PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 56 :

SadržajKomentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije Programiranje
 Naslovna strana 
 

Hardver

Intel 1 GHz

Majkl Mijatović

Kada dođemo do gigaherca, Athlon je u prednosti dok se intenzivno računa, a Intel traži šansu u poslovnim aplikacijama i igrama... Isprobali smo Dell-ov gigahercni PC.

I dalje ravno

Voja Gašić

Samsung odavno vodi računa o tome da nas zadivi i sitnicama, ne zapostavljajući naravno ni tehnološke prodore po kojima je dobro poznat. Isprobali smo kompletnu gamu monitora ove poznate koreanske firme: 15" 550s, 17" inčne 750b i 750s, ravne 17" 700IFT i 19" 900IFT, još ravnije 700NF i 900NF kao i tehnološke hitove, TFT monitore 570s, 570b i 570p.

CTX-ove serije

Branko Nikitović

Na našem testu našlo se pet monitora firme CTX, koje neko vreme nije bilo na domaćem tržištu: 15" VL500, i 17" modeli VL710T, PL7, PR705F i PR711F.

Konkurencija bez kompromisa

Aleksandar Veljković

Nove Athlon ploče pokazuju da su aduti na strani AMD-a: Intel je dobio konkurenta koji ne pravi kompromise po pitanju brzine, stabilnosti ili kompatibilnosti. Isprobali smo modele Epox EP-7KXA i EP-6VBA2, Abit KA-7 i VT6X4, Asus K7V, Microstar K7 Pro i MS-6309, AOpen AX6BCII Pro (Millenium Edition) i AX6BC Gold, Soyo 7VCM i Chaintech 6ATA4.

Gde su granice sile G?

Aleksandar Veljković

Koliko su GeForce 256 kartice brže od konkurenata, naročito kada se udruže sa modernijim i bržim procesorima? Isprobali smo modele Asus V6600 Deluxe i V6800 Pure i Guillemot Prophet DDR.

TV tjuneri

Stevan Josimović

Televizijska slika lako može da postane podstanar ekrana vašeg monitora. Potrebna vam je samo odgovarajuća TV kartica, pa smo testirali Guillemot Maxi TV Video 3, Genius Video Wonder II Series, APAC ViewComp 878, ATI TV Wonder i Pinnacle Systems Studio PCTV USB.

Sve bolje i sve jeftinije

Milan Četić

Stalni pad cena ink-jet štampača redefinisao je srednju klasu, u koju sada spadaju modeli čija je cena između 250 i 500 DEM. Napravili smo presek domaće ponude u srednjoj klasi i uporedno testirali Canon BJC 3000 i BJC 6100, Epson Stylus Color 660, Hewlett-Packard DeskJet 840C i DeskJet 930C kao i Lexmark Z31.

Dva nova Xerox-a

Milan Četić

Xerox trenutno nudi tridesetak modela ink-jet i laserskih štampača, koji su odskora raspoloživi i na našem tržištu. Isprobali smo Docuprint P8ex i Docuprint N2125

Ethernet bez kabla

Pavle Pulek

Mobilna telefonija je odavno postala deo svakodnevnice. Da li nas nešto slično čeka i na polju računarskih mreža?

Mreža bez žica

Pavle Peković

Ako vam uslovi ne dozvoljavaju da napravite klasičnu kompjutersku mrežu, pokušajte bez žica - wireless. Izlažemo iskustva stečena tokom praktične realizacije jednog takvog projekta.

Digitalnu sliku tvoju ljubim

Voja Antonić

Postoji mnogo načina da se od digitalne dobije papirna slika, spremna za album. Bavimo se različitim principima, ali i praktičnim pitanjima...

HP DeskJet 1220C ili Canon BJC 6500

Milan Četić

Ink-jet štampači formata A3 su postali pristupačni širem krugu korisnika čim se njihova cena spustila ispod 500 DEM. Bolji modeli ipak i dalje koštaju preko 2000 DEM, a za ovaj prikaz izabrali smo dva štampača koji se po ceni nalaze u donjoj polovini pomenutog opsega - Hewlett-Packard DeskJet 1220C i Canon BJC 6500. Radi o štampačima sličnih dimenzija i performansi, koji se ipak po nekim parametrima značajno razlikuju, što ih kvalifikuje za sasvim drugačije namene.

HP DeskJet 950C

Milan Četić

U drugoj polovini prošle godine HP je predstavio DeskJet 970C i PhotoREt III tehnologiju, koja je donela do sada neprevaziđen kvalitet štampe fotografija na ink-jet štampačima koji koriste četiri boje. U skladu sa oprobanom formulom, svaki model iz serije 800 je dobio (ili će uskoro dobiti) naslednika iz serije 900. Tako DeskJet 950C u hijerarhiji zamenjuje model 880C.

HP ScanJet 5300C

Milan Četić

Trend prelaska na rezoluciju skeniranja od punih 1200 dpi se polako preliva i na niže kategorije skenera, pa model 5300 nasleđuje ScanJet 5200C. I pored visoke rezolucije, modem 5300C prilagođen je pre svega kancelarijskim primenama, a ne DTP-u...

Toshiba SD-R1002

Potreba za DVD uređajima je sve veća, ali smo daleko od toga da se odreknemo CD-ROM-ova i CD pisača. Jednostavno rešenje je da u istom PC-ju imamo CD pisač i DVD ROM, ali odnedavno postoji i alternativna: Toshiba je napravila kombo drajv, koji u jednom uređaju objedinjuje CD čitač, CD-RW pisač i DVD čitač.

IC Internet

Saša Krstić

Tek svaki dvadeseti vlasnik mobilnog telefona sa IR portom koristi taj port za razmenu podataka. Vredi se potruditi, pa smo analizirali neke od praktičnih problema koji mogu nastupiti kada pokušate da povežete Windows CE računar sa mobilnim telefonom.

Prvi utisci

Voja Gašić

Quantum LM i Maxtor Diamond Max IDE diskovi, Kingtech i Viking memorije, Hollywood+ DVD dekoder, Genius EasyPen grafička tabla, Guillemot Maxi Booster 160 zvučnici sa ugrađenim radio-aparatom, Logitech SoundMan zvučnici i volani firmi Dexxa i Logitech.