PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 26 :

Jul / Avgust 1997Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Redovni čitaoci "PC"-ja znaju da na ovoj strani retko pišem sastave na temu "baš nam dobro ide", ali ovoga puta moram da počnem od prošlog broja, koji je tako efikasno razgrabljen da smo sredinom juna ostali bez i jednog primerka. Voleo bih da je jedini uzrok te euforije rastući kvalitet časopisa, ali priznajem da "mali" udeo ima i CD koji smo, u saradnji sa Adacomom i WD-om, poklonili čitaocima. Probrani softver sa CD-a izazvao je naročito interesovanje, a ne kaže se uzalud da jedući dolazi apetit: moj mailbox je već danima pun komplimenata za ovaj projekat, ali i pitanja "a zašto na CD-u nije i..."

Pošto je interesovanje za dobar softver ogromno, odlučili smo da krenemo korak dalje: u saradnji sa SezamomPro, u julu izdajemo kolekciju probranih programa na dva CD-a. Ova jedinstvena biblioteka sastojaće se od proširenja operativnih sistema, njihovih prilagođenja YU uslovima, Internet alata, uslužnih programa, drajvera, zabavnih sadržaja, multimedije... ukupno 1.3 GB pažljivo prikupljenih programa koji će vam pomoći da iz računara izvučete maksimum. Da vam se ne bi dogodilo da, kao kada se radilo o junskom broju, ostanete bez primerka, predlažem da se pretplatite: pišite na prodaja@pcpress.co.yu ili pozovite 451-263.

Za septembar pripremamo knjigu "PC 97", u kojoj na preko 300 strana objavljujemo opširna uputstva za upotrebu Windows-a 95/NT i programa Word 97, Excel 97, PowerPoint 97, Corel 7, Ventura 7... Knjigu prati i nešto što ste često tražili: CD na kome su svi tekstovi objavljeni u prvih 25 brojeva časopisa "PC", dopunjen softverom koji će vam omogućiti da lako i brzo pronađete željene podatke u toj velikoj riznici informacija.

Koje će informacije iz ovog broja biti najbolji prilog budućoj riznici? Čitaćete prikaze vrhunskih servera i računara, upoznati nove tehnologije kao što su LCD monitori, baciti pogled na budući NT 5, šetati Internetom i uživati u par letnjih tema, ali vam posebno skrećem pažnju na tekst o procesorima: stigao je AMD K6, koji ovde košta 770 dem, a po performansama je uporediv sa P6 (1100 dem) i Pentium-om II (1850 dem)... i još ne zahteva da kupite novu ploču. Prvi komentari kažu da će Vinod Dham, arhitekta Pentiuma koji je prešao u AMD, učiniti Intel-u "uslugu" uporedivu sa onom iz sedamdesetih, kada je Federico Faggin, dizajner 8080, osnovao Zilog i napravio Z-80. Najesen ćemo videti da li je zbilja tako, a do tada... provedite prijatno leto i vidimo se 5. septembra!

U hardverskom bloku čitaćete tekst o moćnim Compaq-ovim i Acer-ovim serverima sa po dva Pentium Pro procesora, prve utiske o AMD-ovom K6 (da li je Pentium II ozbiljno ugrožen... od strane duplo jeftinijeg čipa?), prvi prikaz ravnih LCD ekrana, dodatak prošlomesečnom megatestu matičnih ploča, test najnovijih Daewoo monitora, uporedni test 3D akceleratorskih MPEG kodiranju koje omogućava da 13 sati muzike snimite na CD-ROM, prikaze U.S. Robotics Pilot (računar koji prepoznaje vaš rukopis), HP Vectra i Casio džepnih organajzera... tu je i letnji koktel, prikaz gomile miševa, džojstika, zvučnika i drugih sitnica koje će pripremiti vaš PC za vrele dane.

U softverskom bloku upoznaćete osnove budućeg Windows NT-a 5.0, pročitati detaljan prikaz Microsoft Visual Basic-a 5.0 i Borland-ovog novog C++ kompajlera (C++Builder), kreativno iskoristiti Microsoft Outlook, upoznati mogućnosti Rendering programa, uživati u mogućnostima VRML-a (hardver i softver koji obezbeđuje virtuelnu realnost), pročitati detaljan test Adobe Acrobat-a, opis PDF formata, prikaze mnoštva uslužnih i multimedijalnih programa...

Blok posvećen komunikacijama počinje prikazom DirecPC sistema koji je konačno stigao u Beograd: satelitska antena, za čije postavljanje nisu potrebne nikakve posebne dozvole, obezbeđuje vam da iz stana ili firme pristupate Internetu brzinom od 400 kbit/s. Tu je i pregled rasta YU Interneta (jeste li se nekada zapitali kolika je domaća Mreža? Koliko je porasla za godinu dana?), tekst o tipografiji na Web-u, pregled Internet sajtova sa datotekama, prilog za one koji nameravaju da studiraju u inostranstvu...

Programeri će čitati o Chat serveru i klijentu pisanom kartica, priču o u Javi, programiranju zvuka na PC-ju, VxD drajverima, pisanju introa i drugim temama.

Specijalni dodatak je štivo koje ćete rado čitati u letnjim danima: "Kako se kalio mikroprocesor", istorija razvoja mikroprocesora sa opisima svih čipova koji su uspeli na tržištu i/ili doneli nešto novo...

"PC #26" se od petka, 4. jula prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 22 dinara. Pretplatnici su ga verovatno već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima, po ceni od 28 dinara.