PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 23 :

April 1997

TehnoGuru

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Pretpostavljam da niste propustili premijeru verzije 97 "Zvezdanih ratova"? Sam film, kao valjda i svaki drugi snimljen 1977. godine a onda premeren današnjim aršinom, deluje prilično naivno, ali će čitaoce ovih redova zainteresovati njegova tehnička strana. Pre 20 godina, Lukas je intenzivno koristio maske i makete svemirskih brodova; u rimejku je mnogo toga prepušteno računarima. Rezultat su fantastično animirane spodobe koje prevazilaze "Park iz doba Jura", pa i Jabba the Hutt koji se pomerio sa svog podnožja (nekada mi je delovao opasnije), progovorio, pa i prohodao... ili barem progmizao. Pogled na špicu pokazaće da se za animacije ne koriste neki nezamislivi superračunari, već radne stanice umerene cene opremljene najmodernijim softverom. To nas je i inspirisalo da u ovom broju "PC"-ja objavimo uvod u nelinearnu montažu, tehnologiju koja će sledećih godina biti u centru pažnje ne samo profesionalaca u filmskoj industriji, već i svih onih čiji posao zahteva prezentacije i projekcije. Nelinearna montaža zahteva samo jači PC ili Mekintoš i specijalizovani softver koji predstavljamo; za godinu-dve, tehnologija će biti svakom dostupna, a njeni dometi zavisiće samo od naše imaginacije - jedan je, ipak, Džordž Lukas.

Ovog meseca pozdravljamo sazrevanje još jedne tehnologije, Web izdavaštva. Pojavom paketa kao što je Microsoft FrontPage 97, izrada prezentacija postaje jednostavniji posao, ne samo kada se radi o dizajnu Web strana, već i kada te strane treba objediniti u opsežnu elektronsku publikaciju, na kojoj radi više ljudi. Poslednjih nedelja sam dosta radio sa FronPage-om i mogu samo reći da je to bilo zadovoljstvo - napravio sam svoju prezentaciju (www.sezampro.yu/~dejanr... svratite!) uz taman onoliko bavljenja HTML-om koliko bih koristio PostScript komande dok pišem tekst u Word-u. WYSIWYG koncept se ponovo afirmiše, reformišući Web izdavaštvo brže nego što je nekada preobrazio obradu teksta i DTP.

Aprilski "PC" nismo, naravno, posvetili samo ovim tehnologijama sutrašnjice: ostalo je dosta mesta i za stvari koje danas uveliko primenjujemo. Tu je uporedni test SCSI diskova, sledeća generecija SoundBlaster kartica, 16-brzinski CD, Access 97, PageMaker 6.5, tekstovi koji se bave multimedijom i Internetom... imaćete, verujem, šta da čitate do 5. maja i našeg sledećeg broja. Nedelju dana kasnije, dolazi majski Sajam tehnike za koji su, kako danas čujem, sva izložbena mesta već rasprodata. Vidimo se tamo!

Udarna tema hardverskog bloka je uporedni test SCSI diskova, uz opis teorijske osnove ovog interfejsa i poređenje sa popularnim EIDE standardom. Objavljujemo i prikaz šest monitora koji su se upravo pojavili na našem tržištu, prve utiske o mrežnim računarima, test Compaq-ovih Pentium i Pentium Pro servera, prikaz nove SoundBlaster AWE 64 zvučne kartice i 16-brzinskog CD-ROM-a kao i zanimljive teme koje se bave lokalnim mrežama.

U softverskom bloku prikazujemo Adobe Pagemaker 6.5, Microsoft FrontPage 97, Access 97, biblioteku uz pomoć koje se Clipper programi sele u Windows okruženje, program uz pomoć koga ćete napraviti stablo vaših predaka... Verujemo da će vas posebno zainteresovati tekst koji se bavi nelinearnom montažom: konačno su personalni računari (kako PC tako i Mekintoš) zauzeli mesto na stolovima montažera, mada se i dalje uglavnom koristi hibridni metod: računar tokom kreativnog dela montaže, ali makaze u njenom finalu...

Blok posvećen komunikacijama donosi zanimljiv tekst o merenju vremena na Internetu (jeste li znali da posredstvom Mreže možete veoma precizno doterivati časovnik?), prikaz Web strana najvećih svetskih novinskih agencija koje će vam pomoći da u svakom trenutku budete dobro informisani, pregled prezentacija proizvođača automobila kao i opis slanja faksa preko Interneta u raznim varijantama. Administratore mreža posebno će zainteresovati tekst o problemima koje može da izazove sitna greška u konfiguraciji rutera. Tu je priča o jednom Sezamovom danu.

Programeri će u novom broju čitati o Clipper programima koji zatvaraju kartice kupac/dostavljač, binarnim stablima i kompresiji, osnovama rada optimizacionih kompajlera, bitmapama u Windows-u...

Posebna poslastica je izvod iz intervjua Bila Gejtsa - prvi čovek softverske industrije bavi se prvim danima PC računara, ali i prognozira njegov dalji razvoj i tehnologije koje će sledeće decenije biti dominantne...

Specijalni dodatak je uputstvo za korišćenje programa Corel Ventura 7.

"PC #23" se od četvrtka, 4. aprila prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 22 dinara. Pretplatnici su ga verovatno već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima, po ceni od 28 dinara.