvijen na Microsoft platformama ponudi na evropskom tržištu, pa i šire.

Novoosnovanu beogradsku kancelariju vodiće gospodin Franja Ridzi, koji je rođen u Zrenjaninu, studirao je u Ljubljani, a u kompaniji Microsoft radi već šest godina, poslednje dve kao direktor marketinga za Adriatic regiju. U svom izlaganju, gospodin Ridzi je naglasio da namerava da se zadrži na ovoj poziciji 6-12 meseci, pošto je uobičajeno pri pokretanju biznisa u nekoj zemlji da lokalnu kancelariju u početku vodi neko ko ima duže iskustvo u Microsoft-u.

Objavljeno je i potpisivanje "trojnog" ugovora Microsoft-a sa firmom Digit Montenegro i Lukom Bar. Ovo je prvi OSL ugovor sa nekom srpskom ili crnogorsnom firmom koja je u državnom vlasništvu (prethodni ugovori bili su sa firmama Pro Monte i jednom stranom bankom, gde je kapital inostrani). O ovom ugovoru govorili su gospodin Srđan Vukčević i gospodin Duško Petrović. Zatim je generalni direktor kompanije Mobtel podržao kampanju legalizacije softvera, naglasivši da ona donosi nove razvojne perspektive, ali i veću odgovornost.

Pitanja prisutnih novinara uglavnom su se odnosila na period posle isteka kampanje legalizacije. Naglašeno je da legalizacija predstavlja amnestiju za korisnike nelegalnih kopija, a da će se nakon nje softver prodavati po uobičajenim evropskim cenama. Iskustva zemalja poput Rumunije, Bugarske, Hrvatske i Sloveniju su veoma povoljna, jer se pokazalo da je kampanja legalizacije imala dobar odziv. Ipak, Microsoft nema nameru ni mogućnost da ostvaruje svoja prava samostalno, već će to činiti posredstvom agencije BSA, kojoj će pristupiti i druge firme poput IBM-a i Oracle-a. BSA štiti autorska prava proizvođača softvera, a njeno osnivanje u našoj zemlji je u toku i trebalo bi da bude završeno sredinom meseca, za kad se najavljuje konferencija za štampu sa ovom temom. Microsoft je prošlog decembra sa Vladom Srbije potpisao sporazum kojim se Vlada obavezala da dovede zakonsku regulativu u oblasti autorskih prava na nivo uobičajen za zemlje Evropske Unije, pa se očekuje da će i lokalne vlasti osnovati službe za nadzor, u čijem obučavanju je Microsoft spreman da pomogne.

Što se tiče interesovanja za Microsoft-ov nastup u našoj zemlji, naglašeno je da je prilikom promocije Windows-a XP prošlog decembra oko 2000 ljudi ostalo ispred kapija centra "Sava", dok su za ovogodišnju Sinergiju popunjena sva mesta predviđena za predavanja koja se održavaju drugog dana skupa i za koja se plaća kotizacija. Očekivani broj posetilaca koji će učestvovati u raznim formama skupa je 4000. Preko 40 stručnih predavanja sa oko 30 predavača (najistaknutiji je Rafal Lukawiecki, čovek sa više od 50 različitih sertifikata iz oblasti IT tehnologija) svakako predstavljaju dobar razlog za to.

Pored domaćih stručnjaka, pretežno zaposlenih u firmama partnerima Microsoft-a u našoj zemlji, na Sinergiji su i predavači koji rade u Microsoft-u širom sveta. Gospodin Dejan Cvetković je jedan od njih, a njegova prezentacija na glavnom predavanju prvog dana skupa bila je veoma zanimljiva i dobro primljena od publike, naročito u delu kada je "daljinski kontrolisana" plavuša donosila pivo u frižider. U toku je prikupljanje podataka i o drugim stručnjacima jugoslovenskog porekla koji rade u Microsoft-u, koji bi svojim iskustvom mogli pomoći u radu lokalne kompanije ili se čak vratiti i nastaviti karijeru u ovoj kompaniji, ali u svojoj zemlji. U svakom slučaju, već je objavljen oglas o prijemu stručnjaka u jugoslovenski Microsoft, pa će se nekima želja da rade za najveću softversku firmu sveta ostvariti i bez iseljeničke vize…