PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC Online Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 
Aleksandar Veljković
Andrijana Todorović
Bojana Bojanić
Nenad Akšić
Mladen Mijatović
 

Opet pokloni!

Pokloni su ponovo izdvojeni i označeni posebnim markicama, a vi treba da popunite redovni anketni listić iz ovog broja „PC“­ja i da ga što pre pošaljete na našu adresu (PC Press, Dositejeva 51, Beograd). Imena srećnih dobitnika poklona biće izvučena 20. januara i pročitaćete ih u sledećem broju našeg časopisa.prodaja stanova pik smrtovnice avaz knjige cvijece
6. siječanj 2006

Kao što smo već najavili, dve najbolje i najlepše pomoćnice Deda Mraza, Bojana Bojanić i Andrijana Todorović, ponovo će vas obradovati lepim poklonima. Sliku irvasa crvenog nosa (kao i urednika sličnog nosa) smo preskočili iz razumljivih razloga. Pokloni su ponovo izdvojeni i označeni posebnim markicama, a vi treba da popunite redovni anketni listić iz ovog broja „PC“­ja i da ga što pre pošaljete na našu adresu (PC Press, Dositejeva 51, Beograd). Imena srećnih dobitnika poklona biće izvučena 20. januara i pročitaćete ih u sledećem broju našeg časopisa.

Nikon Coolpix

Coolpix 5600 je kompaktan i lak amaterski fotoaparat koji nudi rezoluciju od 5 Mp i optički zum 3x. Obilje scenskih modova omogućava početnicima da podese aparat za dobijanje optimalnih rezultata u raznim situacijama.

Aparat troši jeftine i lako dostupne baterije AA formata, a za smeštaj snimaka vam je na raspolaganju 14 MB interne memorije, kojoj možete dodati SD karticu. Uz obilje dodatnih opcija koje amaterima fotografisanje pretvaraju u zabavu, Coolpix 5600 je pravi pratilac za predstojeće zimovanje.

Neka svira Jazz

Za kupce koji uživaju u bogatom zvuku, stiže Jazz Aura 5.1, sistem zvučnika sa pet satelita. Zvučnike izdvaja kontrolna kutija (control box) odvojena u posebnu jedinicu na kojoj se nalaze potenciometri i priključnice.

Ukupna snaga zvučnika je 45 W, pa su namenjeni pre kućnim uslovima nego nekom većem prostoru. Kvalitet zvuka je pristojan, primeren 5.1 sistemu, što naročito dolazi do izražaja prilikom gledanja filmova. Jazz Aura Speakers će uspešno podneti svako novogodišnje slavlje, a za 60 evra predstavljaju i lep poklon.

Struja vs. oluja

Jedan od jeftinijih načina da zaštitite svoje skupe tehničke uređaje jeste prednaponska zaštitu ili, narodski rečeno, produžni kabl koji će ukrotiti gličeve koji stižu do vaših uređaja. Preporučujemo MGE Pulsar Cl5 koji donosi i jednu novinu: osim klasičnih pet utičnica, na njemu je i džek za fiksni telefon jer i na njega mogu uticati naponske oscilacije.

Ukoliko želite da jedina svetlost koja „žmiga“ u zimskim danima budu lampice sa novogodišnje jelke, nabavite CL5 „munjovoz“ po maloprodajnoj ceni od 3769 dinara.

Logitech Fashion

Iz nove kolekcije Logitech-a stigli su zanimljivi primerci „dizajnerskih“ miševa – svi se odlikuju USB vezom, optikom sa posebnim senzorom prilagođenim bilo kakvoj podlozi, a izdvaja ih originalni dizajn. Za ljubitelje fudbala, tu je „fudbalski“ miš, pa Flower model kao vesnik toplijeg vremena i vedrijeg raspoloženja... Za one koji prate svetske trendove pravi izbor bi bio Tigar miš (ne zovite Brižit Bardo, ovo je „ekološki“ miš...) Ako želite da budete drugačiji i spremni ste za to da platite 21 evro, efekat je zagarantovan.

Stvarnost ili slika

Iz Logitech-a nam stiže nova Web kamera nazvana QuickCam Communicate STX Plus. Performanse su dobre: rezolucija je 640×480 piksela, a naročito nas je iznenadio kvalitet snimka tj. fotografije u rezoluciji čak 1,3 Mp. Kamera je jednostavna za instalaciju i upotrebu, a stalak je prilagođen svim monitorima, kao i notebook računarima, a podržava sve messenger-e kao što su MSN, Yahoo i drugi.

Iako nije lako izdvojiti 69 evra za Web kameru, mogućnosti ove „igračke“ će vas navesti da još jednom posegnete u džep... ili makar popunite naš kupon...

Bilo kuda, disk svuda

Kako najbrže preneti što više podataka od tačke A do tačke B? Stavite hard disk u Digitus Accessories „tabakeru“ i prikopčate ga na bilo koji kompjuter ili notebook. Kućište je namenjeno za 2.5“ diskove i podržava USB 2.0 interfejs ali i 1.1, što je dosta retka osobina kod sličnih uređaja. Portabilnost hard diska naročito je zgodna u situacijama kad koristite „šerovan“ kompjuter, pa biste za svaki slučaj voleli da držite svoje podatke „ispod jastuka“. Ako svemu tome dodamo i brzinu transfera od 480 Mbps, plus elegantni silver look, cena od 1400 din nije previsoka.

Canyon zvučnici

Kompanija koja nam do sada nije bila poznata po zvučnicima, na vrlo „vrućem“ tržištu nastupa sa modelom čije ime nije lako zapamtiti – CN-SP51OP 5.1. Canyon je proizveo potpuno bele zvučnike. Woofer je drveni i solidnih dimenzija, a ukupna snaga sistema nije mala: svaki satelit daje 10 W, a niskotonac čak 30 W. Uz sistem dolazi i eksterni kontroler sa daljinskim upravljačem.

Ovo je, ukratko, korektan 5.1 sistem, koji po kvalitetu zvuka i sa cenom od oko 60 evra prestiže konkurente u odgovarajućoj klasi.

ZyXEL P334 ruter

Deda Mraz vam je doneo novi računar. Krenete, naravno, pravo na Internet, no neko od ukućana je već zauzeo stalnu vezu ka svetu. Eh, kad bi barem postojao nekakav produžni kabl za Internet...

Kažite „dragička!“ – samo treba da stisnete palčeve i da učestvujete u „PC“-jevoj nagradnoj igri. Jedan WAN ulaz udenete u ADSL ili kablovski modem (ko šta ima), a na četiri LAN izlaza povezete kućne računare, pustite wizard-a da odradi dosadna podešavanja i svi imaju Internet. I još možete da ga podesite da zabranjuje pojedine sajtove, da ne bi deca baš previše lutala po virtuelno svetu...

Kingston „Putnik“

Od jednog od najpoznatijih proizvođača memorijskih modula do nas je stigao Kingston Data Traveler USB Flash drive, koji se odlikuje jednostavnim dizajnom, prilagođenom poslovnim ljudima. Veza sa računarom se ostvaruje preko sad već standardnog USB 2.0 porta. Deklarisana brzina upisa je 3 MB, a brzina čitanja 6 MB u sekundi, a kapacitet modela koji poklanjamo je 256 MB. Za korisnike kojima nisu potrebni veći kapaciteti, a pri tom ne žele da troše previše novca za flash disk, Data Traveler sa cenom od 23 evra predstavlja odlično rešenje.

Extreme igraonice

Posle velikog uspeha koji je postigao njegov prethodnik, Blitzkrieg 2 je i prvi nastavak sa punim 3D engine-om.

Codename Panzers: Phase Two je strategija puna akcije, koja se iz vreline Sahare premešta na snegom prekrivene Alpe, pa čak i do Jugoslavije. Budite u ulozi partizanskog vođe Vuka i ne obraćajte mnogo pažnju na to što vaši vojnici govore ruski (niko nije savršen).

U igri American Conquest učestvujete u velikim bitkama devetnaestog veka između Severa i Juga...

BTC DVD čitač

U opštoj „poplavi“ DVD-RW uređaja, DVD čitači su pomalo zapostavljeni. Ipak, neko i njih kupuje, a BTC BDV 316E se pokazao kao atraktivna kupovina. Radi se o čitaču koji DVD-R diskove čita 16x, a CD-R medije 48x brzinom. Uređaj radi solidno i nije previše bučan.

Ako se neko pita čemu kupovati DVD čitač u eri rezača, pomenućemo da 1859 dinara zaista ne zvuči preskupo, a ovaj model ipak može sasvim korektno da posluži za gledanje filmova i čitanje sadržaja sa medija. Pored toga, dobar je dodatak ukoliko već posedujete CD-RW uređaj, a nemate potrebu za snimanjem DVD-ova.

GlacialTech kuleri

Kompanija koja je već sebi stvorila renome na ovom tržištu, predstavlja dva modela – Turbine 4500 i Limba 2000. GlacialTech je svojevremeno bio poznat po jeftinim kulerima da bi posle nekog vremena tržištu ponudio i luksuznije modele, u koje spadaju i ova dva. Sistem rada oba modela podrazumeva da jedan ventilator uduvava vazduh u rebra, a drugi izvlači zagrejani vazduh iz njega.

Vizuelno donekle različiti, Turbine 4500 i Limba 2000 su konceptualno ista rešenja za AMD i Intel familije procesora. Oba kulera koštaju po 22 evra.

Do znanja za pet dana

Da li zaista umete da iskoristite svu opremu vaše firme? Ako je odgovor negativan ili nesiguran, firma CPU poklanja jednom čitaocu kurs po želji. Srećni dobitnik može izabrati usavršavanje u oblasti serverskih proizvoda kao što su: Windows Server 2003, SQL, Small Bussines Server... Zaposlene će sigurno obradovati to što kurs traje samo pet dana, po četiri školska časa. „Školarina“ iznosi oko 400 evra, ali zauzvrat dobijate zvanje sistem administratora, sistem inženjera, programera ili administratora baze podataka.

Korisne adrese:

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

Computerland
Kralja Milutina 32, Beograd
tel: 011/3976-304
http://www.compland.co.yu

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

Sampro
http://www.sampro.rs

Logo
Bulevar Kralja Aleksandra 261, Beograd
tel: 011/3440-090

ASBIS
http://www.asbis.rs

Desk
http://www.desk.rs

RefotB
http://www.refot.com

BUS Computers
tel: 0230/321-02

Extreme CC
tel: 011/3809-143

CPU
tel: 011/3234-317