PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC Online

 
Andrijana Todorović
Bojana Bojanić
Vladimir Todorović
 

PC Pokloni

U vašoj omiljenoj rubrici nalaze se i posebno označeni pokloni za vas, a sve što treba da uradite jeste da popunite redovni anketni listić iz ovog broja „PC“ja i da ga što pre pošaljete na našu adresu. Imena srećnih dobitnika poklona biće izvučena 15. decembra i pročitaćete ih u sledećem broju našeg časopisa.osmrtnice osmrtnicama ljubuški umrli ljubuški umrli mostar smrtovnice
19. prosinac 2005

Niko do sada nije prebrojao koliko smo uređaja prikazali u rubrici „Prvi utisci“, ali sigurni smo da ste neke od njih već kupili. U prilici smo da vas, u ovom i sledećem broju „PC“ja, obradujemo novogodišnjim poklonima, a najodgovorniji deo posla (skupljanje poklona) obavile su naše vredne devojke Bojana Bojanić i Andrijana Todorović. U vašoj omiljenoj rubrici nalaze se i posebno označeni pokloni za vas, a sve što treba da uradite jeste da popunite redovni anketni listić iz ovog broja „PC“ja i da ga što pre pošaljete na našu adresu. Imena srećnih dobitnika poklona biće izvučena 15. decembra i pročitaćete ih u sledećem broju našeg časopisa.

Jugodata DVD/DivX plejer

Ako TV stanice ponovo omanu u predprazničnom i prazničnom periodu, oslonićete se na kućne rezerve DVD i DivX filmova. Zato je dobar trenutak da nabavite DVD (plus DivX, naravno) plejer, ukoliko ga već ne posedujete, a jedan od kandidata je Jugodata DVD plejer, LG101 DVDDivX.Ovaj model poseduje originalnu Sonyjevu mehaniku i optiku, što ga po kvalitetu svrstava u rang sa znatno skupljim modelima. Prednost plejera je što, pored odlične reprodukcije DVD izdanja, podržava i DivX format. Jedan ovakav uređaj donosi višestruko zadovoljstvo, obzirom da podržava sve standardne audio i video formate, pa se možete prepustiti nekom dobrom filmu, omiljenim melodijama sa vaših audio CDova ili MP3 diskova, ili evocirati uspomene gledajući digitalne fotografije JPEG formata.Uređaj je u potpunosti prilagođen našem tržištu – odlikuje se vrlo jednostavnim lokalizovanim menijem, a DivX filmove prati prevod sa srpskim karakterima. Preko nekog od mnogobrojnih izlaza možete ga povezati sa bilo kojim audio uređajem i time poboljšati ugođaj kreirajući atmosferu sopstvenog bioskopa. U kompletu sa 5.1 zvučnicima ovaj DVD plejer košta svega 7.499 dinara sa uračunatim PDV-om. Obradujte sebe za praznike!

Bežična sloboda

Wireless tehnologija olakšava obavljanje mnogih poslova vezanih za kompjutere – slobodno se zavalite u fotelju, stavite tastaturu u krilo i kuckajte do mile volje. Neke od ovakvih tastatura možete udaljiti i do dva metra od računara, što pomaže samo ako ste dovoljno dalekovidi. One čak i ne traže da ekran bude u vidnom polju što, iskreno, baš i nije posebno korisno ali...

Jedna takva tastatura nam stiže iz ComTrade-a, a njeno zvučno ime glasi Microsoft Wireless Optical Desktop 1000 Win USB English Euro Hdwr CD Black. U crno obojena, pored impozantnog izgleda nudi veliki broj dodatnih funkcija. Tu su, pre svega, namenski tasteri za pozivanje Internet servisa (Mail, Web/Home, Messenger), zatim sistemski tasteri (Calculator, Log Off, Sleep) kao i tasteri koji otvaraju My Documents, My Pictures i My Music foldere. Tu je i svojevrsni media centar sa Play, Stop, Next Track i ostalim dirkama iz te porodice.

Uz tastaturu dobijate i bežičnog, optičkog miša, takođe crnog i sa nezaobilaznim točkićem. Ergonomskog je oblika i lepo „leži“ u ruci. Da biste sve to mogli da koristite potrebna vam je bilo koja verzija XP-a (Home, Profesional, Tablet PC...) i ne baš beznačajnih 60 MB prostora na disku. Garantni period traje čitave tri godine. Još samo da odvojite oko 40 evra i ove dve elegantne spravice mogu ukrasiti vaš sto.

Digi Bank eksterni disk

My Digi Bank je eksterni hard disk za smeštanje, čuvanje i prenos podataka kao što su fotografije, filmovi, muzika i multimedijalni fajlovi. Vezu sa računarom ostvaruje preko USB 2.0 porta, što omogućava lak i brz protok podataka. Zanimljiva osobina diska je da se USB konektor uvlači u kućište, što znači da ga nećete oštetiti u transportu niti izgubiti poklopčić. Masa diska je skromnih 70 grama, a kapacitet od 1,5 GB je spreman da ponese četiri filma VGA rezolucije ili 500 pesama u mp3 formatu. Nije uzalud Leadtek izabrao slogan Easy to carry, easy to use. I cena od 128 evra za čitavih 1,5 GB uticaće na popularnost ovog proizvoda.

Neće grom u SP6

Svaki čas čujem da je nekom „crklo“ napajanje, ili da posle nestanka struje televizor nije uspeo da se povrati... Napon je skočio, grom je udario i eto – vi ostadoste bez kompjutera. Obzirom da je korišćenje zaštite u svim sferama života u trendu, preporučujem takvo rezonovanje i u oblasti računara. U Redakciju je stigla prednaponska zaštita Pulsar MGE SP6 koja izgleda kao veći produžni kabl sa šest utičnica. Sasvim dovoljno za televizor, kompjuter, DVD plejer, telefon... pa smislićete još nešto, utičnica nikad dosta. A dobijate i svetleći „produžni“, s tom razlikom što ovaj poseduje i sistem zaštitne elektronike ili ispravljača napona. Naravno da MGE SP6 ne može da zameni klasičan (i skup) UPS, ali može biti prva pomoć pri naponskim oscilacijama.

Kako nailazi doba godine kada obično počinju rekonstrukcije sistema, prekomerno trošenje struje i ostale situacije koje dovode do „iskakanja“ iz mreže, možda nije loše razmisliti o ovakvoj pomoći. Na kutiji ćete pročitati da se proizvođač pohvalio kako može da vam spase 15000 evra opreme utaknute u SP6. A cijena – prava sitnica, 1900 din. Bolje sprečiti nego lečiti.

Savremena resavska škola

Verujem da bi drevni monasi prepisivači bili presrećni da su imali spravicu kakva je C-Pen. Dovoljno je samo da skener uključite i da vrhom pređete preko ispisanih redova i na displeju će se pojaviti tekst, koji serijskim kablom ili bežično možete da prebacite na PC. C-Pen prepoznaje i ćirilicu i latinicu, mada smo kod latinice zapazili malo bolje rezultate, možda zbog toga što ne koristi srpsku već rusku verziju ćirilice.

Veoma interesantna je i mogućnost prevođenja. Uključite Translate mode, pređete preko željene reči i na ekranu se pojavi prevod. Možete prevesti više od 1000 stranica teksta u A4 formatu, naravno ako vam se prethodno ne ukoči ruka. C-Pen će poslužiti kao prva pomoć kada ne možete da se setite neke reči ili fraze, daleko od toga da ćete njime prevoditi knjige.

Prednost ovog mališe u odnosu na stone skenere je što ga možete nositi u džepu kao „penkalu“, odmah pored brisača za kola. Puna cena uređaja je 250 dolara, ali je u decembru snižena na pristupačnih 99 evra.

V400 bežični miš

Iz bogate kolekcije poznate kompanije Logitech nedavno je na naše tržište stigao V400 Laser Cordless. Ovaj bežični miš je predstavnik nove generacije čija se tehnologija zasniva na korišćenju dvostrukog lasera, što u odnosu na dosadašnje metode donosi daleko veću preciznost i potpuno drugačiji doživljaj.

Čitav sistem je veoma malih dimenzija i smešten je u kućište miša, a laser je gotovo nevidljiv i veoma bezbedan. Logitech-ova digitalna bežična tehnologija od 2,4 GHz omogućava pouzdanu vezu, koja može podneti veliki bežični promet u okolini uz domet do 10 m, što će se posebno dopasti svim korisnicima notebook računara koji su imali problema sa smetnjama zbog interferencije sa WiFi i drugim elektromagnetnim poljima u sobi.

Zahvaljujući svetlosnom indikatoru statusa baterije, sa V400 vam se ne mogu desiti neprijatna iznenađenja u toku važnog posla ili prezentacije, jer ćete na vreme biti upozoreni na stanje AA baterije. Ako miš nije u upotrebi, dolazi do automatskog gašenja, što utiče na dodatno produženje života baterije. Ovaj kompaktni miš velike preciznosti i dometa pogodan je za one koji svoje notebook računare testiraju u hodu, a može biti vaš za samo 55 evra... ili uz malo sreće i besplatno.

Hleba i igara

Iako u vrhu strane piše „Hardver“, ovde ćete pročitati i prikaz nekoliko igrica. Kad već toliko pišemo o hardveru za igrače, da jednom vidimo na šta bi se taj hardver mogao primeniti, a i da pomenemo poklone koje je Extreme CC, kao zastupnik NC Soft-a, pripremio za naše čitaoce...

Počnimo od Lineage II – special bundle, igre koja je u svetu prodata u preko četiri miliona primeraka. U maloprodaji ovo izdanje košta 1999 dinara i moglo bi se reći da je idealno za hard core igrače.

Guild Wars Special Edition samo delom spada spada u Multi player on-line igre te je uspela da prevaziđe neke mane (problemi sa serverima, predugačka putovanja između gradova...) koje su do sada mučile on-line igre. Među najomiljenije će je svrstati i činjenica da kad je kupite za oko 2700 dinara nema dodatnih mesečnih pretplata.

Za kraj tu je i City of Heroes, igrica u kojoj su glavni akteri Marvel-ovi strip junaci, svi odreda „dobri momci“. To je odvaja od brojnih nasilnih igara, kakva je i nastavak, City of Violence, u kojoj su svi junaci „negativci“. City of Heroes započinjete kreirajući sopstvenog superheroja koji će imati zadatak da uhvati kriminalce i čudovišta. Sa svakim nivom raste vaša moć, a snage možete udružiti i sa ostalim igračima.

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

Computerland
Kralja Milutina 32, Beograd
tel: 011/3976-304
http://www.compland.co.yu

Logo
Bulevar Kralja Aleksandra 261, Beograd
tel: 011/3440-090

Extreme
http://www.extreme.rs

MFC Mikrokomerc
tel: 011/3974-272