PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 41 :

Decembar 1998

TehnoGuru

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Posle dužeg vremena, ovaj uvodnik nastaje na notebook računaru. Ne, nisam nigde otputovao – hvala na pitanju, sasvim mi je udobno i kod kuće. Ipak, iskušenje je bilo preveliko: ASUS P6300 je jedan od prvih notebook računara najnovije generacije koji je stigao u naše krajeve. Pentium II procesor, veliki disk, CD i multimedija... može li on da zameni kućni računar? Jedini način da se odgovori na to pitanje je eksperiment: nekoliko dana sam kompletan posao radio na notebook-u i nije mi teško palo! Stoni računari će uvek biti brži i jeftiniji, ali su razlike sve manje i sve teže ih je primetiti. Najzad, moderan personalni računar je objektivno brži nego što je potrebno za većinu poslovnih aplikacija; neki, najčešće nepotrebni deo te brzine lako ćemo žrtvovati da bismo dobili na prenosivosti.

Za udoban rad sam na notebook priključio „normalnu“ tastaturu, ali nije bilo potrebe da priključujem i klasičan monitor – 13.3“ TFT ekran je, po dimenzijama i performansama, superioran u odnosu na ekrane većine stonih računara. Osim toga, dobro je da se navikavam na TFT ekrane – da je raspored poslova bio drugačiji, moglo mi se desiti da ove redove pišem na stonom računaru, gledajući u Samsung SyncMaster 531TFT, novi impresivni ravni ekran koji je dobio jednu od važnih nagrada na novosadskom Sajmu informatike, telekomunikacija i elektronike. Svakome ko je pogledao SyncMaster 531 jasno je da vreme klasičnih, glomaznih monitora zasnovanih na katodnoj cevi prolazi – posle 101 godine, vreme je da pronalazak Ferdinanda Brauna koji je (kaže Encarta 99) zasnovan na idejama Vilijama Kroksa iz 1870. ode u penziju. Ako mislite da se CRT televizor, koji je simbol jedne epohe, neće lako povući pred TFT ekranima, setite se šta se desilo sa mehaničkim satovima kada su se pojavili kvarcni: nova, bolja i jeftinija tehnologija začas skloni sa tržišta staru. TFT ekrani su bolji, ali još nisu jeftiniji; kada im cena još malo padne, računajte na udobniji rad i mnogo dodatnog prostora na stolu. A u budućnosti... ko zna, možda će se još veći ekran preseliti na zid.

Pentium II notebook i TFT ekran nisu jedine zvezde ovog broja „PC“-ja. Tu je i Windows 2000, čiju smo drugu beta verziju detaljno testirali, a čitaćete i o jeftinim matičnim pločama, malim računarima i organajzerima, Illustrator-u 8... Dosta zanimljivog materijala, a vremena manje nego obično, jer januarski „PC“ izlazi pre Nove godine. Za njega pripremamo test mobilnih telefona, izbor 50 najboljih YU Web strana, veoma zanimljiv specijalni dodatak i... videćete već!

  • Čitajte o monitorima raznih dijagonala i jednom ekskluzivnom TFT ekranu, jeftinim Pentium II matičnim pločama, novim 3D karticama, uporedite 32X CD čitače, izaberite svoj sledeći palmtop, a onda pređite na softver - predstavljamo drugu beta verziju Windows-a 2000, paket Adobe Illustrator 8, Wright Design i PhotoVista, opisujemo OpenType format koji će, u Windows-u 2000, ujediniti Type 1 i TrueType, predstavljamo zanimljive multimedijalne naslove i knjige... U bloku posvećenom komunikacijama opisujemo raspodelu opterećenja na Internet serverima, predstavljamo protokol frame relay, projekat satelitskog Interneta Teledesic i opisujemo razna zanimljiva mesta na Mreži...
  • Specijalni dodatak posvećen je Visual Basic-u 6: naučite da kreirate maske, pišite kod, operišite sa kontrolama, bazama podataka, multimedijom...

Hardverski blok počinje prikazima dva uređaja najnovije generacije: ASUS Pentium II notebook i Samsung TFT ekran. Zatim opisujemo Intel-ove planove za sledeće generacije procesora, testiramo jeftine Penium II matične ploče, nastavljamo sa testovima 3D grafičkih kartica treće generacije, prikazujemo niz monitora različitih dijagonala, poredimo 32X CD-ROM čitače, detaljno predstavljamo nove palmtop računare...

Hit softverskog bloka je svakako prikaz druge beta verzije Windows-a 2000 (do skora se zvao Windows NT 5). Tu su i prikazi Adobe Illustrator-a 8, programa Wright Design, PhotoVista, Rational Rose, analiza Open Type formata fontova koji će biti ugrađen u Windows 2000 i pokušati da "pomiri" Type 1 i TrueType... Čitaćete i o dodacima za LightWave, dva multimedijalna CD-ROM-a koja predstavljaju riznice Hilandara, uslužnim programima, Encarta World Atlas-u, Webster enciklopediji i drugim naslovima.

Blok posvećen komunikacijama počinje diskusijom o load balancing-u: kako da, ako saobraćaj prema vašoj prezentaciji raste, rasporedite zahteve na više servera? Zatim opisujemo frame relay protokol i projekat Teledesic, u koji je uključen i Bil Gejts: naša planeta će uskoro biti okružena mrežom satelita koji će obezbediti Internet svuda i na svakom mestu. Programeri će čitati o Delphi sajtovima na Internetu, konstrukciji softverskih "3D mašina" i rešenjima za dealokaciju memorije primenjenim u jeziku Java.

Specijalni dodatak posvećen je Visual Basic-u 6: naučite da kreirate maske, pišite kod, operišite sa kontrolama, bazama podataka, multimedijom...

"PC #41" se od četvrtka, 3. decembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 37 dinara. Pretplatnici su ga već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima. Cena je nepromenjena.