PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 56 :

Maj 2000

TehnoGuru

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Poučeni iskustvima iz prošlosti, mnogi korisnici kažu da ne treba prelaziti na novu verziju Microsoft-ovog softvera dok ne izađe prvi Service Pack za nju, ali i da posle izlaska tog Service Pack-a treba sačekati nedelju-dve, dok ne izađu sve potrebne „zakrpe za zakrpu“. Čak i po tim strogim kriterijumima, Microsoft Office 2000 je ovih dana dostigao punoletstvo – videćete da je Service Pack 1 pripremljen sasvim u skladu sa „dobrim“ običajima (sedam dana posle njega izašao je dodatak od vitalnog značaja za korisnike Windows-a 2000), ali i da je potvrdio kvalitete već godinu dana starog Office-a. Dobro je instalirati ga i tako ispraviti nekih 600 problema, ali verujem da će SR1 primeniti pre svega oni koji ga dobiju na CD-ROM-u, recimo u okviru naše 3CD4PC kolekcije koja upravo ovih dana kreće u prodaju. Korisnici „osuđeni“ na download verovatno će tri puta razmisliti pre no što počnu da prenose 50 megabajta sa officeupdate.microsoft.com ili sa SezamaPro: ispravljene greške odnose se na situacije u kojima se nećete naći. Nema više fatalnih aritmetičkih bagova u Excel-u ili tajanstvenih padova Word-a – Office 2000 je veoma stabilan proizvod, čije je obimno testiranje pravovremeno otklonilo sve bitnije probleme. Dugotrajna „beta faza“ nekog operativnog sistema ili važnog programa često ljuti korisnike, jer se rokovi publikovanja finalne verzije više puta pomeraju, ali je to očito jedini način da se dobije upotrebljiv softver.

Office 2000 je samo jedna od komponenti savremenog poslovnog okruženja. Osnova tog okruženja je Windows 2000, koji je na tržištu svega dva meseca (još nije izašao prvi Service Pack), ali se već pokazao veoma stabilnim – ako prebrodite njegovu instalaciju, odnosno nabavite drajvere za sve nestandardne uređaje, pred vama su potencijali koje ćete dugo otkrivati. Verujem da će tekstovi koje objavljujemo ovog meseca biti od pomoći svima koji planiraju hardversku ili softversku ekspanziju mreže, gde je Windows 2000 nezamenljiv.

Tako je generacija softvera sa sufiksom 2000 zaokružena, pa se postavlja uobičajeno pitanje: šta dalje? Verzije 2002 Windows-a i Office-a su duboko u Microsoft-ovim laboratorijama. Još nema zvaničnih naznaka puta kojim će se ići sledećih godina, ali neke beta verzije, kao što je Netscape 6 ili Internet Explorer 5.5, omogućavaju da „zavirimo iza zavese“ i naslutimo kakav će se softver vrteti na gigahercnim procesorima bliske budućnosti. Više o svemu tome u narednim brojevima „PC“-ja – vidimo se 5. juna!

 • Prvi Pentium III računari na frekvenciji 1 GHz
 • Athlon ploče nove generacije
 • Samsung i CTX monitori
 • Ink-jet štampači srednje klase uporedo
 • Granice GeForce tehnologije
 • TV kartice
 • Bežične mreže
 • Visio 2000
 • Windows 2000 Advanced Server u heterogenim mrežama
 • Office 2000 Service Release 1
 • Netscape 6 beta
 • Windows 2000 trikovi
 • Juniper ruter - konkurencija firmi Cisco
 • Certus: GPS+GSM=Sigurnost
 • Trgovina akcijama na Internetu
 • Specijalni dodatak: Microsoft Word 2000 - osnovne tehnike

U hardverskom bloku testiramo jedan od prvih računara zasnovanih na Intel-ovom Pentium III procesoru koji radi na 1 GHz, poredimo Athlon ploče najnovije generacije sa odgovarajućim Pentium III pločama, istražujemo granice GeForce 256 tehnologije i uporedno testiramo šest ink-jet štampača iz srednje klase. Zainteresovaće vas i prikaz kompletne game Samsung i CTX monitora (računajući i TFT ekrane), prikaz TV kartica kao i rubrika "Periferijska oprema", u kojoj testiramo niz novih ink-jet i laserskih štampača, kancelarijski skener i DVD čitač ujedinjen sa CD pisačem. Čitaoce koji razmišljaju o unapređenju firmine mreže vodimo u svet bežičnog Ethernet-a, dok će vlasnici digitalnih foto-aparata upoznati različite načine da fotografije koje su napravili prenesu na papir.

U centru pažnje softverskog bloka su Visio 2000, koji postaje član Microsoft Office porodice, kao i Windows 2000 Advanced Server, koji je predstavljao dobar povod da analiziramo ponašanje Windows-a 2000 u heterogenim mrežnim okruženjima. Pročitaćete i prikaz FreeHand-a 9, uočiti trendove koje donosi beta verzije sledećeg Netscape-a i upoznati prvu veliku zakrpu Office-a 2000 - da li da instalirate Service Release 1 ili da uštedite download od 50 MB? Bavimo se i sigurnošću Windows računara priključenog na Internet, zaštitom od virusa, Windows 2000 trikovima, poslovnim pismima na CD-ROM-u, multimedijalnim diskovima i mnogim drugim temama.

Blok posvećen komunikacijama počinje prikazom core rutera firme Juniper, koji ugrožavaju Cisco kod nekih velikih evropskih provajdera. Upoznaćete i domaći projekat Certus, praktičnu primenu GPS i GSM tehnologije, zatim Day trading, "zabavu" u kojoj kupujete akcije koje ćete istoga dana prodati, uz zaradu ili gubitak, Web "lanser" koji obezbeđuje brže prosleđivanje poruke do primaoca uz kombinaciju elektronske pošte, klasičnog telefoniranja i faksa, kao i Web sajtove koji se bave filatelijom. Programeri će čitati o Generic Java dijalektu, odnosno detaljima implementacije GJ prevodioca u Java okruženju.

Specijalni dodatak nosi naslov "Word 2000 - osnovne tehnike" i opisuje rad sa dokumentom i prozorima, osnovni prelom korišćenjem stilova i šablona, operacije sa fontovima, liste, tabele, fusnote i endnote, automatske oparacije sa tekstom, umetanje slika i objekata iz drugih programa, grupni rad u Internet/intranet okruženju i druge tehnike.

"PC #56" se od četvrtka, 4. maja prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 105 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 120 dinara.