PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 57 :

Jun 2000RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Nadam se da ste preživeli sve nevolje koje je maj doneo. Najpre je sa Filipina stigao „ljubavni“ virus koji je zarazio preko pet miliona kompjutera, napravivši štetu procenjenu na 20 milijardi dolara. Ovako brzo širenje nije posledica tehnološke savršenosti virusa – ILOVEYOU „crv“ je običan, nemarno pisani VisualBasic Script. Proširio se zahvaljujući dobro pogođenoj kombinaciji suptilnosti i grube sile. Autor je ispravno procenio da će ljudi biti privučeni ljubavnom izjavom od nekoga koga poznaju i da će kliknuti na fajl uz poruku, a sa druge strane da su korisnici toliko nemarni da nema smisla optimizovati Internet saobraćaj. Dok su Melisa i ostali virusi sličnog tipa pokušavali da budu neprimetni i slali virus samo na prvih nekoliko adresa iz adresara, ILOVEYOU će, čim se „zapati“ na vašem PC-ju, udariti iz svih oružja: slati viruse svima koje poznajete, preuzimati druge Trojance sa Interneta, krasti lozinke... „Uspeh“ ovog virusa je trijumf psihologije nad tehnologijom.

Samo nekoliko dana posle ILOVEYOU afere, čuli smo za nešto što je moglo biti mnogo gore: pronađen je sigurnosni

propust u Office-u zbog koga se skriptovi obeleženi kao deo Office Assistant-a izvršavaju bez provere. Može se napisati program koji stiže elektronskom poštom i izvršava se na vašem PC-ju čim otvorite poruku, čak i ako ne kliknete na fajl uz nju. Virusu zasnovanom na ovom propustu ne bi bila potrebna psihologija da sruši milione računara vezanih na Internet, pa je prava sreća što su ga pronašli stručnjaci za bezbednost a ne zlonamerni hakeri. Dok preuzimate i implementirate „zakrpu“, verovatno ćete se pitati kako se ovakvi propusti uopšte dešavaju. Za utehu, pročitajte Klarkovu „Finalnu Odiseju“: bezbednosni propust u nekoj vrsti Office Assistant-a omogućiće ljudima da, za nekih 1000 godina, unište opasni Monolit, delo tehnološki naprednije civilizacije. Neke priče o virusima i bagovima ipak imaju srećan kraj...

Jednu takvu priču čuli smo krajem maja, kada je Intel povukao sa tržišta Camino ploče, pošto je otkriven još jedan težak bag u MTH jedinici. Intel je odmah izjavio da će zameniti ne samo Camino ploče, već i memoriju: kupci i820 ploča besplatno će dobiti (višestruko skuplji) RDRAM kojim zamenjuju svoje SDRAM module. Ujedno je najavljeno da će početkom juna, znatno pre planiranog termina, biti promovisani novi setovi čipova i815, i815e i i820e. Nadam se da ćemo neke od njih predstaviti već u sledećem broju „PC“-ja.

Vidimo se 5. jula!

 • Intel povlači Camino i pre roka predstavlja i815, i815e i i820e
 • Sony monitori ponovo na našem tržištu
 • Mrežni laserski štampači: uporedni test
 • Nove matične ploče i vrhunske grafičke kartice
 • Jeftini RAID kontroleri
 • Periferijska oprema: kolor štampač, skeneri, kamere...
 • Microsoft Project 2000
 • Microsoft Office 2000 - Developer Edition
 • WinFax Pro 10
 • Hash animacija
 • Windows 2000: administratorski trikovi
 • ASP: Izrada dinamičkih Web strana
 • Praćenje poseta Web stranama
 • Razgovor sa računarom
 • Specijalni dodatak: Digitalni foto-aparati

U hardverskom bloku detaljno analiziramo situaciju na tržištu nastalu posle Intel-ove odluke da povuče Camino čipset i, nekoliko meseci pre roka, promoviše i815, i815e i i820e setove čipova; to je bila i dobra prilika da testiramo čitav niz matičnih ploča najnovije generacije. Predstavljamo i Sony monitore koji su se, posle dužeg vremena, pojavili na YU tržištu, uporedno testiramo mrežne laserske štampače, grafičke kartice, jeftine RAID kontrolere i Palm IIIc računar. Skrećemo vašu pažnju i na prikaze brojnih periferijskih uređaja: kolor štampača, dva jeftina skenera, četiri digitalna foto-aparata, dva region free DVD plejera, ISDN video telefona, digitalnog diktafona...

U centru pažnje softverskog bloka su Microsoft Project 2000, koji nas je obradovao dodacima usmerenim prema timskom radu, Microsoft Office 2000 Developer Edition, koji zaokružuje utisak o Office-u kao intranet okruženju i WinFax Pro 10. Isprobali smo i Hash paket za animaciju, program koji omogućava (polu)automatsko dodavanje YU slova u PostScript fontove, uporedili PostScript drajvere raznih proizvođača i sve to začinili uobičajenom dozom Windows 2000 administratorskih trikova, uslužnih programa i multimedije.

Blok posvećen komunikacijama počinje analizom tehnologije aktivnih serverskih strana (ASP), koja predstavlja prirodno "produženje" HTML-a i omogućava izradu interaktivnih B2B (business-to-business) sajtova. Nastavljamo da istražujemo mogućnosti brojenja posetilaca vaše prezentacija, isprobavamo Web sajtove na kojima možete razgovarati sa "inteligentnim" računarima i strane posvećene velikanima naše prošlosti. Programeri će čitati o XML šemama i dijalektima koje je World Wide Web Consortium propisao.

Specijalni dodatak nosi naslov "Digitalni foto-aparati" i predstavlja detaljnu analizu tržišta i vodič za kupovinu moderne digitalne kamere. Dodatak će vam omogućiti da razumete ovu tehnologiju, uporedite je sa klasičnom fotografijom i izaberete za sebe neki od modela firmi Agfa, Canon, Epson, Fuji, Hewlett-Packard, Kodak, Minolta, Nikon, Olympus i Sony.

"PC #57" se od subote, 3. juna prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 105 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 120 dinara.