PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 58 :

Jul / Avgust 2000

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Dugo i, kako je počelo, veoma toplo leto je vreme za odmor od računara ili odmor uz računar. Ako se opredelite za drugu varijantu, vaš PC će vam priuštiti mnogo prijatnih časova, čak i ako vas igre ne zanimaju – kompjuter je zaslužio mesto u središtu kućnog zabavnog centra. Umesto muzičkih CD-ova sluša se isključivo MP3 muzika, računar sa Season interfejsom za mnoge je postao važna komponenta satelitskog risivera, a DVD uređaji, kojima ovog meseca posvećujemo dosta prostora, osvajaju ljubitelje filma. Već godinama se govori o danu kada će računari prestati da budu egzotične naprave kojima mogu da rukuju samo stručnjaci i postati kućni uređaji. Taj dan je stigao, ali industrija zabave nije bila spremna za njega.

Multimedijalne primene računara potvrđuju izreku da su sve lepe stvari na svetu protivzakonite, nemoralne, skupe ili barem previše kalorične. Dokaz je histerija u koju je zapala muzička industrija: tužbe pod čijim su udarom MP3 sajtovi, Nepster i Gnutella tek treba da zasnuju pravni sistem koji može da se nosi sa Internetom. U sporove se uključuje i Holivud, koji je teško podneo demontažu DVD zaštita i sada živi u strahu od MP4 kompresije koja „pakuje“ film na 300-400 MB, što je dostižno za DSL veze. Filmska industrija već vidi sliku Interneta prepunog MP4 kopija filmova u pristojnom (premda ne baš DVD) kvalitetu i pita se kako tome stati na put.

Možda bi, umesto pokušaja da se „duh vrati u bocu“ koji su unapred osuđeni na neuspeh, trebalo pogledati u prošlost. Kada se pojavila audio kaseta, pričalo se da će ona uništiti industriju muzike jer će se gramofonske ploče presnimavati. Kada su se pojavili video rekorderi, govorilo se da niko neće ići u bioskop. Pa ipak, muzička industrija je povećala zaradu prodajući snimljene kasete, baš kao i Holivud promovišući filmove na VHS-u. Treba potražiti način da se knjige, muzika i filmovi distribuiraju i plaćaju preko Web-a, možda uz sniženje cene i širenje tržišta. Ne sumnjam da će se to desiti, pitanje je samo kada. U međuvremenu, mnogi korisnici širom sveta uživaće u „anarhiji“, ostavljajući brigu o zakonima, moralu, ceni i kalorijama za svežije dane.

Jesenji dani će biti svežiji samo po temperaturi – na kompjuterskoj sceni biće vruće, jer se očekuju nove porodice matičnih ploča, Windows ME i, kao kruna svega, 64-bitni procesor Merced/Itanium. Provedite, dakle, prijatne letnje mesece i pripremite svoje novčanike za sledeću generaciju hardvera i softvera. Vidimo se 5. septembra!

 • DVD: tehnologija, PC-DVD plejeri, samostalne kutije, zaštita...
 • DVD: softverski DVD plejeri, analiza VOB-ova, uslužni programi
 • Voodoo 5 protiv GeForce 2 GTS: nova generacija grafičkih kartica
 • Uporedni test foto ink-jet štampača
 • Hard diskovi firmi Western Digital, Quantum i Fujitsu
 • Periferijska oprema: dva nova Stylus-a, kamera, mastila i papiri
 • Windows ME - poslednji Windows 95
 • QuarkXPress 4.1 vs. Adobe InDesign 1.5
 • Adobe Illustrator 9 - opsežan test
 • MDaemon 3.0 - e-mail u firmi
 • Encyclopaedia Britannica 2000
 • MySQL + PHP - alternativa ASP tehnologiji
 • Bluetooth - svet bez kablova
 • Specijalni dodatak: Leto 2000 na Web-u

Značajan prostor posvećujemo DVD tehnologiji: testirali smo sve PC-DVD čitače koji se prodaju na YU tržištu, isprobali samostalne DVD plejere, opsežno analizirali softver za reprodukciju filmova kao i uslužne programe koji omogućavaju kopiranje filmova na disk, analizu VOB fajlova, izdvajanje titlova i slične operacije. Zainteresovće vas i prilog o principima zaštite DVD filmova Makrovizijom i uređajima koji tu zaštitu neutrališu.

U hardverskom bloku poredimo dve upravo promovisane grafičke kartice zasnovane na Voodoo 5 i GeForce 2 GTS čipovima, testiramo nove hard diskove firmi Western Digital, Quantum i Fujitsu, uporedno testiramo popularne foto ink-jet štampače, prikazujemo Video 7 monitore, ISDN opremu, nove Epson Stylus štampače i digitalne foto-aparate kao i čitav niz zanimljivih dodataka.

Softverski blok počinje prikazom finalne beta verzije operativnog sistema Windows ME, poslednje (?) generacije Windows-a 95 pre njenog konačnog ujetinjavanja sa NT tehnologijom. Zainteresovaće vas i uporedni test dva najmoćnija DTP paketa današnjice, QuarkXPress 4.1 i Adobe InDesign 1.5, prikaz novog Adobe Illustrator-a 9, e-mail klijenta za kompletnu firmu MDaemon 3, sistema za udaljenu kontrolu NetOp (obuhvata i kontrolu kompletne elektronske učionice bez potrebe da se nabavlja bilo kakav specijalni hardver), enciklopedije Britanika 2000 i drugih programa.

U bloku posvećenom komunikacijama analiziramo Bluetooth tehnologiju koja bi u budućnosti mogla da obezbedi vezu računara, periferijskih uređaja i drugih aparata bez žica kao i MySQL server koji, u saradnji sa PH pretprocesorom, predstavlja vrednu alternativu Microsoft-ovoj ASP tehnologiji. Zainteresovaće vas i pregled "ružičaste Interet štampe", Web izdanja ženskih časopisa kao i sajtova koji se bave takmičarskim i rekreativnim jedrenjem. Programeri će upoznati detalje Generic Java dijalekta koji utiču na implementaciju kompajlera.

Specijalni dodatak nosi naslov "Leto 2000 na Web-u" - u njemu je opisano oko 120 domaćih i stranih sajtova uz čiji ćete sadržaj provesti mnogo prijatnih sajtova surfujući svetom iz udobnosti vaše (po mogućnosti klimatizovane) sobe...

"PC #58" se od utorka, 4. jula prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 105 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 120 dinara.