PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 52 :

Januar 2000

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Bliži se kraju godina koju ćemo pamtiti, ali ne po događajima vezanim za računarsku industriju: posle decenija spektakularnog rasta, PC svet kao da ulazi u mirnije vode. Tokom prethodnih 12 meseci nije se pojavila nova generacija procesora niti operativnih sistema, ali to ipak ne čini 1999. neinteresantnom. Primetan je napredak u domenu masovnih memorija: diskovi od neverovatnih 20 gigabajta su, uz cenu od 300 DEM, nadohvat svačijeg džepa, dok je DVD hit godine, mada se i dalje traga za primenama tog ogromnog skladišta podataka. Korisnici time nisu oštećeni – dok očekuju računarske DVD naslove, mogu da iskoriste novu igračku da bi pogledali Matrix sa laserskog diska. Za to vreme, meteorski rast Interneta se nastavlja, kako u svetu tako i kod nas: provajderski sistemi osnivaju se maltene u svakoj ulici, a konkurencija donosi niže cene i kvalitetniji servis.

Kada bih ovde završio „godišnji izveštaj“ i iskoristio priliku da vam preporučim knjigu i CD „PC 2000“ koji upravo izlaze, niko ne bi primetio bilo šta neobično. Prvi pasus je u potpunosti „recikliran“ iz 13 godina starog teksta (pogledajte www.sezampro.yu/~dejanr/g1986.htm) u kome sam komentarisao računarsku 1986. Samo sam „zamenio toner“: umesto diskova od 20 GB pominjani su diskovi od 20 MB, umesto DVD-a CD, umesto Internet provajdera BBS-ovi, a umesto Matrix-a Kameronov kult film Aliens, koji je 1999. stigao i na DVD-u, u vidu ko zna kog nastavka Resurrection (eh, šta vreme, kloniranje i bodi bilding učiniše od Ripli). Da ne zaboravim nulu sklonjenu sa cene diskova – 1986. smo smatrali da je cena od 3000 DEM za disk od 30 MB „konačno pristupačna“.

Šta da očekujemo u 2000. godini? Možda će se istorija i dalje ponavljati: 1987. smo zapamtili po revolucionarnom hardverskom napretku, PS/2 porodici (od koje su ostali samo PS/2 konektori za miša), bezbrojnim klonovima, računarima koji rade pod ne-DOS operativnim sistemima kao i po velikom padu cena kompjuterske opreme koja, nažalost, nije mogla da uhvati korak sa devalvacijom dinara. Te godine

ARPANET se povezao sa DDN-om u mrežu koju danas zovemo Internet, dok je prvi domaći BBS zatvoren na zahtev poštanskih vlasti. Budimo skromni: neka se istorija ponovi samo 75% (devalvaciju i sukobe sa poštom mogli bismo i da preskočimo) pa ćemo krajem 2000. imati razloga da budemo dobro raspoloženi. Predupredite probleme koje bi Y2K bag mogao da vam napravi, provedite prijatne novogodišnje i Božićne praznike i... vidimo se 5. februara. Srećna Nova!

  • Na 136 strana januarskog "PC"-ja testiramo 11 kompletnih računara koje su sastavile velike domaće firme, poredimo 20 mobilnih telefona koji dominiraju YU tržištem kao i laserske štampače srednje klase, predstavljamo Samsung monitore, Quantum i IBM diskova, skenere, digitalne foto aparate i druge komponente. U softverskom bloku detaljno analiziramo finalnu test verziju paketa Windows 2000 Advanced Server, opisujemo novitete koje je doneo Outlook 2000 i predstavljamo programe trueSpace 4, Symantec SystemWorks 2000, Flight Simulator 2000...U bloku posvećenom komunikacijama objavljujemo tradicionalni izbor 50 najboljih YU Web strana, test kartice koja omogućava da povežete postojeću satelitsku antenu sa PC-jem i koristite je za surf Internetom uz brzinu download-a od 400 kbps i pogled na partiju šaha koju je Kasparov, posredstvom Interneta, igrao protiv "ostatka sveta". Programeri će čitati o automatskom oporavku oštećenih DBF fajlova i XML editorima.
  • Specijalni dodatak je, po tradiciji, štivo uz koje ćete provesti prijatne novogodišnje i Božićne praznike: saradnici "PC"-ja pripremili su 12 priča iz života koje se odnose na razne bagove i probleme koje su susretali i rešavali baveći se računarima.
  • Kupovinom "PC #52" učestvujete u nagradnoj igri firme PC Centar koja je obezbedila atraktivne novogodišnje nagrade.

Hardverski blok je u znaku dva velika uporedna testa. Sakupili smo 11 kompletnih konfiguracija koje prodaju domaće firme u zadatom rangu cena, pa smo detaljno testirali njihove performanse - iako su platforme slične, pokazuje se da su distributeri stavili akcenat na različite karakteristike. Drugi veliki test bavi se mobilnim telefonima - uporedili smo 20 modela koji trenutno dominiraju YU tržištem. Zainteresovaće vas i uporedni test laserskih štampača srednje klase (od 900 do 1800 DEM), prikazi nove serije Samsung monitora, Quantum i IBM diskova, skenera Linotype Circon, HP PhotoSmart S20 i HP ScanJet 6390C, Canon-ovog digatalnog foto-aparata A50, Wacom Graphire grafička table i drugih komponenti.

Softverski blok počinje detaljnim prikazom finalne test verzije paketa Windows 2000 Advanced Server - upoznaćete aktivne direktorijume, rad sa diskovima, klastere, mrežne, Web i multimedijalne servise i ostale novitete koje će doneti sledeći Windows. Sledi detaljan pregled mogućnosti Microsoft Outlook-a 2000, prikazi programa trueSpace 4 i Symantec SystemWorks 2000, analiza mogućnosti zaštite PDF dokumenata i opširan prikaz nedavno objavljene verzije 2000 popularnog Flight Simulator-a.

U bloku posvećenom komunikacijama objavljujemo tradicionalni izbor 50 najboljih strana na domaćem Web-u - sajtovi su podeljeni po oblastima, pa ćete upoznati najbolje pretraživače, sajtove sa dnevnim vestima i drugim informacijama, časopise na Mreži, računarske sajtove, popularne tačke okupljanja kao i Web stranice koje se bave kulturom, umetnošću, sportom, zabavom... U nastavku bloka čitaćete o kartici koja je poslednjih meseci izazvala veliko interesovanje: šta mislite o mogućnosti da postojeću satelitsku antenu povežete sa PC-jem i koristite je za surf Internetom, uz brzinu download-a od 400 kbps? Tu je i pogled na šahovsku partiju koju je Kasparov, posredstvom Interneta, igrao protiv "ostatka sveta" kao i nova primena Interneta - frankiranje klasičnih pisama. Programeri će čitati o automatskom oporavku oštećenih DBF fajlova i XML editorima.

Specijalni dodatak je, po tradiciji, štivo uz koje ćete provesti prijatne novogodišnje i Božićne praznike: saradnici "PC"-ja pripremili su 12 priča iz života koje se odnose na razne bagove i probleme koje su susretali i rešavali baveći se računarima. Neke od priča se bave vremenom velikih računara, neke su posvećene tradicionalnim programerskim problemima, govori se i o bagovima u časopisima, pa čak i o računaru na koji su se uselili duhovi...

Kupovinom "PC #52" učestvujete u nagradnoj igri firme PC Centar, koja je obezbedila atraktivne novogodišnje nagrade.

"PC #52" se od ponedeljka, 27. decembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 87 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 95 dinara.