PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 59 :

Septembar 2000

TehnoGuru

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Još jedna jesen, još jedan Windows... Windows ME, poslednji predstavnik Windows 95 porodice, biće promovisan 14. septembra i svakako nas neće ničim iznenaditi – produkciona verzija se distribuira firmama koje sklapaju računare još od jula, pa je novi OS već dobro proučen, a prikaz koji objavljujemo u ovom broju „PC“-ja rezultat je dvomesečnog rada sa milenijumskom edicijom. Ako već koristite Windows 98, ne morate žuriti sa prelaskom na novu verziju, ali ako kupujete ili konfigurišete računar za nekog početnika u vašoj firmi, ME je veoma ozbiljan kandidat. Ugrađen je niz zaštitnih mehanizama uz pomoć kojih se Windows automatski popravlja čim korisnik nešto „zabrlja“, kao i mogućnost da se konfiguracija koju smatrate stabilnom fiksira i da se po potrebi sve vrati u to stanje.

A minus strana? Gotovo da je i nema, osim ako žalite što MS-DOS neće doživeti 20. rođendan – iako je 16-bitno jezgro i dalje „ispod“ Windows-a ME, nije predviđen način da startujete računar u MS-DOS modu (DOS prozor, naravno, i dalje postoji). Žal za DOS-om nije samo stvar nostalgije – mislili smo da računar koji u našoj Redakciji kontroliše štampu nalepnica i virmana nikada neće moći da pređe na Windows ME, jer je keširanje komunikacije „smrt“ za matrični štampač: ako se papir zaplete, u bazu podataka će biti upisano da je štampano nekoliko stotina virmana, iako zapravo nije odštampan nijedan. A onda se na adresi www.geocities.com/ mfd4life_2000 pojavila „zakrpa“ koja otkriva ono što je Microsoft odlučio da „zakopa“ i tako je Windows ME postao pogodan čak i za marginalne primene koje zahtevaju MS-DOS.

Ako ova verzija Windows-a predstavlja umereni napredak, kada da očekujemo veliki skok? On se (kao i uvek) najavljuje za sledeću verziju zvanu Whistler. U skladu sa imenom, „zvižduće se“ da bi to mogao biti 64-bitni Windows specijalno prilagođen Itanium-u (bivši Merced). Pošto je Intel odložio Itanium za sredinu 2001, krajem ove godine će se možda pojaviti neki Windows 2001, ponovo deklarisan kao „uvod u revolucionarne promene u narednoj verziji“. S druge strane, budućnost Itanium-a nije zagarantovana, jer AMD najavljuje procesor Sledgehammer koji će „bezbolno“ uvesti 64-bitnu arhitekturu, ozbiljnije se oslanjajući na 32-bitne instrukcije. Sve to će uticati na buduće verzije Windows-a, a ako želite da upoznate Microsoft-ova strateška razmišljanja, svakako pročitajte tekst o .NET tehnologiji. Pratićemo šta se dalje zbiva i...

vidimo se 5. oktobra.

 • Intel Celeron 2 ili AMD Duron?
 • Test 15 i815/815E i VIA KT-133 matičnih ploča
 • Uporedni test jeftinih skenera
 • Uporedni test foto ink-jet štampača
 • Nokia i LG monitori
 • Xerox, Lexmark i Epson ink-jet štampači
 • Kvalitetni kuleri
 • Windows Millennium detaljno
 • Pogled u budućnost: Microsoft .NET tehnologija
 • Macromedia UltraDev (Dreamweaver 3.0 + Drumbeat 2000)
 • Partition Magic 5.01
 • OpenType Pro fontovi
 • Napster i Gnutella - potres u muzičkom svetu
 • Java Server Pages - alternativa ASP-u
 • Palm V + Nokia 7110 = Internet svuda
 • Specijalni dodatak: Excel 2000 - osnovne tehnike

Hit tema hardverskog bloka su procesori za jeftinije konfiguracije: stigao je AMD Duron kao i njegov konkurent iz Intel-a, Celeron 2; pažljivo smo uporedili ova dva procesora i doneli čvrst zaključak o ponoljnijoj kupovini. Kao prirodan nastavak, testirali smo i petnaestak matičnih ploča koje su zasnovane na novom Intel-ovom setu čipova i815/815E odnosno na VIA KT-133 "alternativi". Treća velika tema je test skenera, u kome smo "suočili" desetak modela koji su najpopularniji na našem tržištu. Isprobali smo i Creative Anihilator 2 i Elsa Gloria II grafičke kartice, Nokia i LG monitore, nove Xerox, Lexmark i Epson ink-jet štampače, Labtec zvučnike, digitalne kamkodere, kvalitetne kulere i mnoge druge uređaje.

Softverski blok, očekivano, počinje velikim prikazom operativnog sistema Windows Millennium koji kreće u prodaju početkom septembra. Pogled u nešto dalju budućnost je prikaz Microsoft-ove .NET tehnologije koja bi, po mišljenju najveće softverske kuće sveta, trebalo da predstavlja "sledeću veliku stvar". Testirali smo i programe Partition Magic 5.01, Macromedia UltraDev (zanimljiva kombinacija programa Dreamweaver 3.0 i Drumbeat 2000, koja omogućava korisniku da pripremi kompletnu Web aplikaciju bez ijedne linije napisanog koda), Amapi 5, MATLAB i VMware, a onda proučili mogućnosti OpenType Pro fontova u profesionalnom DTP-u.

U bloku posvećenom komunikacijama pišemo o programima Napster i Gnutella, koji su potpuno preokrenuli svetsku muzičku scenu, a onda analiziramo mehanizam Java Server Pages, još jednu alternativu Microsoft-ovom ASP-u. Zainteresovaće vas i detaljan opis korišćenja Palm računara i mobilnog telefona za vezu sa Internetom, kao i pregled velikih virtuelnih knjižara i sajtova koji se bave ergonomijom. Programeri će upoznati zanimljivu primenu aktivnog desktop-a koji se, uz malo Visual Basic Script-a, pretvara u efikasan podsetnik.

Specijalni dodatak nosi naslov "Microsoft Excel 2000 - osnovne tehnike" - pomoći će vam da koristite Excel ne samo za osnovna izračunavanja, već i za crtanje grafikona, rad sa referencama, listama i manjim bazama podataka, štampanje izveštaja...

"PC #59" se od ponedeljka, 4. septembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 130 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 150 dinara.