PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 118 :

Januar 2006

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

U informatičkom svetu 2005. godina će biti zabeležena kao period umerenog, ali stabilnog rasta koji potvrđuje da je recesija sa početka veka definitivno prošla. Pošto mi po običaju kasnimo za svetom, domaći IT se 2005. našao u krizi, uz ozbiljan pad prodaje. Ipak, bilo je i lepih trenutaka...

U godini čije zadnje dane odbrojavamo proizvođači hardvera su zaključili da su mnoge tehnološke granice gotovo dostignute, pa su se okrenuli "planu B" - ako ne možemo da napravimo duplo brži procesor, stavićemo dva procesora koji rade u paraleli. Dopunićemo ih sa dve grafičke kartice, dva diska u RAID 0 nizu, dva mrežna adaptera... Posle optimizacija, dobili smo dual core procesore, SLI/CrossFire grafičke kartice, stripe matrice diskova... Udvostručavanje daje efekat, ali samo do nekih granica, pošto je teorija pokazala da je mnoge poslove teško paralelizovati. Osim toga, "paralelni" računari više troše i sve ih je teže hladiti, pa su neminovno glomazniji i bučniji. Srećom, korisnicima se sviđaju pa je na globalnom nivou zabeležen rast IT tržišta od 4-5%. Pošto je tržište čipova ipak "palo" (inkasirano je oko 33 milijarde dolara, umesto 37 milijardi iz spektakularne 2004. godine), nije teško zaključiti da najbrže raste tržište IT servisa, što predstavlja šansu za male zemlje poput naše. Šansu koju, nažalost, slabo koristimo.

Prodaja računara u Srbiji je tokom 2005. opala za 20%. Deo pada je, doduše, posledica masovnih kupovina pred prošlu Novu godinu i zlosrećno uvođenje poreza na IT opremu, ali podatak svakako predstavlja razlog za brigu. Prema analizi Republičkog zavoda za statistiku, tek 21% domaćinstava u Srbiji ima računar, što je daleko od proseka EU (46%). Što je još strašnije, svega 20% firmi ima računar, dok je u EU odgovarajući procenat blizu 90. Čak i to malo računara u firmama uglavnom se koristi na nivou obrade teksta i surfovanja Internetom - edukacija poslovnih korisnika za upotrebu naprednijih mogućnosti (skupo plaćenog) softvera predstavlja jedan od najvažnijih zadataka za 2006. godinu.

Pogledajmo ipak i vedrije lice 2006. godine - broadband je, zahvaljujući projektu ADSL, sve šire pristupačan, kompjuterske radnje niču na sve strane, banke su omogućile elektronsko poslovanje... Uz to je konačno formirana Republička agencija za telekomunikacije (još kad bi počela da radi...) i okončan monopol Telekoma, pa imamo razloga da sa optimizmom gledamo u 2006. Da bismo zadovoljstvo zbog uspešno završenih projekata podelili sa čitaocima, ovaj broj je porastao na 216 strana, a u hardverskom bloku ćete naći pointere ka dvadesetak poklona koje možete dobiti ako popunite naš anketni kupon. Provedite prijatne Božićne i novogodišnje praznike i... vidimo se 1. februara!

 • PC Izlog - veliki test poslovnih konfiguracija
 • PC Izlog - serveri i radne stanice
 • PC Izlog - detaljno o licenciranju softvera
 • Veliki test ink-jet štampača
 • CrossFire kartice u praksi
 • Ekskluzivno: Nikon 200D DSLR fotoaparat
 • Pregled tržišta SATA diskova
 • Nokia N90 mobilni telefon
 • Microsoft Automotive - računari u kolima
 • Bushnell - gedžeti za avanturiste
 • Prvi domaći PC muzej
 • Ekskluzivno: Prvi pogled na Office 12 Beta 1
 • Vista i multimedija
 • SoftImage 5.0
 • Britannica 2006 Ulimate Reference Suite
 • PlanPlus 2006 - Srbija na CD-u
 • FontLab Studio 5 - rad sa fontovima
 • Alati za intervencije na DVD-Video diskovima
 • Pregled najboljih programa za Symbian telefone
 • Elektronsko plaćanje u dve domaće banke
 • Web i padajući meniji
 • Dodatak: Kako smo se povezivali - 11 novogodišnjih priča

Izašao je sto osamnaesti, januarski broj časopisa "PC" sa posebnim dodatkom "PC Izlog" i pratećim CD-om. Evo pregleda najznačajnijih tema:

PC Izlog

Specijalni dodatak PC Izlog na 36 strana donosi detaljan pregled domaćeg tržišta poslovnih konfiguracija uz opsežne tekstove o radnim stanicama, serverima, licenciranju Microsoft-ovog i ostalog softvera.

Tu su i opsežne tabele karakteristika i ocena, opis metodologije testiranja i tekst o kreditima za firme koji će omogućiti lakše premošćavanje nedostatka obrtnih sredstava. Ukratko, sve što treba da znate pre nego što počnete da sakupljate ponude i kupujete PC-je koje ćete koristiti u poslovnom okruženju.

Hardver

- Veliki test ink-jet štampača

- ATI AVIVO tehnologija

- CrossFire kartice u praksi

- Veliki novogodišnji pregled kompjuterskih radnji

- Ekskluzivno: Nikon 200D DSLR fotoaparat

- Pregled tržišta SATA diskova

- Nova serija ASUS notebook računara

- Fuji-jev 9 Mp fotoaparat sa bilborda

- Canon DC10 kamkorder

- Nokia N90 mobilni telefon

- Microsoft Automotive - računari u kolima

- Bushnell - gedžeti za avanturiste

- Prvi domaći PC muzej

Softver

- Ekskluzivno: Prvi pogled na Office 12 Beta 1

- Vista i multimedija

- SoftImage 5.0

- Britannica 2006 Ulimate Reference Suite

- PlanPlus 2006 - Srbija na CD-u

- FontLab Studio 5 - rad sa fontovima

- Alati za intervencije na DVD-Video diskovima

- Pregled najboljih programa za Symbian telefone

- Kerio Personal Firewall

- Virusi - kako se zaštititi?

Komunikacije

- Elektronsko plaćanje u dve domaće banke

- Web i padajući meniji

Specijalni dodaci

- Kako smo se povezivali - 11 novogodišnjih priča

- PC-CD #118

"PC #118" je u prodaji od utorka, 27. decembra. Cena časopisa sa izdanjem "PC Izlog" i CD-om je 290 dinara.

Posebno iznenađenje za čitaoce su "PC Poklon" markice: čitav niz testiranih uređaja možete dobiti u novogodišnjoj nagradnoj igri, ako popunite i pošaljete naš anketni kupon. Srećno!