PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 55 :

April 2000RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Postignuta je još jedna psihološka granica: AMD i Intel su 6. odnosno 8. marta predstavili Athlon i Pentium III koji rade na frekvenciji od 1 GHz. Novi procesori su i dalje retki na tržištu i neprijatno skupi, što će verovatno usporiti njihov dolazak u naše krajeve, ali „trka do gigaherca“ pokazuje koliko je konkurencija važna za napredak. Da AMD Athlon prošlog leta nije prevazišao najbrži Pentium III, možda bismo „gigahercni procesor“ dočekali tek 2001. godine. U uslovima oštre konkurencije razvojni timovi su morali da daju sve od sebe, pa cene stalno padaju a generacije procesora se smenjuju jedna za drugom, otvarajući nove horizonte primene računara.

Iskustvo nas, nažalost, uči da ovakva takmičenja imaju i tamniju stranu: u žurbi da izađu na tržište, proizvođači posvećuju nedovoljnu pažnju testiranju, pa nad glavama korisnika kao Damoklov mač stalno visi opasnost od bagova. Još su sveža sećanja na zloglasni Pentium-ov aritmetički bag, koji je naterao Intel da pre vremena izbaci na tržište Pentium Pro, procesor odličnih karakteristika koji je bilo vrlo teško proizvoditi i koji je zbog toga usporio razvoj računarske industrije. Poslednje što nam je danas potrebno je neki ozbiljan bag ili razvojna stranputica – računari su već sasvim dovoljno brzi za većinu primena, ali njihova pouzdanost i dalje nije na odgovarajućoj visini. Primera radi, u najvećoj gužvi pred zaključenje ovoga broja „PC“-ja naš skener je prestao da radi. Reinstalirali smo softver, ali se situacija nije poboljšala. Pokušavajući da utvrdimo da li je problem u hardveru ili u softveru, premestili smo skener na drugi računar, ali tamo Windows nije hteo da prepozna SCSI karticu. Kada smo premestili čitavu skalameriju na treći računar i instalirali drajvere, skener je odjednom proradio. Kada se nađe malo slobodnog vremena, svakako ćemo proučiti u čemu je bio problem, ali možete li zamisliti šta biste rekli da se na sličan način ponašaju televizor, video, telefon i drugi kućni uređaji?

Pošto su bagovi i nedoslednosti neizbežni sastavni deo priče o personalnim računarima, ostaje nam samo da se naviknemo na život sa njima. Zato i u ovom broju časopisa „PC“ posvećujemo dosta prostora savetima, trikovima i prilagođavanjima programa, a pre svega Windows-a 2000, YU uslovima. Verujem da su informacije te vrste uvek bile važan segment „PC“-ja i da su vam pomogle da predupredite i rešite mnoge probleme. Hvala što ste sa nama već punih pet godina i... vidimo se 5. maja.

 • Prvi AMD Athlon procesor koji radi na frekvenciji 1 GHz
 • Veliki test jeftinih 3D kartica
 • Nove porodice Daewoo i ViewSonic monitora raznih dijagonala
 • ATI Rage Fury MAXX grafička kartica, konkurent GeForce-u
 • Iskustva instalacije lokalne mreže klase 6
 • Prilagođavanje Windows-a 2000 YU uslovima
 • Microsoft Office 2000 - serverske ekstenzije
 • uporedni test Audio+MIDI sekvencera
 • Windows 2000 trikovi
 • Kako da saznate broj posetilaca vašeg sajta?
 • Promene na globalnoj provajderskoj sceni
 • Sajtovi posvećeni MP3 muzici
 • Specijalni dodatak: PostScript i PDF u pripremi za štampu

U hardverskom bloku objavljujemo prve informacije o novoj zvezdi računarskog tržišta - AMD Athlon procesoru koji radi na frekvenciji od 1 GHz. Slede prikazi ATI Rage Fury MAXX grafičke kartice, kompletne game Daewoo i ViewSonic monitora koji su upravo stigli na YU tržište kao i uporedna analiza SCSI, IDE i UDMA diskova. Veliki test jeftinih grafičkih kartica biće vam od koristi ako, u uslovima ograničenog budžeta, razmišljate o 3D kartici, dok će pregled iskustava koja smo stekli unapređujući redakcijsku mrežu dobro doći svima koji planiraju da kvalitetno "ožiče" firmu. Zainteresovaće vas i prikazi Nokia 7110 mobilnog telefona, prvog Panasonic DVD "vokmena", Epson-ovih skenera, Quantum lct10 porodice diskova i malog GSM uređaj, dok će oni koji razmišljaju o kupovini digitalnog foto-aparata biti u prilici da upoznaju osnove ove tehnologije.

U centru pažnje softverskog bloka je prilagođavanje Windows-a 2000 YU uslovima: iako sam Windows podržava naša slova i ima validan drajver za tastaturu, pojavljuju se problemi u pojedinim programima, koje treba otkloniti. Sledi prikaz serverskih ekstenzija za Microsoft Office 2000, pregled prvih informacija o Visual Basic-u 7, uporedni test najpopularnijih Audio+MIDI sekvencera, test paketa za rendering Cinema 4D i programa EntryPoint koji olakšava potragu za informacijama na Web-u. Nastavljamo sa prikupljanjem Windows 2000 trikova, pregledom uslužnih programa i prikazima stranih i domaćih multimedijalnih izdanja.

Blok posvećen komunikacijama počinje pregledom novosti na svetskoj provajderskoj sceni i nastavlja se tekstom koji će posebno zainteresovati Webmaster-e: kako da vodite statistike o posetama vašem sajtu i analizirate navike i interesovanje posetilaca, kako biste uspešnije promovisali svoju prezentaciju. Internet blok se sastoji od pregleda sajtova koji su posvećeni tehnologijama u sportu, MP3 muzici i parfemima, a tu je i Internet vodič sa kratkim prikazom dvadesetak sajtova. Programeri će čitati o objektnom modelu dokumenta koji nudi XML specifikacija.

Specijalni dodatak nosi naslov "PostScript i PDF u pripremi za štampu" i upoznaje vas sa nekim od tajnama savremenog DTP-a.

"PC #55" se od utorka, 4. aprila prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 95 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 105 dinara.