PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 48 :

Septembar 1999

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Početkom avgusta kompjuterski svet je potresla vest koju je, posle 20 godina Intel-ove dominacije na tržištu procesora, malo ko očekivao: upravo promovisani AMD Athlon je brži od Pentium-a III/600 gotovo na svim testovima! Nisu više u pitanju samo jeftini računari – Intel je napadnut duž kompletne linije primene kompjutera, pa čak i na tržištu servera, pošto Athlon već radi u dvoprocesorskim sistemima (da li će se neki ljubitelj atletike u AMD-u setiti da tu verziju nazove BiAthlon?). Intel se, naravno, neće predati – odmah je snizio cene procesora za 40%, čemu će AMD teško parirati. Kupci će teko, i pored skoka cena memorija, za manje novca dobijati bolje konfiguracije.

U bespoštednom marketinškom ratu tvorci procesora sve češće pominju reč Internet – važan slogan Pentium III „blue door“ kampanje, u koju je Intel uložio pola milijarde dolara, kaže da će se „Web surfer, kada pređe na Pentium III, osećati kao da je, posle života na sendvičima, došao na banket“. Svi znamo da glavni problem na Internetu nije sporo renderovanje VRML scena, nego mala brzina prenosa podataka (jedan od retkih sajtova na kojima ćete primetiti prednosti Pentium-a III je www.blaxxun.com), pa frazu za sada smatramo marketinškom hiperbolom, premda ona govori o značaju Interneta i pokazuje da će se stvari razvijati brzinom koju nije lako pratiti. Imajući u vidu hronični manjak vremena karakterističan za poslovne ljude, PC Press i SezamPro periodično organizuju Internet seminare, koji predstavljaju priliku da se, u prijatnom okruženju, uz vrhunski komfor, odabrane predavače i niz pratećih sadržaja, učesnici za kratko vreme informišu o novim tehnologijama koje mogu primeniti u svojoj firmi. Zato koristim priliku da sve zainteresovane čitaoce „PC“-ja pozovem na seminar Internet 2000, koji će biti održan od 2. do 6. oktobra u atraktivnom ambijentu hotela „Avala“ u Budvi.

U centru pažnje Seminara biće primena Internet tehnologija u firmama, ali se te tehnologije toliko prepliću sa savremenim hardverom i softverom, da pregled novih generacija messenger-a i browser-a predstavlja samo početak. Važne teme Seminara biće (budući) Windows 2000, Office 2000 i groupware alati, dok će tehničkim segmentom dominirati pitanja automatskog prenosa podataka sa kompanijskog informacionog sistema na Web, izrade aktivnih Web strana i tehničke osnove korporacijskog provajdinga. Sve te teme ćemo, naravno, analizirati i na stranicama našeg časopisa. Vidimo se početkom oktobra, u Budvi i na kioscima!

  • Na 118 strana septembarskog broja "PC"-ja upoznaćete Athlon, novi AMD-ov procesor koji je na svim testovima prestigao Intel Pentium III/600, kao i prvi DVD-RAM uređaj koji je stigao u Beograd. Zanimaće vas i uporedni test deset 56 K modema, poređenje nove generacije UltraDMA/66 matičnih ploča i pet grafičkih kartica među kojima je i NVidia Vanta. Zatim pređite na softver, upoznajte Excel 2000, FrontPage 2000, FontLab 3, Amapi 3D, Crackerjack i pročitajte praktične savete za one koji konfigurišu Windows NT računar ili pokušavaju da koriste YU slova u Adobe programima. U bloku posvećenom komunikacijama predstavljamo program za administriranje DNS i DHCP tabela u mreži i opisujemo zanimljive Web sajtove koji se bave učenjem stranih jezika, aerobikom i formulom 1. Programeri će čitati o paketu Alaska Xbase++ koji omogućava bezbolno prebacivanje Clipper programa u Windows okruženje.
  • Specijalni dodatak je posvećen osvetljavanju grafičkog filma na uređajima visoke rezolucije - poredimo image setter-e raznih proizvođača, opisujemo njihove karakteristike i primenu.

Hit hardverskog bloka su prve informacije o procesoru AMD Athlon, koji na svim testovima prestiže Pentium III/600. Novu generaciju Intel procesora podvrgli smo aritmetičkim testovima koji su pokazali neočekivane rezultate, uporedili smo deset 56K modema koji se prodaju na našem tržištu, a čitaćete i prikaz novih UltraDMA/66 matičnih ploča, test prvog DVD-RAM uređaja koji je stigao u naše krajeve (kako vam izgleda mogućnost upisa 5.2 GB podataka na jedan disk?), pregled novih grafičkih kartica među kojima je NVidia Vanta, koja donosi TNT2 performanse po ceni od svega 120 bodova, prikaz pet novih laserskih štampača i druge opreme, među kojom posebno izdvajamo Rio MP3 vokmen i Logitech aktivni volan.

Softverski blok počinje detaljnim prikazom Excel-a 2000 i FrontPage-a 2000, važnih komponenti paketa Microsoft Office 2000. Sledi prikaz programa FontLab 3 koji, konačno, omogućava editovanje TrueType i Type 1 fontova bez gubitka hint-ova i drugih informacija, uputstva za instalaciju YU slova tako da se koriste iz Adobe grafičkih programa, prikaz paketa za 3D modelovanje Amapi, Crackerjack-a koji pruža potpunu kontrolu nad separacijom kompozitnog PDF dokumenta i niz praktičnih saveta o konfigurisanju Windows NT računara.

U bloku posvećenom komunikacijama, nakon detaljnih informacija o seminaru Internet 2000 koji će biti održan od 2. do 6. oktobra u Budvi, predstavljamo paket IPAddressWorks firme Process Software, koji automatizuje ažuriranje DNS i DHCP tabela u velikoj mreži, a onda sledi pregled zanimljivih Web sajtova: gde da učite strane jezike, kako da vežbate virtuelni aerobik ili da se zabavite uz najbrži cirkus sveta, Formulu 1. Programeri će čitati o paketu Alaska Xbase++ koji omogućava bezbolno prebacivanje Clipper programa u Windows okruženje.

Specijalni dodatak je posvećen osvetljavanju grafičkog filma na uređajima visoke rezolucije - poredimo image setter-e raznih proizvođača, opisujemo njihove karakteristike i primenu.

"PC #48" se od subote, 4. septembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 54 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 60 dinara.