PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 22 :

Mart 1997

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Tačno pre 12 meseci, 27. februara 1996, "Telefonija" je uspostavila satelitsku vezu sa Internetom i tako snove hiljada domaćih kompjuteraša pretvorila u stvarnost. Na nešto dobro čovek se brzo navikne - Internet je začas postao deo našeg života, koji više i ne primećujemo: kada nešto zatreba, Mreža je nadohvat ruke, pogotovu otkako je satelitski link ubrzan na 512 kbit/s.

Navikavajući se na Internet, skloni smo da zaboravimo da će proći još dosta vremena pre nego što on svima bude dostupan. U Crnoj Gori još nema Internet provajdera. EUnet je otvorio ekspozituru u Novom Sadu, ali u ostalim gradovima Srbije nema tačaka prisustva, a oni koji bi pristali na međugradske pozive, često ne mogu da se pohvale dobrim telefonskim vezama, pa prenos podataka teče sporo, uz velike troškove. Čak i u Beogradu, grupe pretplatnika imaju katastrofalne veze sa pojedinim centralama, pa im je pristup Internetu pre mučenje, nego zadovoljstvo. Malo susednih zemalja je uspostavilo linkove poput naših, ali nas ubija slaba infrastruktura, loše i nepodešene centrale, stari kablovi... Dokle?

Onaj ko se, iz bilo kog razloga, tokom sledećih meseci ne uključi u Internet, propustiće nešto što treba videti: poslednje dane haotičnog, slabo organizovanog i mladog Web-a. Uskoro ćemo se sa nostalgijom sećati dana kada smo nasumice lutali Mrežom, tražeći zanimljive prezentacije. Internet se ubrzano menja i prestaje da bude medij iz koga "vučemo" podatke; transformisaće se u organizovan sistem koji nam te podatke "gura". Mnogi analitičari smatraju da ćemo za samo par godina Mreži pristupati na nov način, bolje reći da će Mreža na nov način pristupati nama. Izabraćemo stvari koje nas zanimaju i one će potpuno automatski pristizati na naš računar, smeštajući se u odgovarajuće baze podataka. Internet će sve više ličiti na televiziju, sa kojom će se, afirmacijom ATM standarda, možda sjediniti. Tako ćemo biti daleko efikasniji, ali nisam siguran da se trendu pasivizacije korisnika previše radujem.

Priča o Internetu, njegovoj budućnosti i "push" tehnologiji samo je jedna od udarnih tema ovog broja "PC"-ja. Verujem da ćete sa interesovanjem pročitati i rezultate opsežnog testiranja savremenih procesora, megatest IDE diskova, prikaz nove Venture... Izaberite, dakle, svoj novi procesor i disk, prilagodite Office 97 domaćim uslovima, posetite zanimljive Web strane u zemlji i svetu i pripremite se za novosti koje vas očekuju. Vidimo se početkom aprila, na simpozijumu YU Info!

Udarna tema hardverskog bloka je megatest diskova, u kome se nismo ograničili samo na poređenje performansi: saznaćete i kako diskovi rade, koji su njihovi najvažniji parametri i kako uopšte uporediti dva diska. Konkretno, bavili smo se IDE diskovima i testirali praktično sve najnovije modele na domaćem tržištu; za sledeći broj "zakazan" je megatest SCSI diskova. Drugi veliki test bavi se procesorima, a posebno njihovom sposobnošću da "krckaju brojeve": videćete kakve su rezultate pokazali Intel, Cyrix i AMD. U hardverskom bloku testiramo i prve računare sa MMX procesorima, jedan jak notebook, monitor koji rotira, dva laserska štampača, mrežni hardver firme Bay Networks... Ljubitelji novih tehnologija svakako će sa interesovanjem pročitati detaljan prikaz digitalne fotografije, odnosno foto aparata raznih cena kojima je zajedničko da, umesto na papiru, proizvode sliku na vašem disku.

U softverskom bloku počinjemo od detaljnog prikaza paketa Corel Ventura 7 - ako vam je dosadilo da prelamate knjige u Quark-u, dajte šansu ovoj "staroj dami". Kada se radi o "starom gospodinu Word-u", ovog meseca ga prilagođavamo našim uslovima, odnosno detaljno pišemo o problemima YU slova u verziji Office 97. Prikazujemo i Norton Utilities 2.0 za Windows 95, tri programa za 3D modeliranje, PostScript emulatore, Visual Source Safe, VisualAge Basic i pregršt uslužnih programa. U bloku Multimedija isprobali smo veliku enciklopediju nauke i tehnike koju izdaje McGraw-Hill.

Blok posvećen komunikacijama počinje praktičnim primerom, iskustvom iz firme koja je, koristeći Internet i program NetMeeting, petostruko smanjila svoje komunikacione troškove. Sledi tekst koji su mnogi tražili, opis tehnologije koja, pod određenim uslovima, omogućava da običnim PC računarom zamenite profesionalni i skupi ruter. Dalje pišemo o Real Audio formatu i raznim mogućnostima da slušate muziku preko Mreže, posećujemo prezentacije koje se bave naučnom fantastikom, predstavljamo interaktivne igre na Mreži, diskutujemo o primeni "elektronskog novca"... Zanimaće vas svakako i uporedni test Java okruženja.

Programerski blok donosi tekst o distribuiranoj obradi podataka i pratećim Clipper programima, opis asemblera za Delphi, nastavak teksta o pisanju VxD drajvera, još jedan prilog večnoj težnji ka "lepom programiranju" i opis programiranja za Unix / X windows okruženje.

Specijalni dodatak je "WinWord 97 - kompletno uputstvo za upotrebu", koje je napisala Ana Mijušković. Radi se uputstvu za korišćenje nove verzije najpopularnijeg tekst procesora na svetu...

"PC #22" se od srede, 5. marta prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 22 dinara. Pretplatnici su ga verovatno već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima, po ceni od 28 dinara.